ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Vigyázz, kész, reggel#5: segítség nehezen ébredőknek (Napköszöntő/Napüdvözlet)

2014. november 25. - időtetrisz

Kávé, tea, friss gyümölcslé, vekker, fejünkön ugráló gyerekek: mind ébresztő jellegű, de közel sem annyira gyorsak és mellékhatás nélküliek, mint a Napüdvözlet-jógagyakorlat. Nem kell jógásnak lenni hozzá, hogy el tudjuk végezni, viszont a hatás teljes döbbenet: néhány perc után a test és a tudat is frissé válik. Videó a posztban (nem, nem mi vagyunk rajta).

8-urdhva-mukha-svanasana1

 kép forrása: https://bplayful.wordpress.com/tag/hasta-uttanasana/

A jógával csak a terhesség alatt tudtam igazán mit kezdeni, akkor éreztem leginkább üdvözítő hatását minden téren. Leginkább ad-hoc jelleggel jártam id-oda a terhességek előtt, de nem az az én utam egyelőre (hanem a NIA, de majd egyszer erről is hosszabban). Ezt csak azért osztom meg, mert mindenkit biztatnék, akkor is, ha igen távol áll tőle a jóga, hogy próbálja ki ezt a mozdulatsort, mert nem különösebben nehéz, annyiszor ismétli a köröket az ember, ahányszor szeretné/amennyi ideje van és beállhatnak a gyerekek is, nem baj, ha nem tudják pontosan utánozni. Nálam a 4. kör környékén kezdődik a hirtelen jövő frissülés. Ez a kommentált videó szerintem nagyon jól követhető, meg lehet belőle tanulni a mozdulatsorokat.

 

 

Kedvenc jógaoktatómat, Feuer Yvette-et kértem meg, foglalja össze néhány mondatban a napköszöntő hatását, ezúton is köszönet érte!

A Surya Namaskara, azaz a Napüdvözlet egy 12 ászánából (pózból) álló mozgássor, ami bemelegíti és tonizálja az egész testet. Háromszori elvégzése önmagában is jó gyakorlat, de bemelegítésnek is használhatjuk. Nyújtja és erősíti is az izmokat, segít egy koncentráltabb lelki-szellemi állapot elérésében. Gyakorolhatjuk a pózok hosszabb kitartásával, lassabban, ha pedig élénkíteni szeretnénk magunkat, akkor gyorsabb, folyamatosabb mozgással.
 

Még annyit tennék hozzá, hogy kelő napnál, a szabadban végezve a mozdulatsort egészen elképszető módon feltöltődik az ember (aki jógás, tudja, bocs) -- csak hát szülő legyen a talpán, aki kisgyerekek mellett felkel 4-5 körül, hogy kint jógázzon ahelyett, hogy a kényelmes ágyban még békesen aluszkáljon egy-két órát. De ha valakinek ez szokott sikerülni, szóljon már és kezdjünk klubozni.

Agócs Irisz illusztrátor munkáit biztos ismeritek a Maszat-sorozatból akár, készített egy nagyon helyes plakátot a napüdvözletről, sorban rajta az ászanákkkal, a képet innen vettem kölcsön, egyébként megvásárolható plakáton. Jön a Mikulás meg a Jézuska, lehet, hogy ilyeneket is tud hozni, ha kap egy levélkét róla...

agocsirisz_napudvozlet

 

Vigyázz, kész reggel-sorozatunk korábbi részei: zene, varázskocka, reggeli

varazskocka

 

Jógakártya gyerekeknek

Jógakártya gyerekeknek

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr468803806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása