ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Gyors piknik kaja: zöldséges-citromos halfasírt

2013. április 19. - időtetrisz

A napos, tavaszi, már-már szandálos jó idő olyan erővel zúdult ránk a négy és fél hónapos tél után, hogy csapot-papot hagyva rohanunk ki sokszor a gyerekekkel a szabadba, naponta többször is. Kaját mindig kell vinni, mert bármilyen izgalmas is bogarakat turkálni vagy madarakat etetni, egy idő után elkezdődik a táskarángatás és mobilfagyisok felé való mutogatás. Ismerős az is talán, hogy beütött a pinkik-láz: eldöntöttük, hogy egy délelőtt úgy vonulunk ki pokrócostul a parkba, hogy csomagolva visszük az ebédet is. Valami sültet, friss zöldséggel, gyümölccsel. Amit otthon egyszerűen össze lehet ütni előző este, vagy akár a reggeli készülődés közben is.

Szóval egy tápláló, hordozható kajára gondoltunk, ami könnyen csomagolható, és nem kell egyenként sokat pepecselni vele. Piknik-ügyben persze a határ a csillagos égbolt, ha van idő, pöpec, személyre szabott kis csomagokat lehet összeütni, több fogással, mártogatós dolgokkal, hmmm de maradjunk az aszfalton. A citromos-zöldséges halfasírt hozzávalóit csak elő kell készíteni, összekeverni, majd egyben kisütni, és tetszés szerint szeletelni, köríteni, csomagolni. A recept, a kamra aktuális állapotának megfelelően, tovább variálható.
Hozzávalók 2 tonhalkonzerv, saját levében
1-1 répa, petrezselyemgyökér
1 kisebb hagyma
4 tojás
3 evőkanál zabkorpa
zöld fűszerek (remekül illik hozzá pl. a kapor, de itt most: metélőhagyma, petrezselyemzöld)
só, bors
és az újítás, a lelke: fél citrom héja és 3 evőkanálnyi leve

A tojást felverem, a lecsöpögtetett tonhallal összekeverem, majd jöhetnek a finomra reszelt zöldségek, valamint a felkockázott hagyma és az egyéb fűszerek. Fasírtszerű masszát kell kapnunk, amit plusz tojással lazíthatunk, illetve néhány kanál zabkorpával sűríthetünk.

03 piknik halfasírt
Továbbá még némi secret ingredient:
Belereszelem a (bio)citrom remélhetőleg kezeletlen héját, és némi citromlevet is belelöttyintek. Fűszerezni lehet még őrölt borssal, őrölt korianderrel, és ki mivel szokta. Mivel pedig nálunk most van az a korszak, hogy evés közben zajlik az „Ez mi? Nem kérem.” kezdetű, zöld szálakat kihúzgáló matatás, a massza egyharmadát kiveszem, majd a nagyobbik részbe beleengedem a botmixert, hogy krémesebb legyen. Végül a darabos adagot visszakeverem.

Nagyobb méretű, kókuszolajozott kerek szilikon tortaformába kanyarítom (hogy ne legyen vastag, és hamarabb átsüljön), majd kb. 40 perc alatt ropogós tetejűre sütöm. Ha ráérősebb a készülődés, kis fasírtokat is lehet belőle formálni, sütőpapíros tepsiben.

Hamburger-szendvicsek és készülhetnének belőle, de én most csak salátalevelekkel (nálunk most nagyon menő a jég- illetve a madár-) csomagolom, és ha lesz 15 percem, sütök mellé egy banános-zabpelyhes kekszet. Néhány cikk almával kiegészítve szerintem elleszünk.
A szabadtéri ebéd akkora flash volt, hogy
azóta is in memoriam performanszok zajlanak a lakás különböző pontjain.
Ti mit szoktatok csomagolni piknikhez?

Piknikhez továbbá még jó lehet: Lepény-alaprecept, pakold meg, amivel akarod Rétestorta, könnyebb mint gondolnád Serpenyős müzlipalacsinta

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr858802972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anonymous 2013.04.19. 12:41:33

Nagyon tetszik a recept, viszont én tonhalat eddig még csak viszonylag leves/szószos formában készítettem, ez így nem lesz nagyon száraz?Mi egyébként múlt hétvégén csak elindultunk a párommal egy pár perces sétára, aztán jó nagy séta lett belőle, közben betértünk egy boltba és néhány sajtos kiflivel és némi felvágottal csaptunk egy minimál pikniket :D Egyébként ha rákészülünk, akkor is általában csak szendvics a menü, de amit nagyon el tudok képzelni az a töltött lángos. Minden ami kel: laktató, hordozható, nem maszatol, mert belül van a töltelék, ami még variálható is ;) Üdv: Csilla

mimimo 2013.04.19. 16:13:22

Köszi Csilla :) Ha unjátok a szendvicseket, érdemes kipróbálni az egybesülteket is, mint a variálható lepény (linket lásd fent, a poszt végén). Ebben a receptben a tonhalat a tojás lazítja (ahogy a húsos változatban a darált húst is), nem lesz szárazabb, mint egy normál, kevésbé zsíros húsból készült fasírt. De próbáld ki féladagból, akár olajos tonhallal, ha jobban szeretitek szaftosabban.
süti beállítások módosítása