Néhány hétig sütő nélkül maradtunk, de egy baráti összejövetelre desszertet ígértünk. Tiramisu készült, tojás nélkül, egyszerűen. Úgy, hogy laza, habkönnyű desszert legyen. Mmmmenő lett. És kipróbáltunk egy bababarát verziót is, piskóta nélkül.
A hagyományos változatból kihagytam a tojást, és a tejes hozzávalókat kevésbé zsírosabb kiadásukkal helyettesítettem (forrás: Aldi – utólag ellágyulva olvastam, hogy egy mascarpone-teszten is mekkora sztár lett a Milfina).
Hozzávalók
* 500 g Mascarpone (Light változatot használtam)
* 3-4 ek görög joghurt
* 20 ml tejszín (laktózmenteset használtam)
* 250 g sovány krémtúró
* 3-4 ek méz (vagy egyéb édesítő)
* 2 csapott kk 100%-os őrölt vanília
* 200 g babapiskóta (Manner teljes kiőrlésűt használtam)
* 1 nagy bögre (koffeimentes) kávé
1. Főzzük meg először a kávét és hagyjuk kihűlni. Koffeinmetes változathoz instant Inka kávét vagy cikória presszót (Pl. Katáng), azaz esti kávét ajánlok.
2. Az első hat hozzávalót keverjük össze, édesítsük ízlés szerint, és lazítsuk egy kevés (laktózmentes, ez édesebb is) tejjel, ha szükséges, hogy egy könnyű, laza krémet kapjunk.
3. A babapiskótákat lazán mártsuk bele a kávéba, és helyezzük egy nagyobb jénai tál aljára.
4. Borítsuk be néhány evőkanálnyi krémmel, majd addig folytassuk a rétegzést, amíg van krémünk és piskótánk.
5. A tetejére szitáljunk nyers kakaóport, vagy reszeljünk magas kakaótartalmú csokoládét.
3-4 órás, de leginkább egy éjszakai pihentetés után érnek össze az ízei.
Bababarát, piskóta- és cukormentes tiramisu-változat
* 250 g dobozos krémtúró
* 2 kisebb vagy 1 nagyobb banán
* egy kevés zab- vagy rizstej
* őrölt vanília
* puffasztott barnarizs
* mazsola
* Biorganik gabonakávé (instant)
* ízlés szerint: méz
A dobozos babapiskótát itt nagyobb rosttartalmú, cukormentes, natúr puffasztott barnarizzsel pótoltuk. Ezt mazsolával kevertem össze, és így áztattam a kevés mézzel édesített gabonakávéba.
(A gyerekek nálunk kb. másfél éves koruktól ittak „macikávét”, azaz mézes, zabtejes gabonakávét, tehát ismerős volt számára ez az ízvilág.)
A fehér krémet itt egy kevés zab- vagy rizstejszínnel, esetleg Cocomas kókuszkrémmel lazíthatjuk, de a gabonatej is megteszi (arra figyeljünk, hogy tejföl-sűrűségűnél ne legyen hígabb a végeredmény).
Ennek a változatnak gyerekbarát díszítés dukált: egy süni került rá, a múltkori zebrás technikával.
Ez a kiadás nem lett olyan sima, omlós, mint a piskótás változat, de második napra kellemesen megpuhult a puffasztott rizs, összeért a környező ízekkel, átvette a kávés-tejes aromát.
Nagy melegben figyeljünk rá, hogy 3-4 napnál tovább ne tartsuk hűtőben egyik változatot sem – de komoly kilátás van rá, hogy ez nem fog megtörténni.
Jó kanalazást!