ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Nagy Réka: Ökoanyu a konyhában

2015. december 17. - időtetrisz

Ökoanyuval zöldítettünk már háztartást, sokat tanultunk arról, hogyan és miként lehetünk ökotudatosak a babavárás és a babázás időszakában is az Ökobaba c. könyvéből és most a konyhába megyünk vele, ahol megmutatja, mi is az a zöld konyha. Az egyik legnagyobb szépsége, ereje a könyveinek talán az, hogy egyik sem csak receptkönyv vagy listák gyűjteménye, hanem amit kapunk, az mind érthető magyarázatokkal teli, relatív egyszerű lehetőségeket kínáló, a hétköznapi életben használható rendszerelemeket vagy ha szeretnénk, akkor egy komplett rendszert adó szemléletmód megbízható tudásanyaga, ami folyamatosan épül.

okoanyu_borito

Mi is az a zöld konyha? Hiszen arról már sokat hallottunk, hogy van a szódabikarbóna, amivel szinte minden lehet pucolni a konyhában, az ecettel lehet semlegesíteni a szódabikarbóna maradványait, fertőtleníteni stb., ez lenne a takarítás része, de mitől lehet még zöld?  

A kulcs ebben az esetben is a tudatosságnál és az ismereteknél van: kezdhetjük a konyhai eszközöknél (nagyon nem mindegy, milyen az alapfelszerelés anyaga), hogyan használjuk a sütőt és mik az energiatakarékosabb alternatívák, mi a helyzet a mikróval, a papírtörlővel, a mosogatással, a háztartási hulladékokkal (a maradék nélküli élet lehetőségeivel az Időtetriszen is sokat foglalkozunk), mit hogy tároljunk, mit érdemes a  kamrában alapfelszerelésként tartani, mit és hol vegyünk és lehetőleg milyet ne vegyünk.

Kapunk termésnaptárat is (ez fontos, hiszen elég könnyű zavarba jönni a piacon, a boltban, hogy szinte mindig mindenféle zöldség, gyümölcs van, felmerülnek a húsmentes élet környezetvédelmi szempontjai, de mivel Ökoanyu sosem szélsőséges, arról is szó esik, hogy ha egy héten egyszer tudatosan nem fogyasztunk hús, azzal is mennyi mindent tehetünk környezetünkért s magunkért. A húsmentesség kapcsán szó esik a különleges alapanyagokról is, mint pl. az ehető virágok vagy a kevésbé slágertéma, viszont nagyon finom étel mint a csicsóka, a paszternák, a mángold stb.

recept

Rengeteg receptet is kapunk, kivétel nélkül húsmentesek. Igyekszem követni a blogján is a Húsmentes hétfő-recepteket, most a könyv eszméletlen gyönyörű, hívogató képeit, grafikáit elnézve azonnal ki kellett próbálnom néhányat, még a borsólevest is - jó, tudom, nem annyira klassz fagyasztott borsót venni, de mit lehet tenni, ha a képre ránézve nem bírtam tavaszig várni... A tízperces kuglóf isteni, tényleg egyszerű összekutyulni és még látványos is, jolly joker ünnepségre, vendégváráshoz, csak úgy. Levesek, főételek, desszertek, saláták, kencék, italok: rengeteg kipróbálnivaló!

Szemléletmód, életmód, lehetőségek, ismeretlen praktikumok, remek receptek vicces szösszenetekkel Réka életéből, kellő humorral, fanatikusság nélkül egy fenntarthatóbb világ reményében. Ha csak néhány dolgot megfogadunk, kipróbálunk, elgondolkodunk, máris tettünk valamit a környezetünkért, magunkért, ez kezdődhet azzal is, hogy mindenhol visszautasítjuk a műanyag zacskót és helyette visszük a saját, tartós szatyrunkat, egy héten egyszer választottan nem eszünk húst, nem veszünk olyan feldolgozott ételt, amiben túl sok az ismeretlen összetevő, vigyázunk a túlvásárlással...  Megéri, nem?

Nagy Réka: Ökoanyu a konyhában

Centrál Könyvek, 2015

3800 Ft

A Nők Lapja Könyvklubnál érdemes nézelődni, remek újdonságok, akciók várnak folyamatosan.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr348804046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása