ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Ökoanyu - ajánló és nyereményjáték

2013. december 05. - időtetrisz

Egy kedves ismerősöm azon tanakodott, hogy is kezdhetne bele a háztartási zöldülésbe, én pedig azon gondolkodtam, hogy ebben a témában nem teljesen kezdőként mit mondhatnék neki, hogy ne riadjon meg: itt mindig van hová előre lépni. Az jutott eszembe, hogy próbálja ki a szódabikarbónát: olcsó és hihetetlen látványos, amit tesz, pl. amikor a gáztűzhely fogantyújáról könyörgés nélkül pillanatok alatt leszedi a ráragadt izét, amit eddig csak a hideg zsiroldó szedett le nagy nehezen - na ez elég meggyőző tud lenni. Most azt mondanám, hogy próbálja ki a szódabikarbónát és olvassa el Ökoanyu könyvét, aztán tegyen belátása szerint.

[caption id="attachment_4051" align="aligncenter" width="214"]Nagy Réka: Ökoanyu - egyszerűen zöld Nagy Réka: Ökoanyu - egyszerűen zöld[/caption]

Ökoanyu rovatát a Nők Lapjából és a nlcafe.hu oldalról ismerhetitek, most már jó ideje zöld témákat boncolgat, konkrét tippeket ad, ezt összegzendő jelent meg néhány hete a könyve.
Ajánlom azért a kezdőknek, mert a könyv egyik szépsége, hogy a szerző nem misztifikál: nagyon is helyén kezel hétköznapi dolgokat, helyzeteket, nem állít többet, mint hogy különösebb szenvedés nélkül is rengeteget tehetünk magunkért a környezetünkért bizonyos változtatásokkal, viszont azt hangsúlyozza, hogy kell tenni és az átállás eltart egy darabig: kevesebb vegyszer, több és más odafigyelés a kajánkra, a háztartási puceválószerekre, a magunkra kent termékekre és egyáltalán arra, hogy kicsit tudatosabban próbáljunk létezni ebben a fogyasztói útvesztőben, amiben folyamatosan bolyongunk. És hogy mindez kisgyerekkel is lehetséges (ő is kisgyerek mellett/miatt kezdett bele).

[caption id="attachment_4051" align="aligncenter" width="395"]Nagy Réka: Ökoanyu - egyszerűen zöld Nagy Réka: Ökoanyu - egyszerűen zöld[/caption]

Másik kedvencem és talán ezzel nem leszek egyedül: a viszonylag prózai takarítás, mosás, egyéb zöld ügyek kellő humorral és egészséges (ön)iróniával kezelve nem tűnnek akkora mumusnak, ez az, ami valószínűleg eddig minden gyűjteményből, kézikönyvből kimaradt és bizony a hangvételen sok múlik - ezt Ökoanyu is jól tudja és használja saját bevallása szerint is, mi meg örüljünk neki nagyon és hagyjuk, hogy szórakoztatva segítsen "zöldülni".
Harmadik titok a kísérletezések okozta bizonyosság: csak úgy nem oszt meg mindenféle hirtelen lőtt recepteket, hanem addig próbálkozik, amig nincs valami megfelelő eredmény (és ha az sincs belátható időn belül, akkor szépen elengedi a problémát vagy szerez szakértőt, mindkettő hasznos lehet).
A könyvben tulajdonképp rengeteg receptet találunk arra, miféle környezetbarát szerekkel tudjuk száműzni az egyébként drága és szennyező, káros anyagokat, de mindezen túl egy mindenre kiható szemléletmódot mutat, ami érthető, átlátható és ha nem is egy hét alatt, de belátható időn belül elsajátítható és fejleszthető. Az ökotudatos életmód ugyan elvihet valamivel több energiát eleinte, de a belerázódás után már ugyanolyan megszokott lesz, mint a krumplit megpucolni és felvágni a sütéshez, nem pedig megvenni a fagyasztott készet a boltban.

[caption id="attachment_4052" align="aligncenter" width="400"]mosópor házilag mosópor házilag[/caption]

Óriási büszkeség, hogy néhány recept erejéig az Időtetrisz anyagait is megtaláljátok a könyvben (ezúton is köszönjük!): a mosópor, a vadgesztenyéből készült mosószer és az sk dezodor (ami egyébként hosszas, közös próbálkozásaink eredménye a Mannaszappanon talált recept végső segédletével).
Ökoanyu anyagait megtalálod 3 hetente a Nők Lapjában, a blogján, a könyv kapható minden nagyobb könyvesboltban, könyves webshopban és a Zöld Boltban.
 
Most közös játékot indítunk, a nyeremény egy Ökoanyu-könyv, a részvételi feltételek a következők:
Részvételi feltételek: kérünk, hogy Ökoanyu és az Időtetrisz oldalát is lájkold a Facebookon és írd meg itt a blogon kommentbenmiért szeretnéd a könyvet. A játék időtartama: december 5-10. Tehát 2013. december 10-én éjfélig tudtok jelentkezni, sorsolás és eredményhirdetés 11-én,  előbbi a random.org segítségével. Amennyiben a nyertes 5 napon belül nem jelentkezik, újrasorsolunk. A nyereményt eljuttatjuk a nyertesnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr518803344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Réka Nagy 2013.12.05. 08:12:13

Egy ideje próbálkozom zöldülni, és most már nem is tudnék vegyszerrel takarítani pl. Viszont hasznos volna egy kisokos, ami biztatást ad, és ahonnan puskázni lehet. Továbbá, és is Nagy Réka vagyok... ez szerintem elég ok nyerni :D

krohnung@citromail.hu 2013.12.05. 10:21:25

A zöld életmód folytatásához(amivel egy ideje már próbálkozom) nagyon -nagy segítség lenne....:)

romanszky.zsuzsa@gmail.com 2013.12.05. 10:22:36

Szia! A zöld háztartás téma nagyon érdekel már régóta és most már a takarékosság-oldala is fontos lett. Biztosan találok jó pár tippet erre is!

Tundeer 2013.12.05. 11:33:45

Szeretnék környezettudatosan élni és imádom a csináld magad megoldásokat :) lehetőségeim szerint próbálom is fejleszteni magam, és kerülni az "természetidegen" összetevőket. Ez a könyv nagy segítség lenne számomra de a barátaim és a családom számára is, akik szintén egyre nyitottabbak erre az irányra, nem mellékesen a jóval pénztárca barátibb megoldásokra... :)

Bettina Pintér 2013.12.05. 12:50:24

Mert jó lenne, ha minden "zöldülős" okosság egyben, kéznél lenne, nem kellene újra és újra átkutatni a szekrényeket/átnézni a fecniket, füzeteket, ha valamit szeretnék megcsinálni:)

Váradi-Varga Krisztina 2013.12.05. 13:43:17

A középső gyermekem ekcémája nyáron bedurvult, így a környezetbarát mosással és takarítással akkor megismerkedtünk. Ennek (meg az avokádó olajnak és shea vajnak) köszönhetően a bőre szépen helyre is jött. De a testápolást mi még "hagyományosan" végezzük, ehhez szeretnék ötleteket-tippeket. Jelenleg a 4.gyermekemet várom, mire ő megérkezik szeretnék "majdnem teljes" zöld életmódot folytatni. Hajfestés marad, arról nem mondok le... :)

Diána Makrai-Dovák 2013.12.05. 14:58:09

Mert olyan jó lenne,minden recept egy helyen,elég csak levenni a polcról és máris mehet a takarítás,folttisztítás stb. nem kéne mindíg a netet bújni.

Tímár Ágnes 2013.12.05. 15:13:23

Évekkel ezelőtt kezdtem áttérni a vegyszermentes életre, de mint ahogy Te is írod, itt mindig van hova fejlődni, tovább lépni, ezért folyamatosan keresem a megoldásokat. A könyvre pedig nagyon kíváncsi vagyok. :-)

Adrienn Rangits Beck 2013.12.05. 15:32:50

Nagyon érdekel a téma, próbálkozom több mindennel. Újabb ötleteket, lelkesítést, megerősítést szeretnék!

Kitti Katona 2013.12.05. 16:17:22

Egy tiszta, természetes életet szeretnék élni,vegyszerek,mérgek nélkül,feleslegespénzkidobás nélkül. Példamutató, és példaértékű a munkásságod, és majd én is így szeretnék példát mutatni a családomnak,a környezetemnek és a leendő gyerekeimnek.Egyszerűen ÖKOANYU SZERETNÉK LENNI :)

Margó Hajdu 2013.12.05. 17:20:23

Régóta követem Ökoanyu írásait,egyre több receptet,ötletet alkalmazok,egy élhetőbb életet szeretnék és ehhez jó kezdet,vagy folytatás lehet ez a könyv. Köszönöm!! :)

Anita Schmeisl 2013.12.05. 19:12:44

Mert biztos tud még újat mondani a témában.

Márton Anikó Éva 2013.12.05. 20:24:06

Nem régen kezdtem el én is itthon környezettudatosabban élni a családom nagy örömére. Nyáron tanfolyamon is részt vettema férjemmel, ahol 100%-ban természetes alapanyagokból készült krémeket és szappanokat készítettünk. Azóta is alkalmazom itthon a különféle termékeket. Biztosan még van mit tanulnunk, a könyv pedig nagy segítség lenne, úgy gondolom. :)

Anett Szelezsan 2013.12.05. 21:11:23

Két érzékeny bőrű kisgyermek édesanyjaként nagy hasznát venném a kipróbált, vegyszermentes ötleteknek.

Ági Portörő 2013.12.05. 22:22:32

A hétvégén beköltöztünk az új otthonunkba, és megfogadtam, a vegyszerek az ajtón kívül maradnak! Jók a kezdeti tapasztalatok, de néhány jól bevált praktika vagy recept nagyon jó szolgálatot tenne :)

Gerda Nádor 2013.12.06. 03:02:26

Izgalmasan hangzik, én eddig nem hallottam róla. Én is az ökoanyusodás utjára léptem, kíváncsi vagyok a könyv mivel tudná kiegészíteni a folyamatot - mert biztosan van mivel :)

Gerda Nádor 2013.12.06. 03:03:10

Ha Nagy Réka vagy, írj másik könyvet :D

agnes.dely@gmail.com 2013.12.06. 09:29:42

Már egy ideje követem az NLCafe-n és az Ökoanyu blogon a videókat, cikkeket, néhányat már ki is próbáltam. Nagy segítség és nagy öröm lenne, ha én nyerném. :)

Beth 2013.12.06. 14:18:02

Kíváncsi vagyok a könyvben lévő ötletekre.

Eszter Listár 2013.12.08. 21:22:17

Már régóta követem és használom Ökoanyu tippjeit. Olyan jó lenne, ha könyv formájában meglenne itthon is a gyűjtemény

Annamária Pomykala-Gombos 2013.12.08. 22:18:13

A Nők Lapjából elkezdtem gyűjtögetni Ökoanyu tippjeit, de egy könyvben minden hasznos dolog kéznél lenne. Két kisgyermekemmel együtt az egész család érzékeny bőrű, többek között ezért is próbálok visszatérni a zöld dolgokhoz.

Éva Hámori 2013.12.09. 22:24:44

Már jó ideje igyekszem környezettudatosan élni és - a lányommal együtt- kreatívan helyettesíteni a háztartási és a kozmetikai termékekben lévő vegyszereket és mérgeket, zöld-natur készítményekkel. A könyv nagy segítség lenne számunkra újabb ötleteket gyűjteni és azokat elkészíteni a család és a barátok számára is. Már eddig is több mindent készítettünk (ajakír, kézápoló, öblítő, lemosó szerek stb) és mindenféle úton (tanfolyam, könyv, facebook oldalak) keressük az újabb megoldásokat.

Eniko Varga 2013.12.09. 22:26:20

a gyerekeim miatt kezdtem/kezdek átállni vegyszermentes háztartásra, és tippekre vadászom

László Tóth 2013.12.10. 13:24:17

Édesanyámnak szeretném karácsonyi ajándékként. üdv, Tóth László

darabos.livia1@gmail.com 2013.12.10. 18:01:18

Kisgyerekes anyukaként biztos, hogy találnék sok jó ötletet, miként tudnánk tovább "zöldülni". Köszönöm!

Kissné Kovács Ildi 2013.12.10. 18:49:58

Szeretnek kiprobalni hazi készítésű környezetbarát vegyszermentes szereket:)
süti beállítások módosítása