ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Színes kőbabák: kokeshi baba kavicsból és agyagból

2014. május 16. - időtetrisz

Művészeti mókák gyerekeknek sorozatunkban olyan foglalatosságokhoz adunk ötleteket, melyek során színekkel, formákkal tanulhatnak meg találékonyabban bánni az óvódás-korúak is. Ennél a művészeti mókánál engem is elkapott a gépszíj: kőbabákat és agyagbabákat gyártottunk.

4_kokeshi diy

A japán kokeshi babák hagyományosan olyan egyszerű testfelépítésű, néhány minimál arcvonással egyénített, kézzel készített, pár centi magas, színes fabábuk. Stilizált törzsükhöz nem tartoznak látható kezek vagy lábak: ezeket a jellemzően piros, fekete (ritkán sárga) színű, csíkos vagy virágmintás kimonó takarja el.

(A kokeshi-forma egyesek számára talán felidézheti a szintén fából készült matrjoska baba egészen más stílusjegyekkel felruházott, lekerekített alakját.)

[caption id="attachment_6168" align="alignnone" width="600"]Forrás: Studio Kotokoto Forrás: Studio Kotokoto[/caption]

A több mint 400 éves, népművészeti babákat azóta agyagból, fémből is készítik, illetve számtalan formában popposították.

(Magyarországon most éppen a szuvenírkedvenc  Kimmidoll márkanéven érhetőek el).

[caption id="attachment_6167" align="alignnone" width="600"]Forrás: crunchyroll.com Popposított kokeshik. Forrás: crunchyroll.com[/caption]

Stilizált, egyszerű formájuk teszi őket kedveltté a gyerekek (na jó: főleg lányok) körében is, és éppen ilyenként tudják a kisebbek is könnyen megrajzolni, illetve „felöltöztetni” őket. Igaz, hogy a legtöbb kokeshi női alakot idéz fel, de vannak férfi-kokeshik is, illetve gyerekekkel is meg lehet próbálni a maszkulin egyénítést.

Nálunk néhány éve alakult családi kokeshi-rajongói klub, gyűjtjük, rajzoljuk, festjük, vágjuk, hajtogatjuk, farsangi jelmezbe képzeljük őket. Nagy sikert aratott az üres forma kiszínezése, egyénítése: a lányok az A4-es lap méretű, előre megrajzolt, egyszerű körvonalat szemmel, szájjal, színes kimonóval egyénítették, töltötték ki, végtelen számú változatban.

papir kokeshi_resize

 

Aztán kaptunk egy csomag levegőn száradó, fehér gyurmát: elég hamar eldőlt sorsa, kis törzseket mintáztunk belőle.

2_kokeshi diy

Majd kiszáradás után festettünk: a kisebbek csak az alapszínt, vastag ecsettel, matt akrilfestékkel, majd ennek is a megszáradása után vastagabb, illetve vékonyabb hegyű fekete vízhatlan, permanens filcekkel következtek a precízebb arcvonások és kimonó-dekorálás.

9_kokeshi diy

5_kokeshi diy

 

Egy Duna-parti séta után, a zsákmányolt tenyérnyi fehér, sima, ovális kavicsokkal játszottuk el ugyanígy.

kavicsok_resize

kavicsok 2_resize

10_kokeshi diy

4_kokeshi diy

És ha már készen vannak: mit lehet csinálni ezekkel a színes, festett agyag- és kőbabákkal?

allo kokeshi_resize

 

Hát például matatni, mesélni, dünnyögni, bábozni.

12_kokeshi diy

 

Meglepően sokáig matatni, mesélni, dünnyögni, bábozni.

11_kokeshi diy

 

Vagy ajándékba adni – hogy mások is tovább matassanak, meséljenek, dünnyögjenek hozzájuk, vagy bábozzanak velük.

 

Jó babázást kíván,

03 idotetrisz4mimimo

mimimo

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr368803610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

puszedli 2014.05.16. 10:22:06

Nagyon szépek lettek a babák :) Pontosan milyen filccel festetted az apró részleteket?

mimimo 2014.05.16. 10:43:40

Köszi! Semmi extra, a Müllerben vettem S-es, vékony hegyű *permant marker*-eket (pirosat és feketét) az arcvonásokhoz és a kimonó-díszítéshez.

puszedli 2014.05.16. 10:57:28

köszi! teljesen belelkesültem :D gyönyörűek
süti beállítások módosítása