Amikor már napokra beköltözik a hideg a városba, és este felmerül, hogy netán zoknit kéne húzni; amikor a friss zöldségek ára meredeken felfelé tart, és nem tudni pontosan, hogy mi honnan, mennyi idő alatt és milyen áron jut el a polcokra, majd a kamránkba; amikor elkezdődnek a köhögős éjszakák, és a használt zsebkendők buckákba állnak össze a padlón – na ilyenkor jött el az ideje a csíráztatásnak. Kiskert az ablakban, napi két öntözés, pár nap után pedig saját termést rágcsálhatunk reggelire.
A csíra-óda körülbelül így hangzik: ezek az apró zöldségek nyers, friss, organikus eledelként koncentráltan tartalmazzák a felnőtt növény tápanyagait, így tehát tömve vannak zsírban és vízben oldódó vitaminokkal, makro- és mikroelemekkel, jók a gyerekeknek, felnőtteknek, diétázóknak, lábadozóknak, beilleszthetők fogyókúrába, az ízük pedig változatos, mivel gabonaféléket, olajos magvakat, hüvelyeseket, zöldség- és fűféléket egyaránt lehet csíráztatni. Nyersen vagy enyhén párolva számtalan receptbe belekombinálhatóak.
Mindehhez szükség lesz némi kitartásra, türelemre, egy emeletes csíratálra és/vagy gézlappal lefedett befőttesüvegekre, valamint csíráztatható magokra. Fontos: ezek semmiképpen sem azonosak a vegyszeresen kezelt, ezért otthoni csíráztatásra és fogyasztásra alkalmatlan, kerti ültetésre szánt magokkal! Bio- és reformboltokban kaphatóak a külön erre a célra szánt (bio, vagy nem bio) fajták. A választék széles, nagy élmény kipróbálni azt, hogy az egyes minigumók mennyiben idézik fel az eredeti növény ízét, zamatát. Vannak lassabban kikelő, és gyorsabban csírázó magok, nagy szemű, vaskosabb szárba szökkenők (napraforgó, szója, mungóbab) és apró szemű szaporák (lucerna, köles), igénytelenek (lucerna, napraforgó) és kényesek (zsázsa), csípősek (retek), semleges ízűek (lucerna, brokkoli) és nagyon karakteresek (hagymafélék). Ennek függvényében változik a felhasználási körük is: salátákba lehet keverni, szendvicsekre lehet ragasztani őket, vagy csak szimplán nyersen majszolni. Nekünk különösen bejött az, hogy krémlevesbe szórjuk, közvetlenül tálalás előtt, de van egy bejáratott húsvéti répás-csírás kalácsreceptünk is.
A folyamat a magok alapos lemosásával, majd pár órás áztatással kezdődik, melynek pontos, fajtánként eltérő hosszát általában már a zacskón feltüntetik (ha csíratállal dolgozunk, emeletenként 2-3 evőkanálnyi maggal számoljunk). Ugyanitt szokott szerepelni az is, hogy napi hány (hideg vizes!) öblítés szükséges, vannak ugyanis kényesebb, könnyebben nyálkásodó fajták (mustár, zsázsa, rukkola), de ha kimaradoznak a frissítő öblítések, bármilyen csíra be tud penészedni. Bonsai-veteményesünknek világos, jól szellőző helyet keressünk (nem igényel közvetlen napfényt, mert hamar kiszáradhat). Ha valaki alaposan szeretne elmélyedni a témában, a Csíra ABC című könyvben minden fontosat megtalál, illetve több honlapon lehet olvasni pl. a különböző fajták sajátosságairól.
![]() |
3 napos lucerna csíra |
![]() |
4 napos mustármag csíra |
Beszerzés, árak Csíratálak (műanyag, illetve cserép) bio- és reformboltokban 1200-1500 forintért
Magok ugyanitt 300-900 ft, fajtától függően
Kapcsolódó anyagok Megbízható zöldségek és gyümölcsök Egy láda dunakavics – építőkocka helyett Herbáriumkészítés gyerekekkel