ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Kimosható textil-kifestő az Ikeából

2013. augusztus 02. - időtetrisz

Bár szoktunk hekkelni is itt az Időtetriszen Ikea-cuccokat, ez most pont nem az az eset: az Ikea maga ajánlja fel ezt a termékhasználati lehetőséget. „Egyedivé teheted a szövetet, ha tartós textilfestékkel kiszínezed a mintákat” – olvastuk a boltban, a Tidny nevű textilgöngyöleg céduláján. (Majdnem pontosan) így cselekedtünk. Kisebb-nagyobb megszakításokkal, hetekig tartó, a délutáni csendes pihenőt kitöltő elfoglaltság lett belőle. Felnőttek is beszálltak.

Az eredeti, 100% pamutból készült textil 1,5 m széles, és 92 cm-enként ismétlődik rajta a változatos, helyenként szürreálisan kapcsolódó, mindenféle használati tárgyakat, állatókat, épületeket, növényeket egyesítő minta. Olyan ez végülis, mint egy óriási textilkifestőkönyv egyetlen lapja. 
Nem tartós textilfestővel mentünk neki, hanem kimoshatóval, így talán mosás után újra lehet majd  festeni az anyagot. És jó is volt így, mert mint pl. kiderült:

1. érdemes valamit az anyag alá tenni, a filctoll ugyanis átüt

2. ki kell tapasztalni, hogy mennyire vastagon kell festeni, főleg a körvonalak mentén, a festék ugyanis könnyen átszivárog a körvonalakon túlra is, mint pl. itt a barna fiók, barna ajtó és a kutya fekete foltjai esetében látható:

Mindezekkel együtt nagy élmény volt textilre festeni, főleg ekkorára. Másként kellett tartani, nyomni a filctollat, és a színek élénkebbek lettek. A kifestőkönyves pingálás és a hímzés egyaránt eszünkbe jutott, miközben azon is gondolkodtunk, hogy mi mindenre lehetne még használni a Tidny-t.
Ezek jutottak még eszünkbe: 

* ajándékként kisméretű, kimosható, lapozható textil kifestőkönyvet lehetne varrni belőle * egyes, favorit formákat körbe lehetne vágni, tartós textilfestékkel kiszínezni, és tetszőleges helyre felvarrni/ragasztani * a széleket beszegve, és a hátsó védőfóliával ellátva falvédőt lehetne varrni belőle,és a falon festeni tovább, vagy pedig az eleve tartós festékkel kiszínezett változatot használni * blagger hordozható rajztáblájának mintájára hordozható kifestőt varrni belőle * kiszínezett, vagy „nyers” változatból táskát, könyvborító-védőt varrni belőle, stb.

Ha van még további ötletetek, netán el is készítettétek, írjátok meg nekünk!

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr598803114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VintageBazaar.hu 2014.04.02. 15:32:33

Kihímezni!

Dóra Ancsa Molnár 2014.10.02. 21:52:46

Én a polcból szekrényt készítettem, valamint falvédőt a pelenkázóhoz: http://2.bp.blogspot.com/-QzNWBTagpYQ/VBtBo2LSiCI/AAAAAAAAIjI/523dSX_ImgA/s1600/DSCF6969.JPG http://3.bp.blogspot.com/-8dZ-tv2Ohvg/VBtBoyaj2jI/AAAAAAAAIjE/jca_2lus-L4/s1600/DSCF6970.JPG
süti beállítások módosítása