ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Ünnepi Tetra Pak: kártyák és ajándékdobozkák sk

2012. december 06. - időtetrisz

Az irattartó dobozok, adventi naptár és koszorú után eljött a gondosan gyűjtögetett italoskartonok bevetésének újabb apropója, a karácsonyi dekoráció. A Tetra Pak dobozokból ezúttal kártyák és dobozok készültek, minimális időbefektetéssel, mintás papírlyukasztó és letölthető alaprajzok segítségével.

Karácsonyi Tetra Pak recycle
Az eddigi munka során a Tetra Pakról több dolog is kiderült: hasonlóan kemény és kb. hasonlóan használható, mint a karton, tartós és szép az ezüstös oldala, viszont a téglatestforma élei végelegesek, az ezüstfelület újabb hajlítástól nem túl esztétikusan törik, dekoráció közben pedig előbb-utóbb szembetaláljuk magunkat a mintás-feliratos hátoldal problémájával.

Ezekkel számolva készültek nemrégiben az irattartó dobozok, illetve a koszorúborítás. Egyéb dekorációs terveknél, mindezeket figyelembe véve, további új lehetőségek nyílnak. A hátoldal problémájára két, azaz három megoldás kínálkozik:

1. le lehet festeni akrilfestékkel -- ha jó minőségű, és van idő szárítani, szépen befoghatja a műanyagfóliás felületet, de a lapot egy kissé merevvé teheti (persze minden attól függ, mi a végső cél).

2. a tervezett végeredménytől függően ott van még a pucolás:  a felső fóliát, a színes nyomatos papírréteggel együtt lehámozhatjuk, így az ezüst rétegen egy vékonyabb fehér  vagy barna kartonréteg marad. Vékonyabb lesz így a lapunk, viszont jobban tapad rá az akrilfesték, de akár különféle mintás vagy egyszínű szalvétát is felvihetünk rá, dekupázs ragasztóval.

3. érintetlenül hagyjuk a feliratos-ábrás hátoldalt, és a felhasznált anyag méretétől függően lavírozhatunk a minták, színek, feliratok között, azt is belekomponálva a végtermékbe. Persze fütyülhetünk is minderre, és vagányul felvállalhatjuk, hogy ez bizony pl. laktózmentes tejesdobozból készült. Ez utóbbi talán nem annyira nyerő, ha ünnepi dekoráció a cél, más esetekben viszont működhet.

A következő példák a Tetra Pak ünnepi dekorációba való beillesztéséhez ajánlanak ötleteket, egy olyan alapanyagból, ami kéznél és ingyen van.

Kelléklista üres Tetra Pak dobozok
papírlyukasztók (mintásakat hobbiboltból)
olló
sniccer
ragasztó
habkő
befőttesüveg fedő

1. Papírlyukasztó A lehámozott Tetra Pakból köröket vágtam ki sniccerrel, befőttesüveg fedő segítségével, az itt leírt módszerrel, majd különböző mintájú papírlyukasztókkal ütöttem bele egy-egy motívumot. (Ha nincs lehámozva, nem biztos, hogy át tudja ütni a lyukasztó, de ki kell próbálni, mert a lyukasztók, és a kartonok is eltérően viselkedhetnek). A vágás egyenetlenségeit, kilógó papírszálkákat egy dörzspapírral (vagy habkővel) szépen el lehet tüntetni, hogy a szélek valóban lekerekedjenek. Ezután sima papírlyukasztóval lyukat ütöttem felülre, így felfűzhető lesz.

A hátoldalára színes papírt lehet ragasztani, hogy kihangsúlyozza a mintát, majd ajándékkísérő, képeslap-dekoráció, felfűzött dísz, stb. lehet belőle. A papírlyukasztó nagy bónusza, hogy a kivágott mintákkal tovább lehet dekorálni: színes felületre az ezüstszínűt, az ezüstszínű alapra színes papírból kivágott mintákat pl. és stb.

2. Dobozok  Számtalan dobozalaprajz közül válogathatunk, én először egy felfüggeszthető, apró ajándékkal, mogyoróval, aszalt gyümölcsökkel megtölthető piramisdobozt készítettem el. Az alaprajzot a hámozott Tetra Pakra fektetve körbevágtam, majd a hajtások íveit bekarcoltam, és meghajlítottam.

Ezek után lyukasztóval négy lyukat ütöttem fölülre, hogy felfűzhető legyen. Mintát is lehet lyukasztani bele, sőt az egyik háromszög alakú oldallap helyett átlátszó celofánbetétet építhetünk be, hogy a doboz tartalma láthatóvá váljon.

A másik doboz önbezáródó: beakasztható felső részét szív helyett karácsonyi hangulatúra is lehet formálni (fenyőfa, hópihe), itt részletes leírás található az összerakásáról. Tetra Pakból így nézett ki:
Az utolsó doboz alaprajza még ennél is egyszerűbb, oldalait tulajdonképpen egymásba kell beakasztani, így marad összecsukva.
Szóval ne dobjátok ki: egy Tetra Pak dobozból egy ajándékdoboz és néhány kártya simán kijön, a sarkokból, szélekből pedig jó pár motívumot ki lehet még vágni.

Témába vág még Adventi koszorú Tetra Pak Adventi naptár papírhengerekből Csomagolópapír gyerekrajzból

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr778802636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sugarcandy 2012.12.06. 14:31:04

Gyönyörűek! Ilyen lyukasztót hobbiboltban érdemes keresni?

mimimo 2012.12.06. 14:51:51

köszi, igen, boltja válogatja, hogy hol milyen kapható: hobbiboltban rendszerint nagy a választék, papír-írószerboltban pedig általában kár próbálkozni, nem tartanak

ronika 2012.12.06. 16:44:30

Laktózmentes tejdobozról jutott eszembe, hogy nem tudom tudjátok-e, de már van laktózmentes kakaó is.http://ly.my/laktozmentes Egyébként kreatív vagy, jók a képek!

mimimo 2012.12.06. 22:42:54

köszi ronika! bár, ha van tej, abból már könnyű otthon kakaót készíteni -- legalábbis én jobb szeretem magam összedobni :D
süti beállítások módosítása