Hmm, de szép is volna, ha a gyermekek megennének mindent, amit a szülő eléjük tesz. Gondolom, a legtöbb szülőnek ismerős a helyzet: a kicsik időszakosan és/vagy alkatilag finnyásak, tiltakoznak, esetleg csak valamilyen típusú (húst, gyümölcsöt, zöldséget stb.) kajákat nem fogyasztanak, ezért muszáj megtanulnunk úgy érdekessé tenni az étkeket, hogy mégiscsak megegyék azt, amiről váltig állították néhány perce, hogy ők bizony sosem fogják a szájukba venni. És talán a kajával játszani mégiscsak jó vagy legalábbis nem egyértelműen elvetendő. Új sorozatunkkal ebben a témában próbálunk ötleteket adni: hogyan lehet transzformálni a nem tetsző kajákat, vagy még vonzóbbá tenni azt, amit egyébként is szeretnek. Első alkalommal a sütikiszúrók, tésztavágók kerülnek terítékre.
sajt és gyümölcs sütikiszúróval formázva |
sütkiszúrók |
Lunch Punch - Making Food Fun |
Másfelől a nehezen csúszó kaja lehet, hogy másképp tálalandó a felnőtteknek, nagyobbacskáknak, mint a kicsiknek. Egy ilyen nagytányérnyi gyümölcs a kicsiknek például lehet hogy soknak tűnik, a nagyon nagy darabok pedig elrettenthetnek, hogy esetleg ezt az egészet meg kell enni.
És persze attól függően, hogy kinek milyen gyümölcs, milyen forma tetszik, megfelelő kis pakkokat tudunk összeállítani (ezért jó, ha sokféle van):
Az alma, a körte és a sajt (főleg a szeletelt), különösen alkalmas az efféle formázásra (és akkor meg is van egy ideális uzsonna), a túl puha kivivel már nem könnyű bánni, a naranccsal sem, de a színek talán még inkább fokozhatják az étvágyat, így valamilyen kompozícióba érdemes pakolgatni a formákat – még jobb, ha hagyjuk, hogy a gyermek rakja össze magának, ahogy tetszik.
A maradékokat semmiképp ne dobjuk ki, a negatív formák is lehetnek a móka részei, pl. ez a csillag és szív forma jól mutathat egy melegszendvicsen:
Kipróbáltuk mimimo kiwis-sajtkrémes szendvicsét is, isteni:
Ti hogy veszitek rá a finnyás kicsiket a gyümölcsevésre?