ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

3 kézügyességet fejlesztő játék tápszeres dobozból egy év körülieknek

2013. február 20. - időtetrisz

A kicsik kézügyességét megannyi eszköz hivatott fejleszteni, se szeri, se száma a boltokban kapható, kifejezetten fejlesztő játéknak szánt tárgyaknak. Profi dolgok ezek: sokszor nehezen elnyűhetők, tehát több gyerek is tanulgathat rajtuk keresztül és innen nézve az áruk sem feltétlenül elborzasztó. A gyerekek viszont néha magasról tesznek ezekre a játékokra és inkább boldogan játszanak egy pillepalackkal hónapokig, piszkálják a szöszmöszt a szőnyegen (azaz mütyürkéznek) vagy dobozból ki és dobozba be pakolnak mindenféle bigyókat. Innen egy egészen kicsi lépés saját játékokat eszkábálni, nagyrészt otthon fellelhető dolgokból. 3 játék a  The Imagination Tree posztja alapján, fontos a tápszeresdoboz újrahasznosítása:
kézügyességet fejlesztő játékok házilag, tápszeresdoboz újrahasznosítva
Kellékek:

* fedeles, lehetőleg henger alakú dobozok (ebben az esetben tápszeres dobozok, de műanyag palack, tetra pak doboz és a  Maci kávé doboza is jó lehet mindegyik játékhoz)
* színes papír, anyag, (öntapadós) tapéta, matrica, viaszosvászon a dobozok borítására
* ragasztó
* színes szalagok
* pálcikák, szívószálak  vagy spatulák

A piros pöttyös viaszosvászon anyag talán már ismerős a blogról, többször is előkerült már. A doboz borítására azért jó választás, mert nagyon könnyű tisztítani. Most egy kétoldalú ragasztóval sikerült rögzíteni:
kétoldalú ragasztóval könnyen felmegy rá a viaszosvászon
A széleken belülre még került rá nagyon kevés textilragasztó is, hogy ne jöjjön le az első piszkálástól.
A mintául vett posztban festett spatulákat használnak ehhez a játékhoz, elvileg gyógyszertárban be is szerezhetőek. Itthon ezeket a nagyon színes fapálcákat találtam és aztán előkerült a szívószál is. A lényeg, hogy a lyuk, amibe kerülnek, elég szorosan tartsa őket, különben nincs feladat a gyermeknek. Persze ezt jóval nehezebb lesz visszatenni, mint a spatulát, de beütögetni sem utolsó móka.
A következő doboz formabedobó lett: előkerült néhány bébiételes kupak bedobandó korongnak, ennek megfelelő méretű lyuk került a doboz tetejére  – ne legyen túl könnyű, de túl nehéz sem bedobni.
A borítás itt öntapadós matrica, ezzel nagyon könnyű dolgozni, olyannyira, hogy még a kupakokra is került, így teljesen világos, miket kell beledobálni a dobozba (hát persze ettől még belekerül minden kis vacak, ami belefér, de sebaj).
És ha a matricák szét is jönnek, leesnek, nem nehéz pótolni vagy csak úgy új mintákat keresni.
A harmadik játék a tapintós-huzigálós: színes szalagok lettek áthúzva a fúrt lyukakon, a végükön csomóval. Az Imagination Tree ajánlásában különböző szalagokat használtak, én most csak a színekre mentem, 8 féle selyemszalag került a dobozhoz (a 8x30 cm-es darab összesen nem volt 100 Ft), a borítás pedig dekorpapír.
A fémdobozt nem éppen egyszerű lyukasztani, végül a hústű segített, sajnos közben elég rendesen deformálódott a doboz, de még épp sikerült rátenni a tetejét. Szerencsére Zsófi kommentben elküldte ezt a szuper tippet, hogy lehet szépen lyukasztani a konzervdobozt, biztos ismeritek a Kicsiház nevű oldalt, a szerző, Kata mutatja a biztos módszert.
Tanulság:  nem árt elég nagy csomókat tenni a szalagok végére. Átadtam a dobozokat, 3 mp múlva kint is volt az első szalag, mert a kis gazdája lazán kirángatta.
Amikor kinövik ezeket a játékokat, még mindig lehet a dobozokban tárolni ezt-azt, ráadásul egész jól néznek ki, talán ajándékba adni sem rossz ötlet, ha valakit valami egyedi tárggyal szeretnénk meglepni és nem marad el a tápszeres doboz újrahasznosítása sem.
Témába vág:

Kuckó hungarocellből

Kézügyességet fejlesztő játék szívószállal

Sok játék házilag egy-másfél éveseknek

 

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr438802860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anonymous 2013.08.10. 22:56:41

A kicsiház blogon olvastam, hogy vizet kell jéggé fagyasztani a konzervdobozba, úgy lehet horpasztás nélkül lyukasztani.Zsófi

sugarcandy 2013.08.11. 21:08:56

kedves Zsófi,hát ez szuper, megkeresem, köszi!sugarcandy

Anonymous 2013.08.12. 16:56:02

http://akicsihaz.blogspot.hu/2011/02/last-minute-valentine.htmlItt a videóban mondja el Kata, hogy lyukasztgat konzervdobozt.Zsófi
süti beállítások módosítása