Mmmmmogyoróvaj, földimmmmmogyoróvaj – nehéz lenne másképp mondani, annyira beette magát néhány időtetriszes szaktárs fejébe, kamrájába, heti menüjébe, és hát a blogunkra is: írtunk itt már mogyoróvajas cukkini- és répaspagettiről, Húsvétkor többek között ebből készültek az ehető figurák, nyáron pedig a 3 hozzávalós csokifagyi, és arról is volt szó, hogyan gyárthatunk ilyet házilag. A tavasszal ajánlott 3 vendégváró kence közül a répásnak szintén ez volt az alapja, a most következő újabb trió ősziesebb hangulatú, és kevés hozzávalóból, gyorsan készül: íme az édes csokikrém, a sós sütőtökkrém, illetve a fűszeres gyümölcskrém – valamelyikből biztos abszolút kedvenc lesz, mi mindegyiket másért szeretjük.
A mogyoróvajból be is spájzolhatunk: ha a kamrában van 1-2 üveggel, akkor nyert ügyünk van, ha villámgyors ebédet, vacsorát, reggelit akarunk rittyenteni, mert sok friss hozzávalóval, változatosan variálható, és a végeredmény tartalmas, jóízű és telítő lesz. A kencékhez most a Mcennedy nevű, Lidl-ben időnként az amerikai hét keretében kapható mogyoróvajat használtam, melyből létezik egy piros kupakos crunchy, azaz darabosabb, és a kék kupakos smooth, krémesebb, selymesebb, simább verzió, amelyek alapvetően felcserélhetőek, de az állagkülönbség más-más ízt adhat a végeredménynek. Mindegyik kence botmixer segítségével készült, és éppen azért, hogy ne fárasszuk le teljesen kedvenc konyhai eszközünket, a mogyoróvajat mindig utoljára adjuk hozzá a keverékekhez, fokozatosan.
Hozzávalók 1 közepes méretű sütőtök felének megsütött, kikapart húsa
2-3 púpozott evőkanál mogyoróvaj
1 csokor bazsalikom (opcionális)
1 evőkanál szójaszósz (opcionális)
1 csipetnyi só (ízlés szerint)
Hozzávalók 1 kis doboz Cocomas kókuszkrém (itt volt róla már szó)
2-3 púpozott evőkanál mogyoróvaj
2 evőkanál nyers, cukrozatlan kakaópor
1-2 evőkanál méz (ízlés szerint)
Az adalékanyagtól mentes, sűrű finom kókuszkrémet, avagy Cocomast a Fővám téri Ázsia boltban, és sok bioboltban is lehet találni, ebben a Margit krt. 60. alattiban különösen baráti áron (mint ahogy sokminden mást is). Elképesztően zamatos kókusz-mogyoró-kakaó kombó lesz a végeredmény, jó előre szólok: komoly függőség veszélye áll fenn. A kenhető állaghoz fokozatosan adagoljuk a kakaóval összekevert kókuszkrémhez a mogyoróvajat.
Hozzávalók 10 szem dobozos, cukrozatlan datolya / vagy aszalt szilva
annyi 100%-os narancslé, hogy ellepje
2-3 evőkanál mogyoróvaj
őrölt vanília, fahéj, szegfűszeg, tonkabab (ízlés szerint)
Találjátok meg ti is a kedvenceteket! Örülnék, ha megírnátok, hogy nektek melyik jött be a leginkább?
Jó kísérletezést!