ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Szezonális finomságok: Gyömbéres (birs) almás-körtés csirkemell

2014. október 17. - időtetrisz

Eddig elég kegyes volt hozzánk az időjárás, de azért előbb-utóbb szépen lassan beköszönt a hideg, naptalan ősz. Ilyenkor az édeskés, csípős-fűszeres ételek nagyon jót tudnak tenni, és nagyon jól tudnak esni. Most a gyerekek szájízéhez is passzoló almás-körtés gyömbéres csirkemellet mutatunk.  Lehet belőle melengető ebéd hétvégére.

 

DSC_0041

 

Az alaprecept a Chili&Vanília blogról származik, csak egy hangyányit változtattam rajta, leginkább azért, hogy a gyerekek is szívesebben nekiüljenek. Eredetileg kizárólag birsalmából készül, én viszont a birsalma mellé tettem körtét és két édesebb almát, amiből az egyiket kicsit jobban megfőztem, hogy "szaftosabb" legyen a végeredmény.

Tehát a hozzávalók:

1 nagy csirkemell

só, bors

1 nagy birsalma

2 közepes édes alma

1 körte

1 citrom leve, méz

kb. 1 tk. friss, reszelt gyömbér

1/2 tk. őrölt fahéj

kb. 4 dkg vaj v. kókuszzsír

Egy lábasba vizet teszek, hozzáöntöm a citrom levét és mézet. Felforralom, beleteszem a megmosott, felkockázott birsalmát. Pár perc alatt puhára (de nem szét) főzöm. A birsalma elég hamar barnul, ezért jó, ha már lobog a víz mikor nekiállunk pucolni. Mivel a 2 típusú almának nem ugyanannyi idő kell a puhuláshoz, külön főzöm, az utolsó adag almát kicsit direkt puhábbra.

DSC_0026

Kókuszolajon megfuttatom a hagymát, ráteszem az apróra vágott csirkemellet, hozzáadom a fahéjat, gyömbért, sózom, borsozom. Megpirítom. Közben a gyümölcsöket karamellizálom: egy lábasban diónyi vajat olvasztok, kis mézet teszek hozzá,  és rápirítok a gyümölcsökre pár perc alatt.

DSC_0030

Hozzádobok egy megpucolt felaprított körtét is. Mivel az egyik almát puhábbra főztem (plusz ugye hozzátettem egy körtét is) kicsit szaftos lesz, de mi éppen ezt akartuk. Az almák főzőlevéből még löttyintek egy kicsit a megpirult csirkemellre, majd hozzáöntöm a gyümölcsöket is, rottyantok egyet rajtuk, és kész. Melengetően finom.

DSC_0045

Lehet egytálételnek enni, de rizzsel tovább tart és nem olyan tömény.

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr958803798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása