ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Vajas fánk sütőben sütve, élesztő nélkül

2013. február 15. - időtetrisz

Élesztő nélkül, néhány hozzávalóból persze nem teljesen fánkszerű ez a fánk, de erősen emlékeztet rá és csodás tulajdonsága, hogy nem kell olajban sütni. A recept az imádni való Két duci hölgytől származik, ennek megfelelően nem éppen fogyókúrás – persze egy olyan jelmondattal, hogy „Never trust a thin cook”, mi mást is várhatnánk. Szóval, nem élesztős, nem kell olajban sütni, kevés alapanyagból készül, 10 perc előállítani a tésztát, 10 perc megsütni és édesre is, sósra is könnyen variálható.

langyosan a legfinomabb ez sütőben süthető fánk
Szóval az állaga olyasmi, mintha a fánkot és a kalácsot keresztezték volna. Kívül egész kicsit ropogós, belül inkább foszlós a tészta, tehát a kicsik is fogják tudni majszolni.
Hozzávalók
  • 23 dkg liszt
  • 1.5 dl tej
  • 50 g vaj
  • 1 zacskó sütőpor
  • csipet só
Édes tésztához némi édesítőt, aszaltgyümölcsöket, kókuszreszeléket érdemes beleszórni, a sóshoz pedig kicsivel több sót, apróra vágott zöldfűszereket, sajtot, olívabogyót, apróra vágott szárított sonkát, szárított paradicsomot stb., éppen ami akad otthon.

A lisztet a sütőporral keverjük össze, aztán morzsoljuk bele a szobahőmérsékletű vajat, valami ilyesmi tészta keletkezik:

Ekkor jöhet bele a tej, lassan kavarva adjuk hozzá, majd jöhet egy egész kicsi gyúrás, meg is lesz a kis cipó-szerű tészta:
Kb. 2 cm vastagra nyújtva kezdhetjük a szaggatást, aztán mehet is a kivajazott tepsire:
Persze a sütőt már előmelegítettük, forrón várja a kis nyers tésztácskákat, nagyjából 10 perc alatt aranybarnára sülnek 220 fokon.
Nem érdemes megvárni, míg kihűl, még melegében vágjuk, vajazzuk, lekvározzuk, kinek melyik jön be jobban. Csodás reggeli is lehet belőle a mostanság még igen hűvös napokon.

További recepteket itt találsz az Időtetriszen.

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr598802866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jvera 2013.02.17. 21:41:40

Megvan a holnapi reggeli :) Köszi a tippet!

Anonymous 2013.10.03. 15:25:52

ez nem scone?
süti beállítások módosítása