ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Csokimikulás másképp – 3 hozzávalós ehető csokigyurmából

2013. december 02. - időtetrisz

„Egy igazi csokimiki nem tudja mi a nyár” – foglalta össze pár éve egy tánczenekar, és valamiért mindig ez jut eszembe, mikor csokimikulás-hadseregek kezdik elfoglalni a polcokat úgy november végétől. Hogy közülük hányan élik túl az ünnepeket, és honnan lehet tudni mennyit is kell belőlük gyártani, nem tudom – az viszont tény, hogy házilag nehezen felülmúlható találmánnyal állunk szemben: kívül csillog-villog, figuralitása miatt játékszerű, belül üreges – a többit pedig fedje jótékony homály (évről évre készül  is egy-egy teszt az éppen kapható fazonokról, úgy a külcsín, mint a beltartalom tekintetében).  Idén mégis otthoni gyártmánnyal mikulásozunk: bevonómassza helyett jöjjön a csokigyurmából (és társaiból) készült csokimiki.

14_csokimikulas maskepp

Vagyis otthon gyúrható alapanyagból fazoníroztam olyan kis figurákat, melyeket kellő csomagolásban egyenesen a Mikulás fog hozni, most épp ilyen dobozokban. Az alábbi receptekből bárki kedvére összeállíthatja az idei Mikulás-zsákot: minden azon múlik, kinek mennyi ideje, illetve kedve van ezzel pepecselni. Minden felállásra igyekszem ajánlani valamit.

 

Ha a háromszínű kis manó-Mikulások bejönnek, a három különböző színű gyurmamasszát viszonylag hamar összeállíthatjuk.

Az 3-4 hozzávalós gyurma-alapanyagok a következők:

1. Fehér gyurma

04_csokimikulas maskepp

10 dkg finomra őrölt kókuszreszelék (vagy őrölt mandulaforgács)

1-2 ek méz

2-3 ek vaj

ízlés szerint: reszelt tonkabab

A kókuszreszeléket (vagy mandulaforgácsot) a botmixer S-es aprítójában, vagy kávédarálóban őröljük  olyan finomra, hogy már-már összetapadjon.

07_csokimikulas maskepp

Ezután egy kisebb tálban fokozatosan és felváltva adogassuk hozzá a mézet és a vajat, úgy, hogy jól formálható, jó ízű gyurmaalap álljon össze. Az otthon régóta tartogatott, netán frissen  nyert, vagy még sohasem próbált tonkababot ebbe a masszába is nyugodtan be lehet vetni: reszeljünk bele 5-6 „húzásnyit”.

 

2. Csokigyurma

03_csokimikulas maskepp

15 dkg őrölt mandula (héjas is lehet)

2-3 púpozott ek kakaópor

10-15  drb. datolya (vagy aszalt szilva)

opcionális: egy kevés reszelt tonkabab

A képen látható, a piacok aszalt gyümölcs- és magárusainál, ill. arab fűszerboltokban is kapható dobozos, nem aszalt, nem cukrozott, natúr és elképesztően finom datolyáról már írtam korábban az 5 perces datolyakrém kapcsán, itt most az a szerepe, hogy puhává, édessé, és nagyon jól formázhatóvá tegye a csokigyurmát (aszalt szilvával is el lehet készíteni, de így valamivel keményebb lesz a végeredmény). Először a mandulát őrlöm meg S-es késű aprítóval (vagy kávédarálóval).

02_csokimikulas maskepp

Majd ugyanide, a mixerbe dobom mellé a kimagozott datolyaszemeket, és reszelem bele a tonkababot, aminek a kellemes, fűszeres aromája még ebből az amúgy erős ízvilágú keverékből is kiérződik. Kicsit összeforgatom őket az aprítóban, majd egy másik tálba teszem át, és kézzel gyúrom készre, hozzáadva a kakaóport is. A végeredménynek szép, fényes, sötétbarna, jól gyúrható masszának kell lennie.

3. Piros gyurma

05_csokimikulas maskepp

10 dkg őrölt mandula (héjas is lehet, de szebb színű lesz  a tisztított, őrölt mandulától)

2-3 kk. 100% piros gyümölcslé

1-2  ek méz

piros ételszínezék (nálam: 2-3 kk brazilfa por, 1-2 kk céklapor)

A gyümölcslébe keverem a por állagú természetes ételszínezőket, elsősorban a brazilfaport (lelőhely: Ázsia-bolt, Vámház téri Csarnok mellett) mert ez narancsosabb-pirosabb árnyalatú. A céklapor inkább bordó, mégis azért adom hozzá, hogy egy picit karakteresebbé tegye a pirosasságot.  Persze ezt a masszát piros mesterséges ételszínezékkel is lehet festeni, de hogy ide por, vagy gél, avagy csepp állagú a jobb, arról tapasztalat híján nem tudok beszámolni, ha valaki kipróbálja, írja meg legyen szíves.

Minél finomabbra, liszt-szerűbbre őröljük a mandulát, annál finomabb, kezelhetőbb és szebb színű lesz a gyurma. Az őrölt mandulát összekeverem ezzel az erősen pirosas gyümölcslével, majd a mézzel, és fokozatosan adagolok még hozzá porokat, hogy végül egy jó kis piros gyurma álljon össze. És ezzel készen is van a három szín:

06_csokimikulas maskepp

Ezeket az ehető gyurmákat érdemes lefedve vagy zacskóban tárolni, hogy ne száradjanak ki, amíg teszünk-veszünk. A Mikulás-apók gyurmázásához egy nagyobb golyót gyúrtam a kakaós masszából, ehhez egy kisebb, fehér gyurmából készült ráhajtható és lelógó szakállformát, majd a pirosból hegyes sapkát. A szemek: két kis, befelé fordított csokicsepp (piaci aszalt gyümölcs- és magárusnál általában kapható).

08_csokimikulas maskepp

A pocakra kerül a szakáll, arra a sapka, majd a szemek. A stabilitás kedvéért kis mézet kentem a szakáll alá és fölé.

12_csokimikulas maskepp

Ha több figurát készítünk, érdemes először egy adott színű gyurmával dolgozni, és végigcsinálni belőle az összes darabot (pl. szakáll), így nem keverednek, kenődnek össze a színek.

10_csokimikulas maskepp

Akiben viszont nem ébred fel az évek óta szunnyadó gyurmamániás gyermek, válassza az egyszerűbb megoldást:

* készítsen csak egy csokigyurmát (és esetleg egy fehér színűt) és

* ebből alkosson.

Sima, kakaóporba forgatott csokigolyókat például, és fehér, kókuszreszelékbe forgatott kókuszgolyókat (vagy fordítva), amelyeket hűtés után jól lehet egyenként van külön-külön is Mikulás-dobozba, zsákba csomagolni.

A golyógyúráson túl segítségül lehet hívni csoki- vagy marcipánformázókat. Ehhez szívem szerint a hóember-, harang- és fenyőfa alakú Snökul csokoládé/marcipán formázó szettet ajánlottam volna, de mint kiderült, ez a 3 darabos, mindösszesen 495 ft-ba kerülő, idei újdonság-kategóriás Ikea-cucc épp  december elejére fogyott el, és előreláthatóan már nem is szállítanak belőle az ünnepekre  (??!). Mindent tudó és látó húgom talált rá viszont az Auchan november 27-től érvényes akciós újságában (12. oldal) egy linzerkiszúró formakészletet (Delicia), ami rendkívül hasonló ehhez. Aki hozzám hasonlóan mégis elcsípett ilyesmit (még november elején), az második gyerekkorát élve tapaszthatja a formákat, variálhatja a színeket, és gyárthat le negyed óra alatt egy egész szettet:

13_csokimikulas maskepp

Engem úgy elkapott a gépszíj, hogy egy zöld gyurmát is összedobtam (spirulina-porral, vagy egyszerű zöld ételfestékkel színezhetjük), ebből lettek a fenyőfák.

11_csokimikulas maskepp

Bő egy órába, az összegyúrással együtt, sok forma belefér. A maradék gyurmákat, elkészült formákat, zárt dobozban, hűtőben érdemes tárolni a csomagolásig.  Celofános csomagolás a legideálisabb, mert a gyurmák zsírosak, a papírzacskón, csomagolópapíron átütnének.

 

Ha pedig valaki idén ki szeretné próbálni fűszerként a tonkababot, annak az a legegyszerűbb módja, hogy megnyeri a vaníliarudakat is tartalmazó, karácsonyi fűszeres ajándékcsomagok egyikét. Kedd éjfélig (dec. 3) nevezhettek a játékba, részletek itt.

Jó gyurmázást!

 

További Mikulás

Újrahasznos Mikulás-dobozok fél óra alatt

Ingyenesen letölthető levél a Mikulásnak

Ide gyere, Mikulás! Sütivel, teával várunk

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr938803336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karola Nováki 2013.12.04. 00:20:20

Hát ez szuper! Ha időm lesz, biztos rámegyek, bennem teljesen feléledt a gyerek, amikor gyurmázni kezdtünk. :)

Helga Nagy-Somlai 2013.12.04. 10:20:52

kedves Mimimo nem paleozol te véletlenül ;)

mimimo 2013.12.04. 12:24:09

Remek, kölcsön tudom adni a formákat is, ha nagyon belejönnél :)

mimimo 2013.12.04. 12:25:30

Még nem tudok ilyen *coming out*-al szolgálni, de kiderítem :)
süti beállítások módosítása