Az ifjúság reszelt almás zabkását vacsorázott, mikor a véleményvezér két kanál után közölte, hogy mivel a zabkása „túl tömény”, nem szándékszik többet fogyasztani belőle. Hmmm. Mit lehet csinálni egy közepesen nagy adag, „túl tömény” zabkásával? Hát ott a helyszínen már semmit, jött a szendvics. Másnap pedig: például ezt-azt belekeverni, és a küllemét is a felismerhetetlenségig átalakítani. Szegény, tömény zabkása így támadt fel poraiból, főzés nélküli túrógombócként, és így naná elfogyott. Mikor ismételni kellett, akkor már továbbfejlesztettük a prototípust, és lett egy: fahéjas-kókuszos túrógombóc, narancspürével.
4 púpozott evőkanál zabkorpa
kb. 0,5 l (kinek milyen) tej
ízlés szerinti édesítés (itt: 2 ek méz + 5 csepp sztevia)
20 dkg krémtúró
fahéj, mák ízlés szerint
1 cs kókuszreszelék
A zabkorpát a tejjel, fahéjjal és mézzel felfőztem. Olyan sűrű massza lett belőle, amelyben szó szerint megáll a kanál. Aki mézzel édesít, az már biztosan tudja, hogy bele kell számítani azt is, hogy ettől erősen hígul az állag, én ezért szteviacseppekkel egészítettem ki az édesítést. (Némi kísérletezés után ezzel a fajtával kötöttem hosszútávú szövetséget, mert ennek rendben van az összetétele, és nem erős a mellékíze sem. Ha pedig, mézzel együtt használom, akkor a finnyások sem szoktak beszólni. Egy ilyen 50 ml üvegből egyébként így kb. évente egyet használunk el.)
A többi már gyurmamunka, a nagyobb gyerekek számának függvényében rövidebb vagy hosszabb ideig, de alapvetően gyorsabban végzünk, mintha főzött gombócot készítenénk. A végterméket pedig, hát, össze sem lehet hasonlítani a vízben főzöttel: lágy, krémes, túrós, szinte olvad. Kalória-, fehérje- és rosttartalma miatt pompásan beilleszthető fogyókúrába is.
Ha netán marad néhány darab, hűtőben 1-2 napig biztosan eláll, sőt új távlat nyílnak: egyre finomabbak, kókuszosabbak lesznek a darabok, és az állaguk is kompaktabb lesz, mivel a zabkorpa egyre inkább beszívja a nedvességet. Egyszer akár érdemes eleve belekalkulálni a gombócevésbe a pár órás hűtést is.
Témában még Vajas fánk sütőben Sült kókuszpuding Kakaós mandulagolyók