ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Csak a képzelet (játék kevés eszközzel): színes pálcikák és kupakok

2015. szeptember 21. - időtetrisz

Kb. 6 éve készült egy játék a lányunknak: egy műanyag palackba dobott egy marék csicseriborsót gyermekeim apja. Évekig nagy kedvenc volt (nyilván minden zajkeltő-eszköz az, ráadásul most a pár hónapos macska leli nagy örömét benne), szép lassan kiderült, hogy bár van sok kedvenc, "valamire való" játék, hihetetlenül le tudja kötni a gyerekeket, ami nem ilyen direkt, hanem mondjuk úgy, hogy a képzeletükre van bízva, mit játszanak vele. Az egyik ilyen a színes (fa)pálcika.

IMAG0643

Amit a suliba volt kötelező megvenni, bevallom, utálom: műanyag és a színei sem valami vonzóak, viszont ez a fából készült, szebbnél szebb színekkel festett, óriási adag fapálcika gyönyörű, hobbiboltból való, a neten itt találtam hasonlót.

zacskofalpalcika

A gyerekeim most 4 és 8 évesek, nem éppen egyszerű egyszerre úgy lekötni őket, hogy mindketten jól szórakozzanak és egyszerre tudjak rájuk figyelni úgy, hogy ők is azt érezzék, egyformán figyelek rájuk és ugyanaz a játék van a kezükben. Némi instrukció nem árt, de a lényeg, hogy a képzeletüket használják és idővel ők irányítják az egész bulit. A pálcika az egyik, amivel remekül elvagyunk mindannyian, néhány kupakkal kiegészítve ilyesmikre használhatók:

A földre borítás szerencsére magától megy.

fapalcikak_kupakok

Itt kezdődhet egy szín szerinti válogatás:

palcikak_szinszerint

Kisiskolás lányom számokkal és betűkkel is elszórakozik:

fapalcika_szamolas

IMAG0646

És mivel már a római számokat is elkezdték tanulni, a pálcikákkal ezt is lehet gyakorolni - szerintem sokkal lazább ezekkel a színes pálcákkal játszva kirakni feladatokat, mint papíron küzdeni, de nem vagyok pedagógus, szóval ha most valami jó nagy hülyeséget javasoltam, valaki írja meg és kiveszem ezt a részt, ígérem.

fapalcika_romaiszamok

Jöhetnek a figurák is, közösen, külön-külön is rakosgathatjuk, az is nagyon izgalmas lehet, hogy mindenki egy cicát/kutyát/virágot rak össze és a végén lehet kicsit arról beszélni, hogy kicsit sem vagyunk egyformák és mindenki máshogy készítette a sajátját.

figurak_fapalcikabol2

IMAG0643

Itt jöttem rá, hogy a kisfiam már most elképesztően precíz tud lenni, a hosszú vonalat ő rakta össze teljesen egyedül:

palcika_preciz1

IMAG0664

A végén egész lelkesen össze is szokták pakolni - egy tejesdoboz kissé átalakítva nagyon jó tárolója az egész pakknak.

palcikak_dobozban

Hasonló játékok itt, játék a semmiből és egyebek:

idotetrisz_korberajzolos4

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr568804004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása