ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Gabonatejek házilag: a zabtej-kísérlet

2012. november 13. - időtetrisz

Elég nagy csapás, ha kiderül valakiről, hogy nem bírja a tejet, legyen az kicsi vagy már rég tejeskávé-függő felnőtt. Vannak alternatívák persze, igaz, megközelítőleg sem hasonlítanak ízükben vagy állagukban a tejhez (persze ez érvényes elég sok, hivatalosan tejnek nevezett löttyre is), de sebaj, a néhány lehetőségből csak bejön valamelyik. Zabtej, rizstej, mandulatej, kókusztej, szójatej, kb. ezek a könnyen elérhető tej-utánzatok és naná, hogy méregdrága mindegyik, nagyjából 500-900 Ft/l között mozog az áruk lelőhelytől és típustól (bio, nem bio) függően. Az első négyet megpróbáljuk házilag előállítani, kezdve a zabtejjel.
A boltinak elég könnyű megszokni az ízét, állagát, így leginkább ahhoz hasonlót próbálunk előállítani, figyelembe véve azt is, mit tartalmaz a bolti..

Egy ún. nyers (főzés nélküli) és egy főzéssel készült zabtej a teszt két főszereplője. Ezekbe a boltihoz képest nem került keményítő és pl. sáfrányolaj sem (talán ezek hiánya miatt nem is lett olyan most biztos nem árultam el nagy titkot: ezekkel a módszerekkel nem igazán lehet reprodukálni a boltit). Az egy kanál cukor/méz és a csipet só kihagyása gyakorlatilag tönkreteszi mindkettőt, ezektől viszont éppen iható lesz.

Hozzávalók: zabpehely tisztított- vagy ásványvíz cukor vagy méz valamilyen hidegen sajtolt olaj

Zabtej főzés nélkül: a zabpelyhet (a receptben zabot írnak eredetileg, de az egyszerűség kedvéért pehellyel készült ez is) kétszeres mennyiségű vízben áztassuk be éjszakára, majd adjunk hozzá még annyi vizet, amennyit felvesz, majd turmixoljuk és szűrjük. Egy kanál hidegen sajtolt, nem markáns ízű olajat tegyünk bele (pl. szőlőmagolajat, nekem ez volt itthon, olívával is próbáltam, de túlságosan érződik az íze).

Zabtej főzve: a fél dl zabpelyhet fél liter vízben főzzük szét (kevergetni nem árt, mert odakozmál és aztán elforr a víz). Jöhet a turmixolás, utána a szűrés, végül öntsük fel annyi vízzel, amennyivel még sűrű marad, érdemes megint turmixolni, aztán összeforralni a sóval, cukorral és az olajjal.

Talán a főzés nélküli egy hajszállal ihatóbb, bár a tejeskávéhoz valahogy furcsa, mert egyszerűen nem egyenletesen sűrű a lé. Szóval iható, de a várakozáson bőven alulteljesített. Hiába lett így hihetetlen alacsony a bekerülési költség, nem olyan, mint a bolti. Ha belekerül valamibe, akkor nincs vele gond: turmixokat lehet vele készíteni, ahhoz teljesen jó az állaga és palacsintához is rendben lesz. Úgy tűnik a környezetemben, hogy a max. két-három év körüliek isszák meg ezt is, meg a boltit is, de ha egyszer igazi tej közelébe kerülnek, nem biztos, hogy hajlandóak lesznek ilyenre átállni, vigyázat.
A bal oldali a bolti, a jobb oldali a saját, főzött verzió, a színük sem ugyanaz
Mindent összevéve a teszt nem volt hiábavaló, de sajnos nem is kielégítő az eredmény. Ha valakinek van erre tuti módszere, ossza már meg velünk, lehetséges, hogy a receptekből hiányzik valami adalék vagy valamilyen állagjavító metódus.

A maradék zabpehelyből lehet még porridge vagy serpenyős müzlireggeli is, semmiképp ne dobjuk ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr758802550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vera 2012.11.13. 15:47:31

Ez tényleg sokkal olcsóbb lesz? Azt gondolnám, hogy 1 liter zabtejhez elég sok zabpehely kell, ami szintén nem 2 fillér.A megmaradt zabpehelytrutyit föl lehet használni valamire? Én eddig csak rizstejfőzéssel próbálkoztam, ott legalább a maradékból gyümölcsrizs, vagy ál-rizsfelfújt készülhet.Mindenesetre köszi az alternatívát, egy próbát megér, a gyerekemnek hátha ez ízlik. :)

sugarcandy 2012.11.14. 18:13:12

Kedves Vera, igen, sokkal. Pl. egy kg zabpehely 200 Ft az Aldiban, fél dl, ami a főzős receptnél a megadott mennyiség, az néhány dkg összesen. Pontos bio árakat nem tudok, de ott is töredéke lesz a boltinak. Az utolsó mondat épp erről szól, talán átsiklottál felette, az egyik a porridge (zabkása), igaz, kicsit furán jön ki ebben az esetben, hogy az épp elkészült zabtejjel főzzük fel a maradék zabpelyhet, lehet, hogy szerencsés ebben az esetben egy másik gabonatejet választani. A másik pedig a serpenyős müzli, ez egy korábbi recept a blogon, ha a posztban a nevére klikkelsz, meg fogod találni. A kedvedért még keresgéltem, a mannaszappan blogon mindig sok klassz recept van, a zabpehelyre is: http://mannaszappan.hu/blog/sokoldalu-zabpehely

vera 2012.11.16. 14:59:10

Kedves Sugarcandy! Köszi a választ! Ezek szerint én eddig nem jó helyen vettem a zabpelyhet. A dm-cba-tesco-auchan összehasonlítás után veszem a legolcsóbbat: 740 Ft-ért kilóját. De keresek egy aldit ezek után. :)Tényleg lemaradtam az utolsó mondatról, bocs! És köszönöm a mannaszappanos tippeket is!! :)

sugarcandy 2012.11.16. 17:47:30

Hmm, hát az elég drága, de az bio, ugye? Amit javasoltam, az nem bio, remélem, az érthető volt. Örülök, ha bejönnek a tippek, hajrá!

mimimo 2012.11.16. 21:47:36

Nem, ezek a nem bio zabpelyhek árai, valamiért általában felfoghatatlanul drága a zabpehely mindenhol. Annyi pontosítás még, hogy az aldiban az 500g-os kiszerelés 200 ft, de még így is jól állunk, és ennél olcsóbban jó minőségűt nem nagyon lehet kapni sehol.

Anonymous 2013.01.16. 16:32:50

sparban 200ft/0,5kg a zabpehely (lágy és nagyobb szemű is)

Anonymous 2013.02.07. 06:02:02

Egész zabból készítve sokkal finomabb, nem olyan "papír"ízű. Én kipróbáltam mindkét változatot, és nálam az győzött. Igaz úgy kicsit drágábbra jön ki, de még mindig sokkal olcsóbb a boltinál...

sugarcandy 2013.02.07. 09:16:43

Kedves Névtelen, és a homogenitás? A legnagyobb problémám mára ez lett, mert a nyákos, furcsa löttyöt nem lehet kávéhoz tenni, de sütibe, tésztába nagyon jó. Kipróbálom, köszi szépen, már itt áll egy zacskó biozab (meglepően nem volt annyira drága, mint gondoltam). Nálad mi az eljárás?

Anonymous 2013.02.08. 17:15:08

Kedves Sugarcandy,ahogy én készítem:beáztatok 1 napra kb 1 dl egész zabot, utána leszűröm, átmosom, tiszta vízzel turmixolom, adok hozzá sót, mézet, kicsi olajat, és harisnyán átszűröm. ebből kb 1 liter tej lesz, az állaga pedig nem nyákos, hanem tejszerű. (Ja és ma először a folyamat végén forraltam rajta egyet, úgy tettem bele a mézet, eddig ez lett a legjobb tejem) Még nem teljesen bolti ízű, de hasonlít :)Üdv. V.

Anonymous 2013.02.08. 21:28:49

Ja igen, elfelejtettem... Állítólag (még nem próbáltam) ha áztatás után pár napig csíráztatod, akkor méz nélkül is édes lesz, talán a bolti is azért édes, nem tudom...
süti beállítások módosítása