A papírvékony réteslapokat sokáig kerültem. Könnyen törnek, szakadnak, tuti macerás velük dolgozni, különben is hajszálvékonyak, akkor meg minek? Aztán valahogy bekerült egy csomag a hűtőbe, és elkezdődött a kísérletezés, először a hagyományos almás, túrós, mákos, majd a szabad-a-pálya. Közben kiderült, mennyit bír el, mitől szakad, mit szeret, stb. És amit hátránynak gondoltam, abból előny lett: hajszálvékony, tehát hajlékony, változatosképp hajtogatható, azaz határozott és nagyon sokféle alakot lehet így adni gyümölcsöknek, zöldségeknek, húsos vagy sajtos keverékeknek. Csak ajánlani tudom: annak is, aki szeret a konyhában játszani, és annak is, aki soha a kezébe nem vett nyersen ilyet. Itt most egy meleg, egybensült ebédet fog keretezni: bemutatkozik a rétestorta.
A réteslap esetében sem mindegy a minőség: hiába hirdeti a csomagolás, hogy kézzel húzott, ez nem garancia arra, hogy nem fog igen könnyen szakadozni például. (Némi kísérletezés után én az aldis változatnál kötöttem ki, ár/minőség arányban is csak jókat tudok mondani róla, de persze ezer más márka is működhet.) Jó tudni a réteslapról egyébként, hogy levegőn hamar kiszárad, ezért érdemes mindent előkészíteni, és csak az utolsó pillanatban kivenni a zacskóból, és akkor is száraz kézzel hozzányúlni.
A rudak után most éppen a tortaforma a kedvencünk: így eddig csak sós változatokban készült nálunk, és azért ajánlom, akár *gyors ebéd, vacsora kell*-helyzetekre, mert rohadt könnyű összedobni, érdekes a végeredmény, változatosan tölthető, hozzáillő salátával pedig komplett családi kiszerelés lesz belőle. Az alábbi változat viszonylag pénztárcabarát is, amennyiben a káposzta jelenleg az egyik legolcsóbban kapható zöldség, ezt itt a hús társasága ellensúlyozza némiképp, de széles a variációk tárháza.
1 fej hagyma
4 cikk fokhagyma
fél fej közepes káposzta
30-40 dkg darált hús
1 tojás
tejföl
étolaj vagy olvasztott kókuszzsír
2. A lapokat letakartam egy konyhakendővel. A sütőformát kikentem az olvasztott kókuszzsírral, majd egy lapot belefektettem, és azt is átkentem az olajos ecset segítségével.
A szélei kilógnak, száradnak, töredezhetnek, de nyugi, a végén minden összeáll. 3-4 lapot fektettem így a formába, úgy, hogy az egyes rétegek kilógó sarkai ne egymásra, hanem egymás mellé kerüljenek.
3. Belekanalaztam a káposztás húst, és a széleket visszahajtottam a tortára:
További szabadon tépkedett lapdarabokkal fedtem be, miközben az ecsettel meg-megolajoztam a rétegeket. Az a jó benne, hogy tényleg bárhogy lehet szaggatni, a végén úgyis egybesül az egész.
A tetejére némi olajjal összekevert tejfölt kentem.
Hát ez bizony ennyi. 20-30 perc alatt átsül.
További variációk
* A spenótos rétestorta töltelékeként fagyasztott pürét vagy friss leveleket egyaránt be lehet vetni. Foghagymás, hagymás párolás után a spenótmasszába felkockázott fetát vagy juhtúrót, reszelt sajtot és 2 tojást érdemes keverni. A spenót szereti az őrölt koriandert, római köményt, egyszer próbáljátok ki ezzel a fűszerezéssel is. Sűrítőnek néhány kanálnyi zabpelyhet szoktam belefőzni a masszába.
* Zöldséges változathoz répát, zellergumót, petrezselyemgyökeret lehet összereszelni, és ugyanúgy hagymán megpárolni, majd szintén tojással keverni.
* Édesen az almás-mákost próbáltam ki, részben kockára vágott, részben reszelt almával, néhány kanálnyi zabpehellyel, illetve keményítővel.
Válasszatok tehát tölteléket, és süssetek rétestortát!
Témába vág még Változatos lepény maradékokból Egészséges, ropogós sült krumpli Gyors, házi csirkemájkrém