ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Vigyázz, kész, reggel # 3: 15 perces serpenyős müzlireggeli

2012. szeptember 21. - időtetrisz

Vajas kenyér sajttal... mézes kenyér tejjel... vagy legrosszabb esetben útközben elrágcsált péksütemény a sarki boltból? Egy jó reggelihez idő, nyugalom, türelem, esetleg némi fantázia sem árthat (hogy pl. ne ugyanazt együk, amit előző este), de hajnalban ilyesmit senki ne kérjen számon senkin. Ha otthon kerül rá sor, akkor gyorsan, gondolkodás nélkül, lehetőleg valami meleget, és tartson ki legalább ebédig.

A világ legjobb reggelijének kiválasztásakor nem válogatnék hosszasan: ez egyértelműen a nem túl fotogén, a ronda, de finom kategóriában valószínűleg dobogós, tejben főtt zabpehely (alias zabkása) kókusszal, vagy mákkal, vagy őrölt mandulával, mogyoróval esetleg ezek különféle variációival összefőzve, friss almával, vagy nektarinnal, vagy naranccsal, és fahéjjal bőségesen megszórva. Az már csak külön extra, hogy seperc alatt elkészül, és nem kell hozzá a fél kamrát és hűtőt ki-, illetve visszapakolni. Mindez annyira kézenfekvő, gyors, finom, egészséges és ráadásul olcsó is, hogy azt remélem, nem kell külön reklámozni, ezért most nem is erről szeretnék írni, bár a 15 perces reggeli műfajába is tökéletesen beleillene.

A zabpehelytől viszont nem tudok elszakadni, mert amilyen olcsó, annyira tökéletes szuper-élelem. Gyomor-nyugtató, idegrendszer-regeneráló, rostokban gazdag, lassan szívódik fel, hosszasan telít, dugig van vitaminokkal, és édességekhez, sós ételekhez is sokoldalúan használható. Az alábbi receptet az a gyanú ihlette, hogy az unalmas rántotta, és a reggelire túl macerásnak-hosszadalmasnak tűnő palacsinta között lennie kell egy olyan sávnak, ahova a zabpehely is belefér. Ez pedig nem más, mint a csak elsőre bizarrnak tűnő tojásos-serpenyős müzli, amely egyben a bármennyire egészséges, de valljuk be, mégiscsak unalmas tejben/joghurtban ázó müzlireggeli izgalmasabb alternatívája.

Engem mindig lázba hoz a kevés, de mégsem kézenfekvő kombinációjú hozzávalóból készült ételek lehetősége. Ezúttal ez a kevés elég jól együttműködik, és leegyszerűsíti a dolgunkat. Érdemes rögtön a villanykapcsoló után a müzlisdobozért nyúlni, és azon nyomban beáztatni a müzlit annyi narancslébe, amennyi épp ellepi. (Apropó müzli: a sima, cukormentes, natúr müzlikeverékről van szó, amely magokból, pelyhekből, mazsolából és esetleg egyéb aszalt gyümölcsökből áll. Ennek a receptnek egyébként jót tesz, ha ilyen keverék híján, otthon magunk öntünk össze némi apró szemű, finom zabpelyhet, kukoricapelyhet és mazsolát – a végeredmény így puhább lesz, kevés foggal rendelkezők is jól majszolhatják.) Amíg táncolva kávét főzünk, ébresztgetünk, kisorsoljuk a következő lépést, ruhákat készítünk ki, és felteszünk melegedni egy serpenyőt, a müzli pár perc alatt szinte teljesen beszippantja a narancslevet. Ha ez megvan, egyszerűen belekeverjük a tojásokat, és rögtön kezdődhet a sütés. Ráérősebb reggeleken kisebb, evőkanálnyi adagból szétterített minipalacsintákat gyártok, de ha nagy a hajtás, és kevés az idő, akkor az egész mennyiségből négy nagyobbat. Ez utóbbi esetben a kisebb (22 cm) vagy közepes (24 cm) serpenyő a nyerő.
Jó hír, hogy semmiféle zsiradék nem szükséges, sem a masszába, sem alá, legalábbis egy vastagfalú Tefalban szépen összeáll és elválik enélkül is. Érdemes jó pár percig közepes lángon békén hagyni, hogy kellőképpen megerősödjön a fordításhoz, addig sem kell mellette állni. (Ehhez a művelethez egyébként sok próbálkozás és mellényúlás után ez a húsforgató nevű célszerszám vált be a leginkább, mert elég széles, ugyanakkor leheletvékony és kellőképpen rugalmas is.)

Hozzávalók 200 g natúr müzlikeverék*
1 pohár narancslé
2-3  tojás

Ízlés szerint őrölt vaníliát, fahéjat lehet belekeverni az alapba, egyéb édesítésre nincs szükség, a mazsola és/vagy aszalt gyümölcsök miatt (kalóriatartalma amúgy is az egekben...) Friss gyümölccsel, mézes joghurttal, tejeskávéval kiegészítve: vigyázz, kész, kezdődhet a nap!

 * Vagy finom zabpehely (extrazart, legolcsóbb az Aldiban, Lidlben, fél kiló 200 ft körül) és mazsola keveréke

Ha elkészítitek, írjátok meg: sikerült megforgatni, működött? Várjuk!

Kapcsolódó anyagok

Vigyázz, kész, reggel sorozatunk Gyors, de nem junk sorozatunk

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr118802452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blagger 2012.09.21. 08:42:43

köszi, én még egy egész heti menütervedre is vevő lennék idővel (bevásárlólistával:)

sugarcandy 2012.09.21. 09:34:01

és én is, megkockáztatom, minden szülő álma az efféle reggelik beiktatása. nálunk is nagyon megy a zabkása, ez is sláger lesz, köszi!

Anonymous 2012.09.21. 15:00:20

Kipróbáljuk!!!Még, még, még.....

Anonymous 2013.02.19. 13:17:26

Hát ez csúcs!! Mostanában kezdek rákattanni a zabpehelyre (meg erre a blogra is, mióta felfedeztem... :D), így egyből felcsillant a szemem, mikor megláttam ezt a bejegyzést. A tojásokat látva az volt az első gondolatom, hogy müzlis rántottáról lesz szó... de ez így még ötletesebb. Furcsa módon egyáltalán nem találtam furcsának a narancsleves párosítást sem, szóval már napok óta erre csorog a nyálam :) Most nekiálltam és őszintén megmondom, még jobb, mint vártam! Az utolsó darabok még most sülnek, de párat már benyomtam :D Köszönet a receptért!!!Üdv: Csilla

mimimo 2013.02.19. 20:23:24

Hú, nagyon örülök! Mi is újra és újra felfedezzük, leginkább akkor, ha az üres hűtőben csak pár tojás ásítozik :) Próbáld ki (zab- vagy rizs)tejjel is, úgy is nagyon tuti. További jó tetriszezést...
süti beállítások módosítása