ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Ruhajavítás varrás nélkül: a textilragasztó

2013. január 03. - időtetrisz

A ruhák valahogy mindig szétjönnek itt-ott, jó esetben varrás mentén, amit ügyesen kézzel is lehet javítani, de gyakoribb, hogy a térdnél, a könyéknél egyszerűen csak megszűnnek létezni a betonon vagy földön, kövön való csúszásztól. Sokféle foltozási lehetőség van, ha az ember lánya tud varrni és mondjuk varrógépe is van, akkor viszonylag egyértelmű, hogy varrás következik, de ha nem tud, akkor jöhetnek az alternatív megoldások. Ma a textilragasztóval barátkozunk.

Egy hobbiboltból van ez a Bison márkájú ragasztó, az ára 1200 Ft körül volt, 25 ml-es, ha a Bison többi ragasztója is ennyire jól működik, akkor ez a klasszul összerakott ragasztási tanácsadó is jól jöhet még.
Sokoldalúan felhasználható, mert papírt, fát is lehet vele ragasztani, igaz, az már kicsit drága móka, de ha pl. textilhez kell ezeket ragasztani, akkor meg is van a jolly joker. A lényeg, hogy csak tiszta felületre érdemes ezt a ragasztót is felvinni (mint bármelyik másikat), 1-2 perc alatt megszárad annyira, hogy nem kell tartani, a teljes száradás 24 órán át tart. 90 fokon mosható, vasalható és a vegytisztítást is bírja, tehát semmiféle különleges bánásmódot nem igényel a ragasztott ruha. Egyetlen hátránya, hogy természetes gumit tartalmaz, ami kiválthat allergiát, ezért egy teszt nem árt használat előtt.
Egy térdnél szétszakadt farmer lett az első teszt tárgya. Kellettek  foltok:
Mivel a folt nincs beszegve, próbáltam a legszélét is ragasztani, egyben óvatosan is, mert féltem, hogy nyomot hagy a folton kívül is, ha túl sok ragasztó kerül az anyagra. Később kiderült, nem hagy nyomot.
Ez a sokadik mosás utáni kép, egy cseppet sem jött szét, csak ott feslik az anyag, ahová nem jutott ragasztó a legszélén, egyébként szépen egyben tartja a szegetlen anyagot. Tanulság: érdemes először a folt szélét beragasztózni és hagyni megszáradni, mert utána biztosan nem fog fesleni.
Ezzel ragasztottam a hordozható amőbát is, ott filc filccel és filc papírral érintkezik, jól bevált itt is.
Most a sötétítő függönyt próbálom ezzel a technikával felhajtani (ikeás, de a hozzá adott ragasztócsík felmondta a szolgálatot), majd beszámolok, hogy sikerült.
Témába vág:

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr18802724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Réka Szántai 2014.04.28. 22:05:42

Melyik hobbiboltban kapható?

Maya Babos 2014.09.10. 17:04:10

Hol kapható a ragasztó. A választ előre is köszönöm Maya

sugarcandy 2014.09.10. 20:28:09

Kedves Maya, a Kreatív Hobbyban vettem, most másmilyet látok csak épp: http://www.kreativhobby.hu/search_list.php?search=textilragaszt%C3%B3 De kapható több boltban a fent említett darab is: https://www.google.hu/webhp?sourceid=chrome-instant&rlz=1C1CHMO_huHU582HU582&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=bison+textil+ragaszt%C3%B3

sugarcandy 2014.09.10. 20:28:57

Kedves Réka, bocsánat, hogy nem válaszoltam, sikerült találni? a Kreatív Hobbyban vettem, most másmilyet látok csak épp: http://www.kreativhobby.hu/search_list.php?search=textilragaszt%C3%B3 De kapható több boltban a fent említett darab is: https://www.google.hu/webhp?sourceid=chrome-instant&rlz=1C1CHMO_huHU582HU582&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=bison+textil+ragaszt%C3%B3

Anita Mozga 2015.05.21. 15:33:55

Mindenféle anyagot lehet vele ragasztani ???
süti beállítások módosítása