ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Gyors, de nem junk: Egészséges, ropogós sültkrumpli

2013. április 05. - időtetrisz

Vélhetően sokan szeretik, mégsem készítenek otthon sültkrumplit: vagy azért mert túl macerásnak, vagy azért, mert némileg egészségtelennek tartják. Itt a blogon nemrégiben emlegettünk egy sültkrumplit, a Pagony könyvvel-gyerekekkel főzős blogjának (Végtelen spagetti) a nyitóreceptjét. Egészséges kiadásban ott Vrábel Kriszta nem olajban, hanem sütőben sütötte, most egy valamivel gyorsabb, serpenyős, de szintén olajtocsogástól mentes verziót szeretnék ajánlani. Pofonegyszerű, és lehet, hogy már próbáltátok is, nekem mindenesetre nagy felismerés volt.

Hozzávalók tekintetében nagyon egyszerű a képlet, hiszen alapvetően csak 1-2 evőkanálnyi olajra és néhány szem krumplira lesz szükség, ami jelen esetben már újkrumpli volt (öreg darabokkal még nem próbáltam). Mindenféle méretű példányt el lehet ilyen módon készíteni, de a kisebbeket és közepeseket könnyebb lesz majd pakolgatni, és jobban át is sülnek
Időben a leghosszabb talán az előkészítés: a krumplikat héjukban meg kell főzni (akár előző nap), bár e zsenge krumplik esetében ez sem tartott sokáig. Aztán a leszűrt, kihűlt, nagyobb tányérral felpakolt darabokat egyenként, egy nagyobb kanállal vagy  krumplinyomóval finoman szétnyomkodni, de úgy, hogy azért továbbra is egyetlen nagyobb objektumot képezzenek.
A darabokat valami erre alkalmas célszerszámmal át kell transzportálni az előmelegített, enyhén kiolajozott teflonserpenyőbe. Nálunk ez a korábban már agyondicsért, naponta használatban lévő húsforgató lapát volt, a továbbiakban is ezzel dolgoztam.
Pár perc múlva ezeket a csinos kis darabokat már meg lehet forgatni, mivel az egyik oldaluk  már ilyesmivé pirult:
Amikor a másik félteke is hasonló színezetet ölt, a munka dandárjával végeztünk. Következik még a fűszerezés (jelen esetben: só, őrölt koriander), valamiféle öntet készítése (nálunk: citromos-köményes-mustáros görög joghurt), illetve a tálalás. Önmagában, zöldsalátával körítve is kitűnő vacsora, de ebédkor kísérheti a főételt is (jelen esetben éppen sült hal).
A zsenge krumpli ezzel a módszerrel belül krémesen puha, kívül ropogós lesz, mintha a krumplipürét kereszteztük volna a ropogós sültkrumplival.
Szerintem sütőben is működik, de ezt most, sütő híján, nem tudom tesztelni. Ha valaki viszont már kipróbálta, nyilatkozzon kérem.
Hasonló receptek

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr418802922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sugarcandy 2013.08.04. 22:31:48

És tényleg! Mi is apró kis krumplikkal próbálkoztunk: belül zsenge, kívül ropog, egyszerűen isteni. Olajban sült, felvettük a szeretjük-listára, köszi!
süti beállítások módosítása