„Egy igazi csokimiki nem tudja mi a nyár” – foglalta össze pár éve egy tánczenekar, és valamiért mindig ez jut eszembe, mikor csokimikulás-hadseregek kezdik elfoglalni a polcokat úgy november végétől. Hogy közülük hányan élik túl az ünnepeket, és honnan lehet tudni mennyit is kell belőlük gyártani, nem tudom – az viszont tény, hogy házilag nehezen felülmúlható találmánnyal állunk szemben: kívül csillog-villog, figuralitása miatt játékszerű, belül üreges – a többit pedig fedje jótékony homály (évről évre készül is egy-egy teszt az éppen kapható fazonokról, úgy a külcsín, mint a beltartalom tekintetében). Idén mégis otthoni gyártmánnyal mikulásozunk: bevonómassza helyett jöjjön a csokigyurmából (és társaiból) készült csokimiki.
Vagyis otthon gyúrható alapanyagból fazoníroztam olyan kis figurákat, melyeket kellő csomagolásban egyenesen a Mikulás fog hozni, most épp ilyen dobozokban. Az alábbi receptekből bárki kedvére összeállíthatja az idei Mikulás-zsákot: minden azon múlik, kinek mennyi ideje, illetve kedve van ezzel pepecselni. Minden felállásra igyekszem ajánlani valamit.
Ha a háromszínű kis manó-Mikulások bejönnek, a három különböző színű gyurmamasszát viszonylag hamar összeállíthatjuk.
Az 3-4 hozzávalós gyurma-alapanyagok a következők:
1. Fehér gyurma
10 dkg finomra őrölt kókuszreszelék (vagy őrölt mandulaforgács)
1-2 ek méz
2-3 ek vaj
ízlés szerint: reszelt tonkabab
A kókuszreszeléket (vagy mandulaforgácsot) a botmixer S-es aprítójában, vagy kávédarálóban őröljük olyan finomra, hogy már-már összetapadjon.
Ezután egy kisebb tálban fokozatosan és felváltva adogassuk hozzá a mézet és a vajat, úgy, hogy jól formálható, jó ízű gyurmaalap álljon össze. Az otthon régóta tartogatott, netán frissen nyert, vagy még sohasem próbált tonkababot ebbe a masszába is nyugodtan be lehet vetni: reszeljünk bele 5-6 „húzásnyit”.
2. Csokigyurma
15 dkg őrölt mandula (héjas is lehet)
2-3 púpozott ek kakaópor
10-15 drb. datolya (vagy aszalt szilva)
opcionális: egy kevés reszelt tonkabab
A képen látható, a piacok aszalt gyümölcs- és magárusainál, ill. arab fűszerboltokban is kapható dobozos, nem aszalt, nem cukrozott, natúr és elképesztően finom datolyáról már írtam korábban az 5 perces datolyakrém kapcsán, itt most az a szerepe, hogy puhává, édessé, és nagyon jól formázhatóvá tegye a csokigyurmát (aszalt szilvával is el lehet készíteni, de így valamivel keményebb lesz a végeredmény). Először a mandulát őrlöm meg S-es késű aprítóval (vagy kávédarálóval).
Majd ugyanide, a mixerbe dobom mellé a kimagozott datolyaszemeket, és reszelem bele a tonkababot, aminek a kellemes, fűszeres aromája még ebből az amúgy erős ízvilágú keverékből is kiérződik. Kicsit összeforgatom őket az aprítóban, majd egy másik tálba teszem át, és kézzel gyúrom készre, hozzáadva a kakaóport is. A végeredménynek szép, fényes, sötétbarna, jól gyúrható masszának kell lennie.
3. Piros gyurma
10 dkg őrölt mandula (héjas is lehet, de szebb színű lesz a tisztított, őrölt mandulától)
2-3 kk. 100% piros gyümölcslé
1-2 ek méz
piros ételszínezék (nálam: 2-3 kk brazilfa por, 1-2 kk céklapor)
A gyümölcslébe keverem a por állagú természetes ételszínezőket, elsősorban a brazilfaport (lelőhely: Ázsia-bolt, Vámház téri Csarnok mellett) mert ez narancsosabb-pirosabb árnyalatú. A céklapor inkább bordó, mégis azért adom hozzá, hogy egy picit karakteresebbé tegye a pirosasságot. Persze ezt a masszát piros mesterséges ételszínezékkel is lehet festeni, de hogy ide por, vagy gél, avagy csepp állagú a jobb, arról tapasztalat híján nem tudok beszámolni, ha valaki kipróbálja, írja meg legyen szíves.
Minél finomabbra, liszt-szerűbbre őröljük a mandulát, annál finomabb, kezelhetőbb és szebb színű lesz a gyurma. Az őrölt mandulát összekeverem ezzel az erősen pirosas gyümölcslével, majd a mézzel, és fokozatosan adagolok még hozzá porokat, hogy végül egy jó kis piros gyurma álljon össze. És ezzel készen is van a három szín:
Ezeket az ehető gyurmákat érdemes lefedve vagy zacskóban tárolni, hogy ne száradjanak ki, amíg teszünk-veszünk. A Mikulás-apók gyurmázásához egy nagyobb golyót gyúrtam a kakaós masszából, ehhez egy kisebb, fehér gyurmából készült ráhajtható és lelógó szakállformát, majd a pirosból hegyes sapkát. A szemek: két kis, befelé fordított csokicsepp (piaci aszalt gyümölcs- és magárusnál általában kapható).
A pocakra kerül a szakáll, arra a sapka, majd a szemek. A stabilitás kedvéért kis mézet kentem a szakáll alá és fölé.
Ha több figurát készítünk, érdemes először egy adott színű gyurmával dolgozni, és végigcsinálni belőle az összes darabot (pl. szakáll), így nem keverednek, kenődnek össze a színek.
Akiben viszont nem ébred fel az évek óta szunnyadó gyurmamániás gyermek, válassza az egyszerűbb megoldást:
* készítsen csak egy csokigyurmát (és esetleg egy fehér színűt) és
* ebből alkosson.
Sima, kakaóporba forgatott csokigolyókat például, és fehér, kókuszreszelékbe forgatott kókuszgolyókat (vagy fordítva), amelyeket hűtés után jól lehet egyenként van külön-külön is Mikulás-dobozba, zsákba csomagolni.
A golyógyúráson túl segítségül lehet hívni csoki- vagy marcipánformázókat. Ehhez szívem szerint a hóember-, harang- és fenyőfa alakú Snökul csokoládé/marcipán formázó szettet ajánlottam volna, de mint kiderült, ez a 3 darabos, mindösszesen 495 ft-ba kerülő, idei újdonság-kategóriás Ikea-cucc épp december elejére fogyott el, és előreláthatóan már nem is szállítanak belőle az ünnepekre (??!). Mindent tudó és látó húgom talált rá viszont az Auchan november 27-től érvényes akciós újságában (12. oldal) egy linzerkiszúró formakészletet (Delicia), ami rendkívül hasonló ehhez. Aki hozzám hasonlóan mégis elcsípett ilyesmit (még november elején), az második gyerekkorát élve tapaszthatja a formákat, variálhatja a színeket, és gyárthat le negyed óra alatt egy egész szettet:
Engem úgy elkapott a gépszíj, hogy egy zöld gyurmát is összedobtam (spirulina-porral, vagy egyszerű zöld ételfestékkel színezhetjük), ebből lettek a fenyőfák.
Bő egy órába, az összegyúrással együtt, sok forma belefér. A maradék gyurmákat, elkészült formákat, zárt dobozban, hűtőben érdemes tárolni a csomagolásig. Celofános csomagolás a legideálisabb, mert a gyurmák zsírosak, a papírzacskón, csomagolópapíron átütnének.
Ha pedig valaki idén ki szeretné próbálni fűszerként a tonkababot, annak az a legegyszerűbb módja, hogy megnyeri a vaníliarudakat is tartalmazó, karácsonyi fűszeres ajándékcsomagok egyikét. Kedd éjfélig (dec. 3) nevezhettek a játékba, részletek itt.
Jó gyurmázást!
További Mikulás
Újrahasznos Mikulás-dobozok fél óra alatt