ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Narancsos energiaszelet 2 főbb hozzávalóból

2014. január 17. - időtetrisz

Ha a Múzeum körúti BioABC környékén jártam, mindig beugrottam venni néhány zabszeletet, edzés utánra. A biobolti müzlicímkék hosszas tanulmányozás után maradtam egy bizonyos zabszelet mellett, jól esett az egyszerűsége: no adalékanyag, nagyjából csak aszalt gyümölcs és nyers zabpehely, csinos kis szeletekké formázva, 4-5-féle gyümölcsös variációban. Rá kellett jönnöm, hogy rajongásomat más is osztja: valaki mindig megdézsmálta a tartalékokat a sportcuccos táskámban. Hát igen, így lett a zabszeletből saját konyhai kísérletek tárgya. Kiderült, meglepően egyszerű otthon előállítani, és (nem meglepően) a bolti ár töredékéből kijön.

00_energiaszelet_resize

Igen, tényleg, 2 hozzávaló. Igaz, egy harmadik kellék is főszerepet kap, egy olyan kütyü, amit tudatosan kajáló, és sokat konyházó családok kamrájában valószínűleg ott lapul már:  ez a botmixer motorjára szerelhető, S késes aprítógép. Aki ismeri, annak nem kell reklámoznom, aki nem, az gondolkodjon el a beszerzésén, ha a januári akciók között belebotlik egy ilyesmibe. Sok eddigi receptünkben előfordult már, én csak dicsőíteni tudom,  a sima őrölt zabkorpától a házi mogyoró-, mandula-, kesuvajon keresztül a maglisztekig és nyers tortákig sok minden kijött már belőle, és azért ekkora magic, mert képes totálisan megváltoztatni a szilárd anyagok állagát: a szárazakat porrá, a nedveseket péppé, masszává őröli – a nagy buli pedig ezek vegyítésekor kezdődik.

02_energiaszelet_resize

Most sem történik lényegében más: aszalt gyümölcsöt és zabpelyhet dolgoz össze nekünk saját gyártmányú energiaszeletté.

01_energiaszelet_resize

 

Hozzávalók

20 dkg mazsola

10-15 dkg apró szemű zabpehely

+ ízesítés, most: 15 csepp Aromax édesnarancs illóolaj

06_energiaszelet_resize

A mazsola-zabpehely mennyiséget 2-3 kisebb adagra osztva dolgoztam össze, mivel ezzel bír el az aprító mérete. Először a zabpehely egy részét (Aldi, kék zacskó) őröltem zabkorpává, majd a hozzáadtam a mazsola egyharmadát. Mikor már nagyobb golyóvá ragadt össze, külön tálba raktam át, majd az aprítóban összedolgoztam a következő adagot is.

Végül a tálban egyesítettem az egészet, egyenletes masszává összegyúrogatva. Ha lágyabbra, gyümölcsösebbre szeretnénk, 2:1 arányban ajánlom a mazsola-zabpehely kombinációt, ha kicsivel keményebb, töményebb állagúra, akkor jöhet a 15 dkg zabpehely is, de ebben az esetben érdemes 1-2 ek kókuszzsírral vagy gyümölcslével lazítani kicsit az állagán.

04_energiaszelet_resize

Roppant jót tesz a keveréknek néhány csepp jó minőségű narancs illóolaj, vagy ha van otthon, 100%-os narancsaroma (pl. Leckers bio).  Az Aromax megbízható márka, ha illóolajokról van szó, olyan tisztaságú, hogy használható ételekbe is: a zöld címkés, kis üveges fahéj-, borsmenta-, citrom- és narancs illóolajok pl. élénkebb ízt eredményeznek, mint az eredeti fűszerek/gyümölcsök por vagy lé változata. A 15 cseppet érdemes a mazsola hozzáadásakor adagolgatni a keverékbe, így biztosan átjárja az egészet. Friss, aromás lesz tőle a keverék, kellemes, karakteres narancsízzel, töménységében is frissítő összhatással.

Kész! A keveréket így magában is belenyomogathatjuk, egyenletesen elosztva, lelapogatva egy közepes, folpackkal bélelt, műanyag négyszögletes dobozba. Ezt azért nem tudtam kipróbálni, mert ekkor bevillantak a kamrában hónapok óta kukucskáló ostyalapok (időnként az Aldiban, Lidlben kapható, de biztosan máshol is, ill. másfajta ostyalappal is működhet – de enélkül is).

03_energiaszelet_resize

Ezért a ragacsos massza alá és fölé egy-egy ilyen ív, sima ostyalapot tettünk, a doboz méretéhez igazítva, és alaposan, de óvatosan egymáshoz nyomogattuk őket. Legalább fél óra hűtős pihentetés után már lehetett szeletelni, de másnapra lett az igazi az egész.

05_energiaszelet_resize

Kétféle ízesítésű készült: az egyik adag csak narancsos, a másikba, a narancs illóolaj mellé, néhány cikk fekete csokit is reszeltünk.  A végeredmény legalább akkora lelkesedést váltott ki, mint egykor a házilag gyártható, hűtős csoki:

Jéé, mi is tudunk ilyet Anya, tényleg, itthon??? 

Nos igen.  (A 'ki matathatott a sportszatyromban?' kérdéskör kipipálva.)

09_energiaszelet_resize

Variáljátok tovább, néhány ötlet:

mazsola helyett aszalt szilvával, papírdobozos puha, iráni datolyával (piaci magárusoknál, keleti fűszerboltokban kapható)

* a zabpehely egy részét őrölt mandulával, mogyoróval, kókuszreszelékkel váltva ki

* meglepően finom, ha némi durvára vágott diót, mogyorót nyomkodunk bele a végén a masszába itt-ott

* fűszerezzétek őrölt vaníliával, fahéjjal, tonkababbal, vagy egy kevés tengeri sóval

 

Szóval így. Kirándulásra, edzés utánra, utazáshoz pont ilyesmi kell, nem lehet egyszerre sokat enni belőle, mégis laktató.

És a legjobb mindezek mellett talán az, hogy kb. negyedóra alatt elkészülhetsz vele.

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr558803416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vikoca 2014.01.22. 06:05:40

elkészült! tökéletes recept! Köszönjük szépen!

mimimo 2014.01.24. 14:08:49

Őszintén örülök, köszi a visszajelzés vikoca :)

Katalin Oroszvári 2014.02.03. 15:14:18

Fél adagot gyártottam, az imént némi fahéjjal bolondítva, isteni lesz, és már most látom, hogy kevés:) De pikk-pakk kész van, és Isteni!!!

Udvari Judit 2014.02.07. 19:50:58

Szuper recept! Nagyon finom lett, tényleg pár perc. Raktam bele diót, datolyát, sok-sok reszelt bio narancshéjat. Köszi :-)

Annamaria Kovacs 2014.07.26. 14:42:45

Honnan lehet ilyen hófehér ostyát szerezni? Olyan régóta vágyom már rá, de aldiban csak időszakosan szokott lenni és még sohasem sikerült belefutnom. :(

mimimo 2014.07.26. 19:18:11

Szia Annamária, igen, egy évben általában 1x-2x van az aktuális heti kínálatban az Aldiban, de ha budapesti vagy a Fővám téri Ázsia boltban is találsz, ott benne van az állandó kínálatban, a *cukrász-soron*, a pénztár felé vezető úton. Vidéki városban péknél vagy cukrászdában érdemes megkérdezni, hogy nem tudnak-e egyéb beszerzési forrást?

Csilla D 2014.09.15. 14:58:52

Szuper recept, bár az illóolaj étkezési felhasználása meghökkentő, inkább aromát használnék helyette ;)

mimimo 2014.09.15. 15:06:57

Kedves Csilla! Az illóolaj-használatnak természetesen utánanéztem és rákérdeztem antalvaliéknál is, mielőtt ajánlani mertem volna :) Jó minőségű illóolajokat (az Aromax pl. ilyen), és ezek közül is persze a megfelelő ízűeket, lehet ételekbe használni: narancs, borsmenta, citrom, levendula, fahéj például. Persze az aroma a legszuperebb megoldás, csak legyen az is 100%os, természetes: a Leckers-nek van narancs- és citrom-aromája is, igaz, nem olcsó mulatság... De egyéb ízekben nem ismerek megbízható, természetes anyagból készült, 100%os, kifejezetten étkezési célra használatos aromát. Vagy mire gondoltál pontosan?

Szabo Irene 2014.09.27. 23:30:21

soha nem szerettem az édességet,mindig a sós vagy natúr csipegetni valót részesítettem előnybe / natúr pattogatott kukorica-- szotyi / de kipróbáltam a NARANCSOS ENERGIA szeletet saját készítéssel variálva ne legyen édes őszintén " SZUPER" köszönöm az alap ötletet. üdv IRÉNE

mimimo 2014.09.29. 10:40:08

Jó hallani, Irene :) Köszönjük, h. megírtad.

Annamaria Kovacs 2014.10.01. 10:58:04

Holnaptól az aldiban kapható ostyalap. :) Egyébként a nyáron Bécsben jártunk és jól bespájzoltam, ott állandó kínálata a boltoknak az ostyalap.

Kicsilúd 2016.10.11. 21:42:02

Már a harmadik adagot csináltam meg, és egyszerűen tökéletes! Az elsőt áfonyával. A másodikat narancshéjas keverék+ mazsolával, a harmadikat mazsolával-fahéjjal. mind nagyon jó volt.
süti beállítások módosítása