ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Golyópálya házilag papírhengerekből és kartonból

2013. július 17. - időtetrisz

Az apró labdák vonzzák a kicsiket, hát még, ha pálya is van hozzájuk, viszont ezek bolti ára nem túl barátságos. Megpróbáltuk elkészíteni papírhengerekből és kartonból -- mókának szuper, tartósnak nem feltétlenül tartós, legalábbis néha újra kell ragasztani, az biztos. Cserébe gyorsan kész van és csak kartonra, papírhengerre és valamilyen ragasztóra van szükség (itt most a műanyag érzetű tekercses matrica lett a megoldás, mint korábban a tápszeres dobozoknál).

A házi golyópálya nem igényel sok alapanyagot

Az első fejtörést a karton talpra állítása okozta, de gyorsan megoldódott: egy darabját levágva nagyjából stabil talpak készültek az egyszerű bevágásos-összeillesztéses technikával (ez azért is szuper, mert csak el kell fordítani őket és mehet is lapra terítve a sarokba, amikor nincs játékban).

a karton lábára tudjuk állítani
A hengerek ragasztása ezzel a matricával történt, nem elég csak átragasztani, hanem ezeket az átragasztottakat is érdemes még egyszer leragasztani (ragasztópisztollyal talán könnyebb, tartósabb a rögzítés).
 
készül a golyópálya


A pálya formája, hossza a kartontól és kedvünktől függ, kinek mi tetszik/mit kér a gyermek. Itt két pálya készült: az első egy kétszer megtört út, a kanyarokban előkerül a labda és némi sikítozásra ad okot, egyébként kb. egy szemvillanás alatt leér az elég nehéz szöcskelabda, érdemes kicsit hosszabb pályát tervezni.

érdemes a kanyarokat nyitottá tenni, hogy lássák a gyerekek a labda útját


A másik pálya a tippelős: vajon melyik csövön fog kiesi a labda?

néha érdemes megigazítani az alsó hengereket, ha mindig ugyanoda esik a labda
 
Hát ennyi, kész is -- kicsit szembirizgálós ez a kockás minta, talán egyszínű matricákkal szebb vagy legalábbis megnyugtatóbb látvány lehet.
 
 
Készítettetek már golyópályát?

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr608803136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blagger 2013.07.18. 09:20:00

Igen-igen, nagyon jó! És mégy egy játéktipp: gyerekek egy-egy edényt tartanak a kijövő hengerek alá, és verseny, kihez érkezik többször golyó.

merc 2013.07.18. 09:46:30

pár éve nagy sláger volt a babos - mighty beans - játékok, mi ahhoz készítettünk papírhengerből pályát, de a bab is sk volt - kinderbelsőbe kiszuperált egérgolyó - még a golyós egeres korszakból és a golyók között voltak könnyebbek és nehezebbek, így kicsit másként működtek:)))

blagger 2013.07.18. 11:32:52

NA, ezt lassabban pls, mert már marha régen izgat: szóval a kinderbelsőbe mit raksz? MIlyen golyót?

blagger 2013.07.18. 11:34:03

Ja, és még valami: ha az egészet valami bútor oldalára ragasztod, akkor helyet sem foglal (és sugarcandy, nekem igenis tetszik ez a kockás megoldás).

mimimo 2013.07.18. 12:17:23

sztem egy kiszuperált számítógépes egér (mouse) golyóját

Anonymous 2013.09.04. 07:09:04

A nagyfiam szerint focista-ragasztó....
süti beállítások módosítása