A Sport szelet hagyományos házi verziójában margarin tartja össze a porcukorral és háztartási keksszel dúsított alapmasszát. De miért ne lehetne ezt a rumos, édes, csokis finomságot megszelídíteni? A csíkos-poharas Túró Rudi után itt egy másik „édes hungarikum” egészséges, cukormentes változata: kevés hozzávalóból, egyszerűen készül. Oroszvári Kati receptje következik.
Oroszvári Katalin vendégposztja
Gyakran sütök-főzök úgy, hogy belépek a kamrámba körülnézni, mit tudok kihozni abból, amim otthon van. Ehhez persze kell egy nagy adag kísérletező kedv, és egy elég nagy kamra, hogy mindig találjak benne néhány elfeledett összetevőt. Pár napja megkívántam a sportszeletet. Anyósom hagyományos módon szokta készíteni, háztartási kekszből, tej- és cukor alapú összetevőkből, az én édes szájamhoz is túl édesen, de a gyerekek imádják, hiszen csupa csoki... A cukrot eddig is kerültem, de mostanában egyre gyakrabban próbálkozom újabb és újabb reform megoldásokkal. Előbb csak a zabkorpás receptek jöttek, kipróbáltam a tejmentességet is (tejtermékeket fogyasztunk mértékkel és gondos válogatással), most pedig a paleo recepteket olvasgatom. Keresem azt, ami nekünk jó.
Nem vagyunk érzékenyek, allergiásak semmilyen ételre, és hiszem és vallom, hogy a változatos, mértékletes táplálkozás elegendő az EGÉSZ-ségünkhöz. Szóval akadt még a kamrámban háztartási keksz, de tavaly novemberben lejárt a szavatossága, és nem vagyok oda az összetevő listáján szereplő E-számokért sem. Ment a kukába. Anyukám fájáról viszont van bőven diónk, mazsola is maradt rám pár zacskó Karácsonyról, így ezek lettek az alapanyagok.
Hozzávalók
4 nagyobb maréknyi dió
20 dkg mazsola
1 ek holland kakaópor
1 nagy ek kókuszzsír
egy kevés rumaroma
1 tábla étcsoki
Aprítóba tettem négy nagy marék diót, ledaráltam, utána tettem bele a 20 dkg mazsolát, ami így apróra darabolódott. Ment bele egy evőkanál Holland kakaópor, lágyítottam rajta egy nagy evőkanál kókuszzsírral, és tettem hozzá némi rumaromát.
A végeredmény egy formázható keménységű massza. Lehet édesíteni még mézzel, de én most nem tettem, mert szeretjük azt az enyhén kesernyés ízt, ami a dió sajátja. Belenyomkodtam egy kisebb tepsibe kb. ujjnyi vastagon.
Felolvasztottam egy tábla magas kakaótartalmú étcsokit (ezzel készítünk időnként csokifondue-t, és ezt teszem a házi mogyorókrémbe is), és rácsorgattam a masszára. Fél óra hűtőben és már ehető is a mi Sport szeletünk.
Két napig csak azért tartott, mert nem engedtem egyszerre túl sokat enni a fiúkat.
UI. Kati receptjét a héten én is kipróbáltam. Csak két dolgot szeretnék hozzáfűzni: brutálisan finom és végzetes függőséget okozhat. Az ellenállás felesleges és teljesen hasztalan...
További gyors finomságok
Narancsos enerigaszelet 2 hozzávalóból