Többféle palacsinta-recept előfordult már itt a tetriszen, és valószínűleg mindenki kipróbált már egy-két verziót ezen felül is. Mi is sütöttünk már klasszikus palacsintát tojás nélkül, reszelt almásan, kókusztejesen, illetve csak vízzel, vagy céklalével, currysen, reszelt cukkinisen, spenótosan, reszelt répásan, sósan, édesen, és ki tudja még hogyan. Az alábbi recept a „kevés hozzávalóból, olcsón, egészségesen” klub legújabb tagja, az egyszerűség jegyében.
Hozzávalók 1 banán
1 tojás
opcionális: őrölt fahéj, vanília
opcionális: 2 marék kókuszreszelék, vagy más*
A klasszikus palacsintából ismert liszt és tej sűrű, masszaszerű keverékét itt most a összetört, botmixelt banánpüré helyettesíti, amihez a tojás adja hozzá a serpenyőben süthető állagot. Kíváncsi voltam, hogy csak így együtt hogyan muzsikálnak, nos, a családban megoszlottak a vélemények. Elég gyakran elhangzott a „banános rántotta” szókapcsolat, többek között az én számból is, de voltak, akiket ez csöppet sem zavart, és tökéletes megelégedéssel csavarták és tolták. Való igaz, hogy nem elvetendő így sem: a banán-tojás duóban a rántotta-beütést határozottan elnyomja némi őrölt vanília és fahéj beleszórása a masszába, az ezzel a módosítással készült darabokban már ki tudtunk egyezni.
* őrölt lenmag * darált mák * szezámmag
azzal a megjegyzéssel, hogy a fűszerezés itt is jól jön.
Ha innen tehát visszanézzük, a tej-tojás-liszt triót, amihez még némi édesítést szokott járulni, itt a banán-tojás-kókuszreszelék hármasa váltja fel. Ezzel akár a diétázók is kezdhetnek valamit, de mivel így jóval egyszerűbb és gyorsabb a massza összeállítása, a konyhában még kezdők semmiképp se hagyják ki.
Nem beszélve a gyerekekről, akiknek ezt a tálalást találtuk ki: