ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Egyszerű koszorúslány ruha kislányoknak– varrás nélkül, tüllkoszorúval

2014. július 04. - időtetrisz

Az esküvő-szezon néhány hete azt hiszem hivatalosan és nem hivatalosan is megnyitottnak tekinthető. Nagy családunkban már egy ideje minden évre jut 2-3 is az ilyen örömteli eseményből, de idén történt először, hogy  megkaptuk az első komolyabb koszorúslány-felkérést. A lányok hamar belelkesedtek, és mikor már ezzel álmodtak, én is elkezdtem készülődni: először néhány boltban néztem körül, aztán viszonylag hamar összeállt, hogy valami nagyon szépet és nagyon egyszerűt kellene kitalálni – és házilag előállítani.  Két példányban.

00_koszoruslany ruha

Van egy olyan benyomásom, hogy a koszorúslány-ruhák kicsiben hasonlítanak a menyasszonyi ruhához, néha kinézetükben, de néha sorsukban is: egyfelől lehet kölcsönözni, és akkor csak fotókon marad meg az emlékük, ha viszont saját változat készül, a tárolásáról kell jól kitaláltan gondoskodni, mivel kevés esélye van, hogy az életben még egyszer valaha... Gyerekeknél már csak azért sem, mivel lehet, hogy jövő nyárra már ki is növik.

25_koszoruslany_ruha

Ezúttal nem állt rendelkezésre túl sok idő, így minél kevesebb varrással szerettem volna dolgozni, főleg, hogy a két különböző méretű modellt csak válogatott rádumálásokkal lehetett próbára bírni. Nem mondom, hogy elsőre sikerült előállítani a prototípust: eltartott egy ideig, míg kikombináltam a legjobb megoldást, némi anyagveszteség is volt, de most már hogy sikeresen szerepelt és bevált, íme, így készült.

20_koszoruslany_ruha

Bár van varrógépem, és ugyan nem szabok, de szívesen varrok vele ezt-azt, erős rokonszenv köt a varrás nélküli megoldásokhoz (erről korábban a blogon az első posztok egyikében, néhány kendőkötési mód kapcsán írtam). Ezt a darabot itt megboldogult lánykoromban egy leárazáson turkáltam:

19_koszoruslany_ruha

A majdnem kör alakú, csak szimplán beszegett kelmén a két lyuk a karöltő, sokféleképpen lehet hordani, elől vagy hátul megkötni, egyfajta univerzális darab. Valami hasonló lebegett a szemem előtt, de aztán az I love textilben ráakadtam erre a fehér elasztikus pamutanyagra (métere 100 Ft), amely ráadásul szakszerű néven „körkörös csőkelme”, azaz nincs elvágva hosszában.

16_koszoruslany_ruha

Aki dolgozott már pamuttal (főleg elasztikus fajtával), tudja, hogy milyen hálás anyag a szélek eldolgozása szempontjából: egyszerűen felkunkorodik, és nem hasad tovább. Ez van, amikor idétlen, de van, amikor jól jön – én most nem bántam.

A kivariált megoldás az lett, hogy a lányok válttól bokáig mért magasságának megfelelő anyagot vágtam le a „csőből”, majd ennek két helyen vágtam ki óvatosan a karöltők helyét, amit a lányok előzőleg lemért vállszélességéhez igazítottam.

15_koszoruslany_ruha

Felölteni pedig a következőképpen lehetett: középre állva először az első két lyukon bújtatva be a kezeket, majd hátulról a hátsó kettőn.

17_koszoruslany_ruha

A fellépéshez majd egy fehér alsószoknyát, illetve egy fehér ujjatlan trikót vettünk fel alá, mivel az anyag kissé átlátszó volt.

29_koszoruslany_ruha

Ugyanezt, hasonló körben szabott csőanyag híján, fehér pamutanyagból is elő lehet állítani, úgy varrva össze a széleket, hogy megkapjuk a „csövet“.

A végeredmény egy görög-római stílusú, egyszerű, ünnepélyes, tógára emlékeztető hófehér lepelruha lett, amit a színes tüllkoszorúk tettek igazán koszorúslányossá. Ezekhez a szintén az I love textilben vett rózsaszín és zöld tüllanyagot (métere 590 Ft) hasogattuk fel:

06_koszoruslany_ruha

a levelekhez négyzetekre, háromszögekre, a virágokhoz pedig csíkokra.

03_koszoruslany_ruha

Egy hajlékony zöld drótalapot zöld tüll-csíkkal húztam be, ezáltal állítható lett a fej méretéhez.

02_koszoruslany_ruha Erre kerültek fel bőségesen a levelek, és más-másképpen behúzott, felcsavart, összeráncolt virágok.

05_koszoruslany_ruha

04_koszoruslany_ruha

A darabokat hasonló színű cérnával rögzítettük a drótalapra, ebben a 6-7 éves már komoly segítséget nyújtott.

01_koszoruslany_ruha

11_koszoruslany_ruha

Igen, ez valóban nem az a hagyományos koszorúslány ruha, de a hagyományokat időnként szabad felülvizsgálni, frissíteni.

10_koszoruslany_ruha

És ahogy elnézem, ezek a fehér lepelruhák nagy eséllyel még egy-egy ovis vagy iskolai maszkabálban is meg fogják mutatni magukat: Angyal, Tavasz- vagy Hótündér bújhat elő belőlük.

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr698803682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsófia Jankovits 2015.12.03. 22:11:06

A csőnek mekkora volt az átmérője?
süti beállítások módosítása