ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Szilárd testápoló 3 alapanyagból

2012. december 13. - időtetrisz

Korábban már esett néhány szó a sheavajról az sk dezodor kapcsán és nem is olyan régen az sk szappankészísről is írt puszedli, most jön egy olyan verzió, ami sheavajat tartalmaz, némileg szappaanként is, de főlegszilárd testápolóként használható, sőt, szájbalzsamnak is ideális. Csak 3 alapanyag kell hozzá és maximum egy óra alatt kész. Inkább a bőr visszazsírozására alkalmas, mivel gondosan ellenőrzött alapanyagokat használunk, a kicsikre is kenhető, ha nincs egy alapanyagra sem allergia.

A 3 alapanyag a sheavaj, a méhviasz és az olívaolaj, bőrünk mindháromért elég hálás tud lenni. Ezeken kívül került bele egy-két csepp levendulaolaj is. Ha illóolajat teszünk bele, mindig az olajjal keverjük el először.
A méhviasz a legszilárdabb az összes közül, így érdemes először azt olvasztani. Lehet forró víz felett, nekem az a legegyszerűbb, amikor a sütőben sül valami (most épp sütőtök a kiflihez)  és egy hőálló porcelánedényt egyszerűen a forró tűzhely tetejére teszek és szép lassan felolvad az anyag. Azonban a méhviasz annyira makacskodott, hogy egy-két percre végül betettem a sütőbe, hogy teljesen folyékony legyen.
Mikor teljesen homogén a kapott sűrű, mézszerű folyadék, akkor gyorsan öntsük/kanalazzuk formába, mert a méhviasz miatt pillanatok alatt dermed. Megvártam, míg kissé kifehéredik az egész, ez kb. 10 perc volt, aztán még 10 percet pihent az ablakban, ebben a hidegben pillanatok alatt megszilárdult annyira, hogy szinte magától kiesett a szilikonformából.
Az eredmény egy tulajdonképp szilárd testápoló: a kéz melegétől finoman olvadni kezd. Remekül újrazsírozza a bőrt, ami ebben a száraz szeles időben főnyeremény. Persze több olajat beletéve folyékony testápolót kapunk, az eljárás akkor is ugyanez.
Egy halacska olyan hosszú, mint egy gyufásdoboz és fele olyan karcsú. A hozzávalókat nem igazán nehéz beszerezni és egészen sokáig felhasználhatók, ráadásul a legtöbb kencéhez nem kell belőlük sok, tehát nagyon gazdaságos is. A 100 g-os méhviasz 750 Ft  volt egy bioboltban, a márkája egyébként Andio és kifejezetten kencekészítéshez való (vigyázat, csak ilyet szabad kencébe tenni). A sheavaj 450 ml-es MMGold márkájú natur finomítatlan az egeszsegbolt.hu-ból, a forgalmazó egyébként a MosóMami Kft., az olívaolaj pedig extra szűz Olitalia, ez vagy hasonló a nagyobb élelmiszerboltokban beszerezhető, jó esetben 1500 Ft körül meg lehet úszni.

Mindenből 30 g-ot használtam, kb. 500 Ft-ra jött ki a 12 halacska (a forma Ikeás jégkockatartó, elvileg nem ajánlott másra használni, de kibírta ezt a meleg-próbát).

Ajándéknak sem rossz, még bőven össze lehet dobni néhány tucatot Karácsony előtt, színezéssel is érdemes próbálkozni.

Témába vágnak Szappankészítés házilag Folyékony szappan sk

Pofonegyszerű dezodor sk

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr498802690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mimimo 2012.12.13. 16:20:12

hmmm... és hogy viselkedik vízben? gondolom nem habzik, ugye? a zsírok nem képeznek réteget a bőrön víz alatt?

sugarcandy 2012.12.13. 19:34:45

Nem habzik, ahhoz úgy tudom, kókusz- vagy pálmazsir kellene főleg, de majd kipróbálom. Itt van egy elég jó kis lista, melyik zsir/vaj mit művel.

sugarcandy 2012.12.13. 19:35:11

http://lukreciakencei.hu/szappankeszites/szappankeszites_hideg_eljarassal/vii-resz-zsirok-viselkedese-es-ajanlott-mennyisege-a-szappanban

puszedli 2013.02.10. 14:22:15

tök jó testápoló, de az arányokról nem írtál, vagy csak én nem találtam?

mimimo 2013.02.10. 15:06:52

mindenből 30 g, legalábbis az utolsó előtti mondat szerint

sugarcandy 2013.02.10. 15:28:22

Igen, itt 1:1:1 az arány. Több olajtól folyékonnyá kezd válni, több sheavajtól krémesebb, a méhviasztól pedig szilárdabb - kinek mi jön be jobban.
süti beállítások módosítása