ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Művészeti mókák gyerekeknek: pufifesték házilag fillérekből

2014. február 25. - időtetrisz

A különböző anyagokkal kísérletezni klassz: a gyerekek kiváló megfigyelőképessée- és az a tulajdonsága, hogy mindenben tudnak valami szórakoztatót találni csodás kombináció, érdemes élni vele. Tkp nem új soroztatot indítunk, volt már pár ilyen posztunk, de most csokorba is fűzzük. Művészetekhez kapcsolódó mókákat gyűjtünk több okból is: hadd bontogassa a gyermek a szárnyait, ismerkedjen már kész, netán híres alkotásokkal és bátran játsszon velük, próbálkozzon technikákkal és próbálja kifejezni magát ezerféleképp. pufifestek_hoember_12

Ehhez igyekszünk könnyen elérhető lehetőségeket nyújtani, most a pufifesték következik, amit házilag pofonegyszerű előállítani és be kell valljam, felnőttként is szórakoztató volt próbálgatni, hogy viselkedik ez az anyag. A recept és az ajánlás a Happy Hoolingans oldalról való - remek oldal tele jobbnál jobb tippekkel a gyerekszórakoztatáshoz, nézzétek, olvassátok, használjátok, itt biztos elő fog még kerülni forrásként. A recept különlegessége, hogy minden alapanyag megvan hozzá a konyhában: liszt, só, szódabikarbóna, víz és némi színezék (ez utóbbiból teljesen jó a legolcsóbb folyékony ételfesték, hiszen megenni nem fogják, nem érdemes a drága, természetes festéket erre használni, jó lesz az az ételekbe). Mikro szükséges hozzá. Mi egy nagy viaszosvásznat használunk pl. festéshez és nem kell aggódni a szőnyegért, a padlóért stb., bár egyébként az ételfesték elég könnyen kijön a ruhából.   Tehát a házi pufifesték receptje: 1 ek sütőporos liszt (self-rising flour): egy csésze  lisztbe tegyünk 1 ek sütőport  1 ek só némi víz, érdemes 1/4 ek-lal kezdeni, lehet több is  később ételfesték pufifestek_alapanyagok_viaszosvaszon Alaposan keverjük össze az alapanyagokat, szedjük kis tálakba és kezdjük el színezni a festékekkel a kapott anyagot. Kb. akkor a legjobb, amikor egy sűrű, de szépen folyós állagú anyag jön létre, ez fog majd a leginkább felemelkedni is. pufifestek_feher

pufifestek_piros

És kezdődhet is a festés, mi fülpiszkálóval próbálkoztunk leginkább, pöttyöket nagyon klasszul lehet vele felvinni, de amint az egyik képen látszik, bárhogy lehet vele festeni.

pufifestek_festes

Amikor úgy érezzük, kész a kép, tegyük a mikróba 30 mp-re (a fokozatot tapasztaljuk ki, melyik lesz a legjobb). Látni fogjuk, hogy a festék szépen felemelkedik, valahogy igy:

pufifestek_pottyok

És az is szépen látszik, hogy a sárga egyáltalán nem emelkedett fel: itt bizony utólag kevertük az alapanyagot és nem volt jó az arány, nem is jött fel - senkit nem zavart. De épp ezért javaslom, hogy az alapanyagot egyben keverjük ki, hogy nagyjából egyenletesen jöjjön majd fel mindenhol a festés.

pufifestek_pottyok_02

A pöttyök után jöttek a formák: ennek a hóembernek igazán jól áll, hogy háromdimenziós lett.

pufifestek_hoember_12

Itt jól látszik: minél vastagabb a festékréteg, annál jobban fel tud emelkedni. Remek alkalom, hogy textúráról és faktúráról beszélgessünk esetleg.

pufifestek_hoember_01

A jobb alsó képen talán látszik, hogy a szinkeverés itt kicsit máshogy tud alakulni, mint pl. a megszokott vizfestéknél: mivel nem annyira vizes, nehezebben folyik össze, máshogy viselkedik, mint ahogy megszoktuk.

pufifestek_sok

Persze boltban is lehet vásárolni ilyen festéket, ez persze jóval olcsóbb, sőt, szó szerint fillérekbe kerül. Festésre fel!

KORÁBBI MŰVÉSZETI MÓKÁK:

Mintatervezés átlátszó kártyákkal

textiltervezes

Letölthető Mona Lisa-alap

mona_lisa_kollazs

Arcok a fiókból

arcokafiokbol

Vissza a természethez - Te milyenre festenéd?

termeszet_kincsek_festese

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr138803482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vjagasits@gmail.com 2015.03.29. 21:48:51

Sziasztok! Sima nyomtatópapírra festettetek? Nem para, nem gyullad ki a mikróban? :)
süti beállítások módosítása