Ha a nyakunkon ragadt egy tál mézeskalács, és rá se bírunk nézni, semmiképp se dobjuk ki: azt a fajtát sem, amit nem lehet elrágni, mert darabolva, lereszelve még jól jöhet néhány desszertbe. Például kókuszgolyóba, keksztekercsbe, egyéb sütikbe. Most egy sütés nélküli ricottatorta alapja lett.
Szóval megmaradt ez a néhány darab, és már a kávéhoz is unalmas volt megenni ezt az erősen fűszeres, mézes, nagyon a karácsonyhoz kötődő kekszet január közepe táján.
A keksz alapú torta receptje kapóra jött: egyrészt nem kell kidobni vagy eltenni a mézeskalácsot és azon tanakodni, vajon mikor romlik meg, másrészt várható volt, hogy ebből egy nagyon kevéssé édes, habkönnyű torta lesz, igazi felüdülés a karácsonyi édesség-dömping után.
A narancsos-ricottás torta receptje innen való, itt-ott változtattam rajta.
Hozzávalók:
15 dkg keksz, ami jelen esetben maradék mézeskalács morzsára törve
25 dkg ricotta (így egyforma vastag lesz a két réteg, a fentebb jelzett receptben 50 dkg van)
8 dkg vaj
narancslekvár (amennyitől megfelelő ízű lesz a ricotta)
A hozzávalók előkészítésénél még ott volt a barna cukor, de feleslegesen, mert a házi narancslekvár és a mézeskalács is édes annyira, hogy semmilyen édesítő nem kellett bele.
Zsemlemorsza-szerű állagnál sajnos elég a püfölés és kész a kekszdarálék az aprító koszolása nélkül.
A folyékony állagú vajjal keverjük össze jó alaposan a morzsalékot.
Majd nyomkodjuk egy csatos tortaformába, ami 20 cm körül van (nálunk sajnos csak nagyobb van, így ebbe a cseréptálba került, nem is volt könnyű kiszedni, az első szelet egy ronda kis kupac lett, utána már könnyen lehetett szebb kis szeleteket is vágni).
Jöhet a narancslekváros ricotta a tetejére és irány a hűtő, legalább 5 órára. Sokkal tovább is maradhat, annál jobban összeérnek az anyagok.
Jó étvágyat!
Témába vág Villámgyors, sk csoki Expressz házi Túró-Rudi Marcipános szaloncukor 4 alapanyagból