ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Marcipános szaloncukor 4 alapanyagból, saját csomagolással

2012. december 12. - időtetrisz

A szaloncukor a Karácsony szerves része, a mézeskalács-túlevés, bejglimérgezés dacára kell ez a kis bonbonszerű édesség: a fa dísze, finom ajándék is lehet, ráadásul büszkeség annak a kimondatlan verseny győztésének lenni, hogy ki tudja élethűbben visszacsomagolni a kilopkodott cukrok papírját.

Sajnos a helyzet az, hogy a szaloncukor nem mindig klassz alapanyagokból készül, ezért és persze a készítés öröméért nem hülyeség házilag készíteni. Ezt az igazán finom marcipános szaloncukrot 4 alapanyagból elő lehet állítani. Nálunk hagyományosan gyermekeim apja készíti a szaloncukrot, most is minden az ő érdeme (én csak leírtam és fotóztam), de megnyugtatásul elárulhatom, az útmutatásai alapján már nekem is menne.

 

Meglepő, hogy tényleg ilyen kevés alapanyag szükséges hozzá és ízben, állagban elég sok bolti készítményt felülmúl ez a szaloncukor. A 4 alapanyagban nincs benne a tartósítószer, az a tapasztalat, hogy egy-két héten belül úgy is elfogy az egész, de természetesen lehet bele tenni és akkor tovább is tárolható.

Rózsavíz, gránátalma és maracuja az ízesítéshez
Hozzávalók:

a marcipánhoz: mandulaliszt/őrölt mandula, porcukor (van csomómentes is, praktikus) és az ízesítéshez valamilyen gyümölcs leve (friss vagy 100%-os)

bevonat: jó minőségű étcsokoládé (legalább 60%-os)

csomagolás: háztartási csomagoló, festék, valamilyen nyomda - jelen esetben krumpliból készült

És akkor lépésről lépésre:

Darált mandula és porcukor a marcipánhoz, máznak étcsoki
A mandula és a porcukor aránya 1:1 (a Wikipédián talált szócikk alapján ez az egyszeres marcipán), a mennyiség csak attól függ, hány embernek hány napra szeretnénk szaloncukor-ellátmányt biztositani. Keverjük el jó alaposan. Amikor kész, jöhet a gyümölcslé, és hogy mennyi, arra az a biztos válasz, hogy amennyit felvesz ahhoz, hogy jól gyúrható legyen. Ez alkalommal gránátalmalé, maracujalé (frissen facsart, turmixolt mindkettő) és rózsavíz adták az ízeket.
Ezzel a marcipán kész is, néhány hétig eláll a hűtőben, ha túltermelés történne (hahaha). Tetszőleges formájúra vágható, ha ujjnyi vastag kb. 2 cm-es darabokat sodrunk, akkor egészen hasonlítani fog a boltihoz.

Jöhet a bevonat: a vízgőz felett megolvasztott csokit kell úgy ráönteni a marcipánra, hogy gusztusos is legyen, ne csak egyszerűen befedje. Fortély: nem árt egy kis vaj az olvasztott csokiba. A rácsra pakolás vált be leginkább, meg kell várni, míg rádermed a marcipánra, majd lehet fordítani. Ebből következik, hogy először érdemes az alját bevonni csokoládéval. Persze az is megoldás, hogy az alja csupasz marad.

A szaloncukor kész is, jöhet a csomagolás. Ha megvan a háztartási csomagoló, jöhet a nyomda, ami lehet kész is és lehet sk is, ez itt linómetsző eszközzel lett faragva krumpliból, szóval krumplinyomda. A mikulás azért került rá, mert a Mikulás csokimikulás helyett bizony szaloncukrot hozott.
Külön szót érdemel, hogy a krumplinyomda nem egyenletesen nyomdáz, de ettől különleges, rusztikus bája lesz.
A háromféle minta a három ízt jelöli, és az sem baj, ha elfeledjük, melyik-melyik, mert akkor újra és újra lehet kóstolás címszóval lopkodni a finomabbnál finomabb darabokat.

Kukta-típusú gyermekek akárhány évesen elkezdhetik, a gyúrásnál és a nyomdánál készségesen és lelkesen segíteni fognak.

A készítéshez a ritmus tartása és a jókedv végett ezt a Paris Combo lemezt ajánlom.

Szaloncukorra fel!

 

Témában még

Mikulászsákba készülhet még: csokimikulás, 3 összetevős csokigyurmából

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr658802696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mimimo 2012.12.12. 16:33:53

úúú, hát ez nagyon cucc! korábban, mikor egy skk marcipán-borítású tortán dolgoztam, bennem felmerült, h. mézzel keverem, egyúttal ragasztom össze a mandulalisztet/port a marcipánhoz, vajon ebben is működne? (a porcukort kiváltandó) gratula a poszthoz!

Anita 2012.12.13. 14:31:17

Nekem 3 összetevős a marcipán szaloncukrom, ami máshol marcipánburgonya névre hallgat.Mandula, méz összedolgozva, golyóvá gyúrva, kakaóporban megforgatva.Nagyon gyors, és gyerekkel együtt készíthető.mimimo, nekem repcemézzel állt össze a legjobban a marcipánmasszám.

mimimo 2012.12.13. 15:28:21

ezzel a repce-tippel megspóroltál egy pluszt kört, köszi anita!

Anita 2012.12.13. 16:08:19

Andi, a darált mandulát honnan szerzed be? Én mindig szeletelt mandulát használok, és a késes darálómmal esek neki, de így kicsit szemcsés marad.vagy mimimo a mandulalisztet/port?

sugarcandy 2012.12.13. 16:16:11

Azt hiszem, a kettő ugyanaz. Ez a Vámház körúti keleti boltból van, 1 kg azt hiszem, 4e Ft, nagyon finomra van őrölve, szuper.

mimimo 2012.12.13. 16:27:01

hát, van másféle is, én a mezítlábasabb verziót használtam, az aldis 25 dkg-os őrölt mandulát (500 ft körül). ez héjastul őrölt, nyilván azért kerül feleannyiba, mint az ázsia-bolti.

Anita 2012.12.13. 17:06:58

Köszi a válaszokat!

sugarcandy 2012.12.13. 19:29:50

Ancsúr, az nagyon finom lehet, kipróbálom, köszi!

sugarcandy 2012.12.13. 19:30:39

Mimimo és azzal is jó a marcipán? Van olyan is itthon, csak valamivel durvábbnak tűnik.

mimimo 2012.12.13. 23:55:31

olyan, igen, rusztikusnak mondanám a végeredményt... dekorálni nehezebb volt vele, de bogyóba gyúráskor ez nem lesz gond. az íze pedig nem olyan intenzíven *marcipános*

puszedli 2012.12.20. 21:31:11

nálunk is elkészült ám az első adag, isteni finom lett, köszi a receptet! Tényleg addiktív és gyorsan fogy, be is zártam a kamrába, hogy maradjon a fa alá/ra is :)

vaji 2012.12.20. 22:36:11

én is megcsináltam :) a darált mandulát a Lidlben vettem, 500 Ft körül volt a 200g. bevonónak a mikuláskor felhalmozódott csokitélapókat használtam. a végeredmény nagyon jó lett, kaptak belőle az óvónénik is sk papírzacskóban nyomtatott, színezett ajándékkísérővel. nagyon nagy sikere volt :)

sugarcandy 2012.12.20. 22:43:16

puszedli, vaji, örülök nagyon! Lidl-s mandula elég olcsó, köszi a tippet!

Anonymous 2012.12.29. 12:55:35

Nagyon szep lett a csomagolas is!
süti beállítások módosítása