ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Ha fázol, nekem melegem van - avagy a percenként összeveszni képes testvérek

2015. február 02. - időtetrisz

Nem, én ülök anya mellé! Na kiabálj, aludni akarok! Kaki vagy, kaki!! - hangzik el a végső érv, és kezdődik a végeláthatatlan veszekedés. Pontosabban kezdődött, amíg bele nem futottam egy  vitarendezési módszerbe, ami nekem tényleg, 100% -os találattal működik.

A módszer hihetetlenül erőltetettnek tűnik, és bizonyos pontokon a valóságban is az, cserébe viszont percek alatt rendet teremt különösebb vérveszteség nélkül. Lényege, hogy az egymás gyepálásába épp belelendülő gyerekek egy pillanat alatt olyan helyzetbe kerülnek, hogy érzéseik  meghallgattatnak, és valós figyelmet kapnak a másiktól. A megértés pedig egyenesen a spontán problémamegoldáshoz vezet.

Ennek jegyében

  • kisebbik lányom (3,5) egy pillanat alatt magától adta oda minden kincsét a nővérének, amiért az teljes joggal kiakadt, hogy "eltűnt" a titkos mazsolája;
  • alkudtak már meg játékhasználati szabályokban (ki kinek a mijével mennyit játszhat miért cserébe);
  • volt már 25:3 arányú békepuszi is az egyezség.
Szóval a módszer neve "mikro-kör", és az Erőszakmentes (vagy újabban: Együttműködő)  Kommunikáció néven ismert problémakezelési irányra épül, a pontos lépései ITT olvashatók. Tényleg ajánlom kipróbálásra, akkor is, ha már ötezer hasonló szemléletű szuperebbnél szuperebb könyvön túl már szkeptikus vagy.

 

Témába vág:

Bátorságkő

Félek a sötétben

Sztoriújratervezés

Apa meghalt, eltűnsz te is?

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr948803922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brunovszky Szilvia 2015.02.04. 21:46:48

Ez tök jó, ki fogom próbálni!!
süti beállítások módosítása