ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Gyors, de nem junk # 5: Mogyorókrémes színes zöldségspagetti

2012. október 12. - időtetrisz

Csavaros, tollszár, kerék, kagyló, hosszúkás, kocka, széles, nagy téglalap a tészta az tészta. A gyerekek tészták iránti töretlen rajongásáról már volt szó itt az időtetriszen, de ez a szintén a villámgyors-kaja kategóriájába tartozó, újdonság erejével ható ebéd vagy vacsora eredményes kísérlet lehet e mánia feloldására, egyben felnőttszemmel nézve is tartalmas, ám kevésbé kalóriadús alternatívája a jollyjoker-spagettinek. Az itt hozzá ajánlott mártással pedig egy szintén szélsebesen készülő, értékes zsírtartalmú, hasznos tápanyagokban (vas, B- és E-vitamin, antioxidánsok) sem szűkölködő öntet kerülhet rá. Szokás szerint: kevés (ezúttal 4) hozzávaló, gördülékeny készítés, egészséges végeredmény – és garantált jóllakás.

Hozzávalók
Fejenként 1-1 cukkini, illetve répa 1 fej hagyma 6-8 cikk fokhagyma Fejenként 2-3 dkg földimogyorókrém (üveges peanut-buttert, avagy pindakaast pl. a budapesti Fővám téri Ázsia boltban, egyébként dm-ben, nagyobb Tescoban, időnként Lidl-ben, bioboltokban szerezhetünk be) vagy próbáljátok házilag készíteni a mogyoróvajat, gyorsan megvan, íme a recept.

A színes zöldségspagetti nagyon dekoratív, szokatlan formájú és állagú, de pillanatok alatt előállítható kaja. Biztosan működik másféle zöldségekkel is, én a sebesség és a praktikum jegyében általában répa (mindig akad a hűtő mélyén) és cukkini (intelligens zöldség, hamar párolódik) felállásban szoktam gyártani. Fejenként 1-1 darabot számítok mindkettőből, ha felszelve elsőre soknak is tűnik, a végére kissé összeesik majd a nagy zöldséghalom.

02 mogyorokremes zoldsegspagetti
A feldolgozás módja igazolja azt a régi, jól bevált szabályt, mely szerint az alapanyag, forma és vastagság függvényében más-más ízhatást produkálhat. A főszerep most a zöldséghámozónak jut, és a pofonegyszerű csavar az, hogy nem hagyjuk abba a pucolást: miután megtisztítottuk a zöldségeket (a cukkinit nem kell!), tovább hámozunk, addig, amíg el nem fogynak. A vizuális hatást (és némiképp az ízt is) fokozza, ha ezt a műveletet ún. julienne-hámozóval végezzük, ami a mókás konyhai eszközök egyik mintapéldánya, mivel ha beszerzünk egy ilyet, valószínűleg ritkán, ám olyankor annál nagyobb sikerrel fogjuk majd használni. Sima zöldséghámozóval is tökéletesen működik egyébként. Előbb a répára kerül sor, mert neki kicsivel több idő kell a puhuláshoz. A serpenyőben hevített olajba a kockára vágott hagyma, majd a répacsíkok kerülnek, kis vízzel lehet rásegíteni az egyenletes puhulásra, mivel nem sült zöldség a cél.
03 mogyorokremes zoldsegspagetti
Amíg a répa összeesik, elveszíti tartását, és kóstoláskor már nem roppan, addig épp elkészül a cukkinispagetti, így együtt puhulnak tovább, már csak pár perc, és egy kis só hiányzik ahhoz, hogy az ebéd köret-része elkészüljön.
04 mogyorokremes zoldsegspagetti
Ha csak felnőtteknek készül, hagyhatjuk al dente, gyerekeknek, a fogak mennyiségétől függően, érdemes omlósabbra párolni. Őket egyébként a színek és a formák általában elbűvölik annyira, hogy nem tesznek fel kellemetlen kérdéseket, mint pl. hogy „Jójó anya, de hol van ebben a spagetti?” Ha ez mégis előfordulna, ilyenkor szoktam felhívni a figyelmet, hogy viszont milyen csinos kis rózsákat lehet a csíkokból tekergetni, és egy harapásra bekapni.
05 mogyorokremes zoldsegspagetti
Bár ez a köret a legtöbb (pl. gombás, húsos, halas) spagettiszósz alá jól illik, a mogyorómártás jó megoldás lehet, ha kellően nyitott a család az új ízekre, illetve nincs idő további alapanyagokat előkészíteni és feldolgozni. Meg kell azért jegyezni, hogy a mogyoróvaj enyhén édeskés és sós íze nem mindenkinek jön be elsőre, de aki szereti a földimogyorót, illetve az ázsiai konyhát, az nem fog találni benne semmi kivetnivalót. (Mindazonáltal érdemes lehet tesztelni a családon, először mondjuk egy reggeli keretén belül, illetve kiskorúaknál a mogyoróallergiát is feltétlenül ki kell zárni.)

Az ultragyors változathoz egy kis (240 gr) üveg földimogyorókrém fele is elegendő. Ha kicsit több az időm, kevesebb a pénzem és erős a natúr-ambícióm, akkor a piacon vásárolt, tisztított, sótlan, pörkölt földimogyorót őrlöm meg a botmixer aprítós részében. Ennek hiányában az is működik, hogy kevés vízben 20-30 percig főzöm, majd botmixerrel pürésítem a mogyorót (ekkor darabosabb lesz). A mártáshoz kevés vizet forralok, belenyomok/reszelek pár cikk fokhagymát, és lassan belekavargatom a mogyorókrémet, hogy  szószos tartású legyen a végeredmény (ezen felül sűríteni, állag-javítani egy-két kanál, hideg vízben csomómentesen elkavart teljes kiőrlésű liszttel lehet.) A mogyorókrém egyébként, azon kívül, hogy kenyérre kenve is sokakat levesz a lábáról, sokoldalúan felhasználható a konyhában, húsokra készülhet belőle öntet, levest sűríthet, és számtalan desszert alapanyagaként bizonyíthat.

06 mogyorokremes zoldsegspagetti
Tálaláskor pedig ha már nyertünk némi időt a gyors készítéssel játsszunk és engedjünk játszani egy kicsit a színekkel és formákkal.

 

Témába vágó posztok

3 gyors, ízletes kence, mogyoróvajból: édes, sós és fűszeresGyors, de nem junk ételek Néhány hozzávalós lepény maradékokból

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr168802474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sugarcandy 2012.11.13. 14:04:57

Végre elkészült. Isteni! Ahhoz képest, hogy nem is szerettem a mogyoróvajat, most hirtelen rajongója lettem a darabos változatnak. Egy furcsaság van: nagyon kiengedték a levüket a zöldségek, ezért nem kellett volna a víz hozzá, végül leöntöttem. Az Intersparban a fém Julienne-hámozó 1300 Ft volt. Nem túl egyszerű vele bánni, mindenfelé zöldségdarabok repkednek, viszon elég klasszul néz ki, ez tény. Hát szóval, nagyon köszönöm.

mimimo 2012.11.13. 22:46:39

Örömmel hallom. Ha legközelebb készíted, látni fogod, h. egy pici víz kell a répára (inkább csak pár spricc), főleg, ha nagyobb a mennyiség, mert ennyi idő alatt nem ereszt elég levet (az a cukkini lesz majd). Egyébként pedig a felesleget jól fel lehet használni mogyorómártás-alapléként. Remélem még asztalra kerül máskor is, akár egyszerű köretként. Jó faragást.

sugarcandy 2012.11.14. 17:35:56

Aha, annyira siettem, hogy egyszerre tettem őket párolódni, akkor ezért. Ja, és nyersen is nagyon finom az egész.
süti beállítások módosítása