ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Maradék nélkül: ricottatorta az utolsó adag mézeskalácsból vagy sima kekszből

2013. január 18. - időtetrisz

Ha a nyakunkon ragadt egy tál mézeskalács, és rá se bírunk nézni, semmiképp se dobjuk ki: azt a fajtát sem, amit nem lehet elrágni, mert darabolva, lereszelve még jól jöhet néhány desszertbe. Például kókuszgolyóba, keksztekercsbe, egyéb sütikbe. Most egy sütés nélküli ricottatorta alapja lett.

 

Szóval megmaradt ez a néhány darab, és már a kávéhoz is unalmas volt megenni ezt az erősen fűszeres, mézes, nagyon a karácsonyhoz kötődő kekszet január közepe táján.
A keksz alapú torta receptje kapóra jött: egyrészt nem kell kidobni vagy eltenni a mézeskalácsot és azon tanakodni, vajon mikor romlik meg, másrészt várható volt, hogy ebből egy nagyon kevéssé édes, habkönnyű torta lesz, igazi felüdülés a karácsonyi édesség-dömping után.

A narancsos-ricottás torta receptje innen való, itt-ott változtattam rajta.

Hozzávalók: 15 dkg keksz, ami jelen esetben maradék mézeskalács morzsára törve
25 dkg ricotta (így egyforma vastag lesz a két réteg, a fentebb jelzett receptben 50 dkg van)
8 dkg vaj
narancslekvár (amennyitől megfelelő ízű lesz a ricotta)

A hozzávalók előkészítésénél még ott volt a barna cukor, de feleslegesen, mert a házi narancslekvár és a mézeskalács is édes annyira, hogy semmilyen édesítő nem kellett bele.

A kekszet 2 perc alatt össze lehet törni, ha két zacskóba téve egy klopfolóval szépen apró darabokra ütjük (a két zacskó azért kell, hogy ha az egyik kiszakad, a másik tartja és nem szalad mindenfelé a kekszpor). Morcos pillanatokra különösen ajánlott a kekszdarabolás, nem csak tortakészítéskor.
Zsemlemorsza-szerű állagnál sajnos elég a püfölés és kész a kekszdarálék az aprító koszolása nélkül.
A folyékony állagú vajjal keverjük össze jó alaposan a morzsalékot.
Majd nyomkodjuk egy csatos tortaformába, ami 20 cm körül van (nálunk sajnos csak nagyobb van, így ebbe a  cseréptálba került, nem is volt könnyű kiszedni, az első szelet egy ronda kis kupac lett, utána már könnyen lehetett szebb kis szeleteket is vágni).
Jöhet a narancslekváros ricotta a tetejére és irány a hűtő, legalább 5 órára. Sokkal tovább is maradhat, annál jobban összeérnek az anyagok.
Jó étvágyat!

Témába vág Villámgyors, sk csoki Expressz házi Túró-Rudi Marcipános szaloncukor 4 alapanyagból

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr538802772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása