ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Ajándékposzt: Játékok egy-másfél éveseknek

2013. július 17. - időtetrisz

Külső vagy belső térben bevethető egy-másfél évesekkel játszható játékötletekről szóló posztot kért és nyert non native mommy. A tetriszkedésben leginkább az eszközigény nélkül vagy kevés alapanyaggal, rövid rákészülés után játszható fejlesztő játékokra szavazunk. Logikai, finommotoros és nagymozgást, észlelést, érzékelést fejlesztő játékok egyaránt pörögtek itt. Nyertesünk kedvéért most szép kis csokrétába szedtük a benti játékokat.

 
Downloads
A fenti készségek fejlesztésére rengeteg műanyag játékot kínálnak a boltok, de nem érdemes újabb és újabb kacatokat beszerezni, ha egyszer otthon is másodpercek alatt összehozhatunk hasonlókat (ha nem jobbakat). Gyorsan, egyszerűen, otthon fellelhető alapanyagokból -- szóval érdemes gyűjteni a tojástartót, színes kupakokat, szívószálakat, tápszeres dobozokat és mindent, ami kimosható, mert kiderülhet, hogy jó még valamire. Visszatérve a finommozgást fejlesztő játékokhoz, a Tetriszen ehhez komolyabb előkészületet nem igénylő szívószálas megoldást...
és ajándékba adhatót is találtok, utóbbit sugarcandy prezentálásában.
 A korosztály legifjabb tagjai a kezdetleges formabedobónak is nagyon örülnek, nálunk egy éves kor előtt valamicskével kezdtünk el vele játszani, nagy felfedezés és sikerélmény volt. Csupán egy cipősdoboz és néhány (lenyelhetetlen) kavics kell hozzá.
A nulla előkészülettel játszható játékokban viszonylag jók vagyunk, vagy legalábbis szaporák, ami nem meglepő, a tetriszkedéshez meglehetősen jól passzolnak a gyorsan, egyszerűen levezényelhető/elkészíthető dolgok. Ennek jegyében készült ez a színtanítós játék, amelyekhez csak papír, színes ceruza vagy kréta és néhány különböző színű tárgy, építőkocka szükséges.
Hasonlóan játék a semmiből (és ez már a kirakó kezdetleges formája) a kupakokból kirakható házikó, virág vagy amit anya/gyerek szeretne.
Ide kapcsolódik a rendszerezős, szortírozós játék, és a nagymozgásokat fejlesztő,
szintén mindenféle előkészület nélkül játszható gurítós, egyensúlyozós, óriáslépéses játékok.
Hasonló elvet követ, de időnyerés céljából fogant a 3 időnyerő móka is. A különböző anyagokkal való ismerkedés és válogatás mellett van dobozolás és egy konyhai gurítós, kifejezetten anyu főzését vagy mosogatását támogatandó.
A minimális eszközigényű játékok közé sorolom a cipősdobozból, gurigából épített gurítós játékot, amit én fapados játéknak neveztem el, mert olyan kis csúnya lett. Maximum 10 perc elkészíteni, cserébe többször is előrántható, ha nincs jobb ötlet.
Az eszközigényes játékok közül a kirakófélékből született több variáció is az utóbbi hónapokban. Ilyen volt a kartondobozból kivágott, festett, szerintem ajándékba is adható példány, nálunk ez nagyon sikert aratott. Anyaga miatt (kemény karton) tartósnak is bizonyult, gyerekek, felnőttek is rajongtak érte.
Kicsit más alapokon nyugszik, de kirakónak (esetleg párkeresőnek) készült a dekorgumiból(kartonból is lehet) fabrikált játék is, bár ez a későbbiekben kevésbé aratott sikert az előzőhöz képest.
Utoljára hagytam a festékes játékokat.
Hát igen, valóban kell utánuk takarítani, de ezeket sem lehet kihagyni, mert nagy felfedezés ez egy ekkora gyerkőc számára. Komolyabb eszközigénnyel ezek sem járnak, ha van otthon főzőtejszín, paprika, cékla, kakaó, kurkuma vagy bármi amivel színezni lehet, már sínen is vagyunk. Nálunk készült egy kicsiknek való céklafesték és egy haladókra (másfél éves) szabott főzőtejszínes megoldás.

Mindezeket kézzel is használhatjátok,

illetve különböző tárgyakat is használhattok ecsetként:
Próbáltátok ki mindegyiket!
Vidám játékot kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr918803138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

muzsika 2013.07.18. 23:17:14

..a többiek nevében is köszi:)!(meg úgy összességében,a blogot)

puszedli 2013.07.21. 09:55:19

mi is köszönjük, hogy olvassátok! :)

Kata Kállai-Fábián 2014.01.06. 13:04:48

Sziasztok! A fenti gyujtemeny szuper!!!!! Nagyon szeretnek kiprobalni/elkesziteni nehanyat az osszegyujtott jatekok kozul, de az oldal koltozese miatt nem mukodnek a linkek. Tudnatok segiteni, hol talalom a jatek leirasokat? Be lehetne linkelni oket esetleg ujra? :)) Elore is nagyon koszonom!! Kata

mimimo 2014.01.16. 21:49:04

Kedves Kata, a linkek javítva! Jó böngészést.
süti beállítások módosítása