Április utolsó napja, nyári hőmérséklet. Elképesztő, hogy a fagyiról és fagyasztó-fosztogatásról kell posztolgatnunk, de ezen talán már nem is akad fenn senki. Tavaly nyáron, a maradékok újrafelhasználásának jegyében házi jégkrémről már volt szó itt a tetriszen, most egy idénytől függetlenül elkészíthető házi fagyiról szeretnék írni. Három hozzávaló szükséges hozzá, valamint egy botmixer és legalább 28 fok. Bemutatkozik a viszonylag gyors, cukormentes, krémes eperfagyi.
Hozzávalók
1 csomag fagyasztott eper (450 g)
2-3 érett, karikákra vágva lefagyasztott banán
1 doboz friss natúr krémsajt (nem fagyasztott)
ízlés szerint: fahéj, vaníliaőrlemény
díszítés: mandulalapok/forgács, dark csoki
Mivel a fagyit mi állítjuk össze az előre lefagyasztott gyümölcsökből egy botmixer segítségével, gyorsan kell dolgoznunk, hogy még azelőtt a tisztelt fogyasztók elé kerüljön, hogy elkezdene olvadozni. Ezért ha például dekorálni akarjuk, ami nem mellesleg az ízélményhez is sokat hozzátesz, akkor minden hozzávalót érdemes előre a kezünk ügyébe készíteni, csakúgy, mint a poharakat, kanalakat, stb.
Pár perccel korábban érdemes kivenni a fagyasztóból a hozzávalókat, hogy épp egy kicsit engedjenek meg. A mixelést kifejezetten megkönnyíti, ha a mélyebb mixerkehelybe rétegesen rakjuk bele a hozzávalókat: egy réteg fagyott eper, egy réteg fagyott banán, némi puha krémsajt, és így tovább. Aztán pohárba, és már csak utántölteni kell, szorgosan, a tisztelt fogyasztók igénye szerint. A fagyi lágy és krémes állagú, a ropogós mandula és csoki pedig kellemes ellentétben áll ezzel.
Ez a fagyi csak frissen jó, visszafagyasztani nem lehet. Hűtőben ugyan eláll még egy-két napig, de folyós lesz, és még az íze sem emlékeztet egykori dicsőségére.
Szorgalmas kanalazással viszont mindennek a kellemetlenségnek elejét lehet venni.
Témában még Villámgyors csoki, három hozzávalóból Hűsítő finomságok #1: Édes, hideg bogyók Expressz házi Túró Rudi, pohárban