ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Egészséges édesség: fagyi 2 gyümölcsből

2013. május 06. - időtetrisz

Vagy amennyiből szeretnéd. A lenti banános-epres jégkrém ugyanis csak egy variáció, azért választottam, mert éppen ezek voltak itthon. Az utóbbi hónapokban nagy rajongói lettünk a tejmentes, sűrű gyümölcsturmixnak, divatos nevén a smoothie-nak, voltak olyan hetek, amikor minden nap ezt ittuk reggelire. A smoothie-nak egyébként létezik tejes változata is, és bármilyen gyümölcsből készülhet tetszőleges arányban, bátran ízesíthető fűszerekkel (pl. vanília, fahéj, gyömbér) is. A menta mellett még egy-két bazsalikomlevelet is el tudok képzelni egy hangsúlyosabban lime-os keverékben. A smoothie amellett, hogy isteni napindító (a gyerekek is rajonganak érte, mert észbontóan finom) és egészséges, nagyszerű jégrémalap. Cukor és tejmentes, csak gyümölcsből készül.

Nemrégiben vetten IKEÁ-s jégkrémformákat, így most ezzel csináltam, de felespohárban pálcikával is el tökéletes, nem kell előtte bevásárolni. Míg a reggeli kávé lefő, pont elkészíthető, ezzel hamar az ebéd utáni desszertet is ki lehet pipálni. Kell hozzá egy botmixer/turmix, vagy smoothie készítő gép (merthogy ilyet is lehet kapni már). És persze gyümölcs.
A kétféle alapanyag
A gyümölcsöket mosás után beledobáljuk a turmixba (a nagyobbakat kisebbekre törjük/vágjuk) és krémesre turmixoljuk. Ebbe most csak banán és eper került, de tehettem volna bele mentát, egy kanálnyi citromlevet is. Ha fagyinak lesz a smoothie, érdemes jó sűrűre csinálni.
A formába öntés előtt
Aztán beleöntjük a formába:
Az első darabokat néhány óra fagyasztás után lehet kilopni a hűtőből. Ha forró vizet csorgatunk a formára, pár másodperc alatt kicsusszan. Elég gyorsan el tud fogyni, de ha valami rejtélyes oknál fogva maradna belőle, a fagyasztóban vígan megvárják a következő „jégkrémet akarunk” rohamot.
Ittál már smoothie-t?
Témába vágó posztok:

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr188803014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vaji 2013.05.06. 22:00:52

már várja is a sorát a mélyhűtőben a málnás-banános változat... ((ha ez beválik, naponta készíteni fogom, ugyanis a gyerekem semmiféle gyümölcsöt nem hajlandó megenni, ebből meg már fagyasztás előtt nyalakodott...):)

puszedli 2013.05.17. 21:41:18

na, hogy ízlett? :)

Szoke Noemi 2014.05.24. 21:11:45

Nagycsaládnak (4 gyerekkel) való smoothie-készítő gépet tudtok ajánlani? köszi

mimimo 2014.05.25. 11:10:33

Nem pontosan ilyen név alatt, h. smoothie-készítő, de bármelyik nagyobb poharas turmixgép alkalmas erre, legalábbis nekem egy Phillips nagy poharas turmixgép (1,5 l) bevált, nagyobb mennyiség készítésénél.

puszedli 2014.05.26. 07:54:22

Én a smoothie készítőt kifejezetten feleslegesnek tartom, ahogy mimmio írja, tökéletes egy kézimixer :)
süti beállítások módosítása