ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Saját termés reggelire: Csíráztatás otthon

2012. szeptember 28. - időtetrisz

Amikor már napokra beköltözik a hideg a városba, és este felmerül, hogy netán zoknit kéne húzni; amikor a friss zöldségek ára meredeken felfelé tart, és nem tudni pontosan, hogy mi honnan, mennyi idő alatt és milyen áron jut el a polcokra, majd a kamránkba; amikor elkezdődnek a köhögős éjszakák, és a használt zsebkendők buckákba állnak össze a padlón – na ilyenkor jött el az ideje a csíráztatásnak. Kiskert az ablakban, napi két öntözés, pár nap után pedig saját termést rágcsálhatunk reggelire.

A csíra-óda körülbelül így hangzik: ezek az apró zöldségek nyers, friss, organikus eledelként koncentráltan tartalmazzák a felnőtt növény tápanyagait, így tehát tömve vannak zsírban és vízben oldódó vitaminokkal, makro- és mikroelemekkel, jók a gyerekeknek, felnőtteknek, diétázóknak, lábadozóknak, beilleszthetők fogyókúrába, az ízük pedig változatos, mivel gabonaféléket, olajos magvakat, hüvelyeseket, zöldség- és fűféléket egyaránt  lehet csíráztatni. Nyersen vagy enyhén párolva számtalan receptbe belekombinálhatóak.

Néhány boltban jó ideje lehet már kis műanyag dobozos csíragyűjteményeket vásárolni, de az otthoni (sk!) csíráztatásnak több előnye is van: jóval olcsóbb és mindig kéznél van, így telik el ugyanis a legrövidebb idő az aratás és a fogyasztás között. Igaz, ugyan, hogy naponta gondot kell viselni rá, átlag két öntözés formájában, de gyerekekkel (is) ez az egyik legjobb őszi otthoni móka: miközben kint minden halódik és gubózik, az ablakban ápolt kiskertben napról napra végig lehet tanulmányozni a magok életre kelésének tavaszi forgatókönyvét. A magok csírázásának, szárba szökkenésének, majd az első levelek megjelenésének napról napra változó állapotát akár fotókkal is dokumentálni lehet a gyerekekkel, hogy majd újranézve annál látványosabb legyen a fejlődési folyamat. Az öntözések pedig valóságos küldetéssé válhatnak, főleg, ha egy éjszaka után máris látszatja van az öblítésnek.
Mindehhez szükség lesz némi kitartásra, türelemre, egy emeletes csíratálra és/vagy gézlappal lefedett befőttesüvegekre, valamint csíráztatható magokra. Fontos: ezek semmiképpen sem azonosak a vegyszeresen kezelt, ezért otthoni csíráztatásra és fogyasztásra alkalmatlan, kerti ültetésre szánt magokkal! Bio- és reformboltokban kaphatóak a külön erre a célra szánt (bio, vagy nem bio) fajták. A választék széles, nagy élmény kipróbálni azt, hogy az egyes minigumók mennyiben idézik fel az eredeti növény ízét, zamatát. Vannak lassabban kikelő, és gyorsabban csírázó magok, nagy szemű, vaskosabb szárba szökkenők (napraforgó, szója, mungóbab) és apró szemű szaporák (lucerna, köles), igénytelenek (lucerna, napraforgó) és kényesek (zsázsa), csípősek (retek), semleges ízűek (lucerna, brokkoli) és nagyon karakteresek (hagymafélék). Ennek függvényében változik a felhasználási körük is: salátákba lehet keverni, szendvicsekre lehet ragasztani őket, vagy csak szimplán nyersen majszolni. Nekünk különösen bejött az, hogy krémlevesbe szórjuk, közvetlenül tálalás előtt, de van egy bejáratott húsvéti répás-csírás kalácsreceptünk is.
A folyamat a magok alapos lemosásával, majd pár órás áztatással kezdődik, melynek pontos, fajtánként eltérő hosszát általában már a zacskón feltüntetik (ha csíratállal dolgozunk, emeletenként 2-3 evőkanálnyi maggal számoljunk). Ugyanitt szokott szerepelni az is, hogy napi hány (hideg vizes!) öblítés szükséges, vannak ugyanis kényesebb, könnyebben nyálkásodó fajták (mustár, zsázsa, rukkola), de ha kimaradoznak a frissítő öblítések, bármilyen csíra be tud penészedni. Bonsai-veteményesünknek világos, jól szellőző helyet keressünk (nem igényel közvetlen napfényt, mert hamar kiszáradhat). Ha valaki alaposan szeretne elmélyedni a témában, a Csíra ABC című könyvben minden fontosat megtalál, illetve több honlapon lehet olvasni pl. a különböző fajták sajátosságairól.
3 napos lucerna csíra
Néhány nap után, amikor megjelennek a kis levélkék, és a termés szárba szökken, eljött az aratás ideje, ami néhány napig is eltarthat (öntözni azért továbbra is érdemes). Azok számára, akik először vágnak bele, kezdésnek a lucernát, napraforgót, retket ajánlom, mert nem igényesek, nincs erős szaguk, és az ízük kellemes, ismerős. (A mustármag íze szintén pikánsan csípős, de könnyen nyákosodik, ezért alaposabb és gyakoribb öblítést igényel.)
4 napos mustármag csíra
Én ebből az alkalomból párhuzamosan teszteltem a csíratálas és a befőttesüveges verziót, de az emeletes tálak jobban beváltak: könnyebb öblíteni őket, a csírák jobban szét tudnak terülni, és gyorsabban fejlődtek, mint az üvegben (amelynél az is zavaró volt, hogy a magok folyton fennragadtak a gézlapon, és nem tűnt túl higiénikusnak, hogy a vizet sem lehetett teljesen leönteni). Ha valaki nagyobb mennyiséghez szeretne jutni, párhuzamosan két emeletes tállal is dolgozhat. Ha pedig vállalkozó szellemű, kertészkedni vágyó ismerőseinket, rokonaikat családi ajándékkal szeretnénk meglepni télvíz idején, ajándékötletnek sem utolsó: egy sárga, zöld, vagy piros, emeletes csíratál, különböző magokból összeállított kezdőcsomaggal és rövid használati utasítással.
Beszerzés, árak Csíratálak (műanyag, illetve cserép) bio- és reformboltokban 1200-1500 forintért
Magok ugyanitt 300-900 ft, fajtától függően

Kapcsolódó anyagok Megbízható zöldségek és gyümölcsök Egy láda dunakavics – építőkocka helyett Herbáriumkészítés gyerekekkel

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr818802438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása