ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Melegítő ital megfázásra

2012. november 14. - időtetrisz

Ha a hideggel beköszöntenek a különböző téli kórságok, mielőtt még kiszórnánk a gyógyszeres szekrény tartalmát, érdemes adni egy esélyt a különböző házi praktikáknak. Nálunk a literes dózisokban bevitt gyömbértea a sláger (reszelt gyömbér, leforrázva, kevés mézzel és sok citrommal telenyomva), igazi lórúgás: a legtöbb esetben kiválthatja a porokat és pirulákat. Kistestvére, a fahéjtea, kevésbé súlyos esetekben segíthet, vagy pedig egyszerűen csak az ízéért kortyolgatható, ha unjuk a gyógynövényteákat, vagy valami újat próbálnánk.

Banális lehet, de talán sokan nem próbálták még ki, hogy fahéjból is lehet teát főzni, számomra igazi reveláció volt. A fahéj és méz keverékéről többen állítják, hogy csodákat tesz, ha gyors megoldás kell megfázásra, ezt még nem tudom alátámasztani, de a fahéjtea jótékony hatását igen. A kellemes íz csak ráadás.
Egy liternyi teához kb. két csapott evőkanálnyi darabos fahéjat tördeltem kisebb forgácsokra, hogy az aromája jobban kioldódjon. Rákanalaztam még egy kiskanálnyi őrölt fahéjat is, az ízhatás kedvéért, ha valaki nem szereti erősen, vegyen vissza ebből.
Forrázás után, időnként megkevergetve, hűlni hagyom, majd kevés mézzel és citrommal ízesítem. Úgy tapasztaltam, hogy középhőmérsékleten a legjobb, ha sem nem forró, sem nem langyos: ilyenkor szinte csontig hatoló, igazi melegítő hatása van.
Miközben készült, idejekorán karácsonyi hangulat lett a terjengő illatoktól, szóval fahéjmániások előnyben. Akit zavarnak a szállingózó fahéjdarabok, iktasson be egy szűrőt a kanna és a bögre közé.
Torokfájásra, köhögésre különösen ajánlott, ezen kívül fertőtlenítő, emésztéskönnyítő, hangulatjavító hatása közismert. Nem kell tehát az első köhögésig várni vele, bármikor nekivághatunk.
Témában olvasható még Esti tejeskávé habbal Mézadagolás egyszerűen

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr338802626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása