ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Sárkánykaland a Két egérrel: nyomtatható kifestő és versfaragás

2013. június 04. - időtetrisz

Kézbe vettük a Különös lények című könyvet, és nem tudtuk letenni: Anya, ez a könyv igazi meséről szól, nem úgy, mint a Kányádi - mondta a kislányom, és együltében háromszor végiglapozgatta, mindent alaposan szemügyre véve benne. És másnap nem hagyott élni, amíg el nem kezdődött a mese. Én titokban egy kicsit készültem: színezőt nyomtattam, rákerestem erre-arra, mert igazából engem is izgatott a móka.
A Két egér kalandjaiból a Különös lények című könyv (2490 Ft.) második fejezete a sárkányokról szól. Annak a legelső része a jó sárkányokról, a kínai sárkányokról.
Jánosi - Halász, Entz, Fekete - Horváth, Mészáros: Különös lények, Aula.info, 2009.
Megtudtuk, hogy a kínai sárkánynak kilenc lényege van: teve fej, száztizenhét pontypikkely, sas karmok stb. Ez nagyon tetszett a lányomnak: milyen furcsa egy lény. Kezébe nyomtam hát gyorsan az előzőleg letöltött, színezhető kínai sárkányt:
letölthető kínai sárkány
Amíg színezte, rájött, hogy tulajdonképpen erről a sárkányról lehetne egy olyan verset írni, mint amelyik Graffalóról szól:
(...) Borzasztó a karma
 Rettentő állkapcsa s rémes fogak rajta
 Göcsörtös a térde, minden ujja görbe,
 És az orra hegyén van egy rút szemölcse (...) 
(Julia Donaldson írta, Papp Gábor Zsigmond fordította)
Na, ezen a ponton összeült a család, apa is beszállt a versfaragásba:
 
"Kanyargós a teste, pikkelyes a bőre 
Tán a nyelve alatt van a varázsgyöngye? 
Szemén démon néz ki, reng a föld alatta
 Ránézel: fölhorgad szarvasbika szarva".
Takarjuk el a sárkányt, vezényelt a lányom, és írjuk le elé a verset, hogy aki elolvassa, ne is sejtse, hogy néz ki valójában ez a barátságos fenevad, és lapoznia kelljen, hogy megtudja.
Amikor elkészült a mű, eszünkbe jutott, hogy Palya Bea CD-jén (Altatok) van egy sárkányos ének, a könyvben pedig hozzá illusztráció. Gyorsan fellapoztuk, és alaposan szemügyre vettük Szottfried Zsófia verzióját: vajon kínai vagy európai sárkány az övé?
Aztán még rákerestem egy sárkányokról szóló kínai mesére (A Főúr, aki a sárkányokat szerette), ezt is elolvastuk és jól megbeszéltük. Fél óra szünetet tudtam csak kikönyörögni magamnak ezután: folytathattuk a Különös lények olvasását a rossz sárkányokkal. De erről majd egy másik posztban.
Témába vág

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr848803042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása