ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Tudományos füzet házilag ovisoknak, iskolásoknak -- vendégposzt egy apától

2014. október 09. - időtetrisz

Vendégposzt Annus Lászlótól

Egy volt osztálytársam megosztotta ezeket a képeket a népszerű közösségi oldalon, megkérdeztem, hogy hogy megírná-e, hogy mit, hogyan és miért készít a lányaival -- mert ez pont olyasmi, amit talán sokan szívesen elkészítenénk a gyerekekkel, de valahogy nem kerül rá sor. Itt egy remek példa, hogy csak bele kell vágni és szép lassan készül, közösen, örömmel.  Annus Laci vendégposztja következik.

tfuzet_02

„- Apa, valamilyen tudományos témájú könyvet kell bevinni az oviba jövő héten...” kezdte a  mondandóját az 5 és fél éves Kitti lányom egyik délután. Persze nálunk is megvannak otthon a klasszikus ismeretterjesztő könyvsorozatok példányai így logikus lépés lett volna leemelni egyet a polcról, mégsem ez történt. Ismerem a gyermekem, tudtam, hogy egész kicsi kora óta érdeklődik a „tudományosabb” témák iránt. Mindig szerette figyelni, ha egy-egy földrajzi atlaszt, vagy csak egy autós térképet, vagy éppen országok zászlóit lapozgattam. Izgatottan figyelt és záporoztak a kérdések ha lefekvéskor a jól megszokott esti mesék mellett a világűrről, a bolygókról meséltem neki.

tfuzet_01

Szülőként azt gondolom, hogy ezek a témák minden kisgyermek számára érdekesek, hiszen nap, mint nap körülvesznek bennünket – hisz csak felnézünk az égre és állandóan ott látunk egy égitestet: hold - mégis egyszerre titokzatosak, tehát sok a felmerülő kérdés a kicsikben. Jómagam az interaktívan tanító játékok nagy híve vagyok így született meg tehát közös gondolkodásban az alapötlet, hogy készítsünk Kittinek saját tudományos füzetet. Semmi olyan nem szükséges hozzá, amely bármelyik kisgyermekes háztartásban ne lenne kéznél: üres füzet, színes ceruzák, filctoll stb.

tfuzet_02

Azt már az elején megbeszéltük Kittivel, ami az egész foglalkozás lényege is, hogy közösen készítjük, közösen rajzolunk, színezünk, írunk (az én lányom nagyon szeret írni). Így kezdte el ez a közös foglalkozás kitölteni a délutáni/esti játékidő nagy részét, mert ez egy igazi játék a gyereknek - nem egyetemi szintű tananyagról van szó – mégis hihetetlenül sok információt magukba szívnak a kis érdeklődő agyak.

tfuzet_03

Azt is eldöntöttük, hogy a rendelkezésünkre álló A4-es spirálfüzetet szép sorjában ki fogjuk tölteni mindenféle ismeretterjesztő témával. Mi a naprendszerrel kezdtünk, de már készülőben van Földünk részletesebb bemutatásának része, a földrészekkel, légkörrel, de már tervek vannak az élőlények csoportjaira, növényekre, sportokra, foglalkozásokra családfa és így tovább a témák gyakorlatilag kimeríthetetlenek és készítés közben úgy is a gyermek igénye és érdeklődése szerint alakulnak a dolgok.

tfuzet_04

A mellékelt fotók alapján látszik, hogy az első témakörünkben mi egy égitestnek egy oldalt szenteltünk játékos illusztrációkkal, és egy-egy jellemző tulajdonság leírásával (az én lányom pl. arra volt kíváncsi minden bolygónál milyen meleg/hideg van rajtuk és, hogy mennyi idő alatt kerülik meg a napot), hogy csak a kedvencemet kiemeljem a Neptunusznál azt rajzoltuk le érzékeltetve, hogy milyen messze van tőlünk a bolygó, ha űrhajóval el szeretnénk utazni oda: kisbabaként elindulva – anyukaként/apukaként érkeznénk meg.

tfuzet_05

Őszi-téli estékre kiváló közös foglalkozásnak ajánlom minden szülő számára, biztos vagyok abban, hogy a legtöbb gyermek hosszú évek múltán is emlékezni fog arra az ismeretre, amely e játék során ragadt rá és mely után a gyermek is méltán büszke lehet a saját készítésű füzetére.

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr908803792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moto Flo 2014.10.13. 08:48:14

Ez egy fantasztikus ötlet! Köszönöm Neked, hogy megosztottad, Annus Kitti apukájának meg, hogy megoszthattad. :-) A hétvégén mi is elkezdtük a Naprendszer "feltérképezését" :-) Köszi még1x. Anna

Andrea Kun 2014.10.26. 17:42:58

Ez nagyon szuper! :-)
süti beállítások módosítása