ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Pofonegyszerű dezodor sk

2012. július 08. - időtetrisz

Megy rendesen a parázás világszerte, egész pontosan mit is kenünk magunkra/mit eszünk nap mint nap, szerencsére bővelkedik a világháló az ezzel tudományosan, hobbiból, spórolási és/vagy zöld megfontolásból foglalkozó oldalakkal. Nagy érdeklődéssel olvasgatom a Lukrécia kencéi oldalt, a Mannaszappan blogját, Ökoanyut meg mindenféle zöld megoldásokat kínáló oldalakat és mindről az derült ki, hogy a jó receptek alapján rengeteg dolgot el lehet készíteni házilag (idővel lehet, hogy érdemes érteni a kémiai folyamatokat is, főleg, ha valami nem sikerül). Pl. ezt a dezodort is könnyen kutyulhatjuk 4 féle alapanyagból: szódabikarbóna, keményítő, sheavaj (másnéven karité vaj) és illóolajok kellenek csak hozzá.
A recept egy verziója a Mannáról való, kicsit más lett végül, mert illóolajakt is tettem bele. A receptben minden adalékból azonos mennyiség szükséges, mindháromból két-két evőkanállal adagoltam. A sheavaj szobahőmérsékleten szilárd, ezért kicsit a sütőre tettem (valami épp készült, így nem kellett külön melegíteni, csak rátenni úgy negyed órára). Került bele kb. 5 csepp levendula- és 15 csepp citromolaj, ezeket nem tartalmazta ez a recept. Finom és illatos kence jött létre, csak nagyon lágy, így került bele még szódabikarbóna, ettől kicsit szemcsés lett, de jelentem, ettől még működik. 
 
Most a 39 fokban  érdemes volt tesztelni: semmivel nem rosszabb, mint egy átlagos dezodor -- a legnagyobb különbség a bolti és a házi dezodor között, hogy a házinál biztosan tudjuk, milyen alapanyagokból készült,  tehát ízlésünkhöz és aggályaink mentén lehet igazítani a komponenseket, ráadásul nagyon kevés pénzből jön ki, kb. egy tekerős flakonnyi. Alapvetően a sheavaj árától függ, nekem 50 ml volt 900 körül, ebből az egyötöde kellett, tehát olyan 150 Ft körül lehet az egész, a többi saccperkábé: a szóbabikarbóna 2 kg-os, 600 Ft, ebből kellett két kanállal, a keményítő fél kg-os, az olyan 500 Ft lehetett, ebből is két kanálnyi kellett, valamint az olajak, ezt a néhány cseppet nem tudom pontosan mérni, mindenestől 50 Ft alatt lehet, tehát még mindig jók vagyunk.  sheavaj maga csodás kis anyag (klikk a linkre, hosszasan és elég jókat írnak róla, mire jó), önmagában is egy kész krém: a gyerekek popsijára pirosodás ellen, kézre száradás ellen, kicserepesett szájra visszazsírozónak is kiválóan működik -- persze, mint minden testre kerülő anyagnál, egy kicsi bőrfelületen érdemes először tesztet végezni, nehogy allergiás reakciók keletkezzenek tőle.
 
Tehát a recept: 2 ek sheavaj 2 ek kukoricakeményí 2 ek szódabikarbóna igény szerint illóolaj (a citrom és a teafaolaj fertőtlenitenek, mindenképpen ajánlott valamelyik)
A sheavaj felmelegítve fogadja csak be a többi anyagot, de akkor igen könnyen, kavarjuk össze a masszát és nem kell megijedni attól, hogy enyhén folyós, ha sikerült tartályba tölteni (ilyenkor jól jön egy korábbi dezodoros doboz), mehet a hűtőbe és ilyen melegben célszerű csak használatkor előszedni.
Ennyi. Tényleg. A szódabikarbóna szagtalanít, az olajok illatosítanak, fertőtlenítenek, a vajtól kenhető lesz és hidratál, regenerál, a keményítő pedig az állagáért felel.
Kipróbált beszerzési helyeken a jelenlegi árak:
Sheavaj: mannaszappan.hu oldalon 100 g 2590 Ft, andio.biz oldalon az 50 ml-es kiszerelés 990 Ft
szódabikarbóna:  a zöldzugban 2 kg 645 Ft
kukoricakeményítő: nagyjából bármely nagyobb élelmiszerbolt, 500 Ft körül egy kg
olajok: a teafaolaj a DM-ben kifejezetten olcsó, 900 Ft körül van. A jó minőségű illóolaj mindenhol relatív drága, érdemes gyógyszertárban próbálkozni, ott a kimért a legolcsóbb, 100%-osan tiszta illóolajat szerezni, citromot és levendulát vásároltam 450 Ft/10 ml áron, de ebben benne van a visszaváltható üveg is. Nem mindenhol adnak kimérve, vigyázat. A megkérdezett patikus szerint a célnak megfelel, csak aromaterápiás használatra nem javasolt a patikai illóolaj.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr858802334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

puszedli 2012.07.11. 21:58:34

Ezt kipróbálom! :)

mimimo 2012.07.11. 22:02:24

Én utoljára a Zöldboltban vettem sheát, a nagy kiszerelésben, és maximálisan elégedett vagyok vele: http://www.zoldbolt.hu/kereses?search_keywords=shea Személyesen átvehet a 105-ös busz vonalán lévő boltjukban (Kiss János altábornagy u.), vagy Pick Pack Pontokon is.

sugarcandy 2012.07.12. 09:35:14

jajdejó, ez akkor egyszerűbben beszerezhető, köszi

Anonymous 2012.07.13. 13:47:48

Ha ezt a hónaaljamra kenem nem lesz kenőcsös a ruhám?

sugarcandy 2012.07.14. 11:35:32

sem a fehéren, sem a színesen nem hagyott eddig foltot, nagyon vékony réteg elég egyébként. arra gondolsz, hogy ki nem moshatót vagy hogy felkenés után plecsni van a hónaljban tőle?

Anonymous 2012.07.15. 15:56:20

Arra gondolok, hogy ha ez kenőcsös állagú, akkor felvétel után zsíros plecsnis lesz a ruhám tőle. És persze egy idő után nem lesz kimosható... De lehet rosszul képzelem el az állagát.

sugarcandy 2012.07.16. 23:08:48

Nem lesz zsiros, viszont tényleg krémszerű, nem árt kenni egy kicsit.

Agnes Lorincz 2013.02.28. 10:01:15

A Zöld Zugban is van shea vaj, sőt, gyönyörű kakaóvajat is vettem tegnap. A shea 1800 Ft/10 dkg, a kakaóvaj 2000 Ft/10 dkg.Pusz!
süti beállítások módosítása