Házi, meglehetősen gyorsan és gyakorlatilag magától elkészülő kenyérről már esett szó a blogon, aztán jött egy szuper házi májkrém-recept is mimimótól, sőt, az hamis-zsíros kenyér sem utolsó dolog, most egy – legalábbis nálunk – jolly joker krémsajt következik, ami szintén, minimális beavatkozással tejfölből készül (ezért is merem a gyors, de nem junk kategóriába sorolni, mert bár nem 3 perc alatt lesz készen, egyáltalán nem kell vele sokat pepecselni).
A recept pofonegyszerű: szerezzünk néhány deci, nagyon jó minőségű tejfölt, azt a fajtát, ami annyira finom, hogy magában, kenyérrel tunkolva is mennyei. Kimért, házi változat előnyben, ez itt most egy Cserpes-termék
– főleg azért is ezt ajánlom, mert ma már elég sok helyen elérhető.
Tegyünk egy tiszta konyharuhába/sűrű szövésű textíliába vagy egy zacskóba: ez utóbbi kicsit kevésbé barátságos megoldás, de ha tiszta, legalább találtunk egy módot újabb felhasználására.
A zacskót szúrjuk át minél több helyen egy egészen kicsi tűvel. A lényeg, hogy a savó és/vagy a víz távozni tudjon. Ez tejföltől függően megtörténhet néhány óra alatt, néha több mint egy nap szükséges hozzá. Még sosem romlott meg a levegőn, ezért is fontos, hogy friss legyen. Ha valakit ez aggaszt, akkor a hűtőbe téve biztosan nem lesz semmi baja az átlényegülő tejfölnek.
Ha már látványosan nem csorog semmi, és ami maradt, az krémes állagú, akkor készen is vagyunk.
Az izgalmas része most kezdődik: attól függűen, miket keverünk bele, csodás kencéket kaphatunk.
Most medvehagyma-szezon van, adja magát, hogy apróra vágva ezt dobáljuk bele.
Igaz, ez nem biztos, hogy a gyerekek körében is népszerű lesz, de próba szerencse, ugyanez igaz szétnyomkodott fokhagymára, snidlingre, szines borsokra, apróra vágott dióra, szezámsóra stb. Pestót is lehet vele lazítani, ha mondjuk már kevés a tésztához, de paradicsomszósz sűrítéséhez is klassz, ha az meg túl folyékony lenne.
Nem mellesleg a répatorta tetején is igen jó, ha valamilyen édesítővel keverjük
– nálam a porcukor a nyerő. A korábban előkerülő
kivis szendvicshez vagy a tegnapi
házi eperfagyihoz immár van saját recept, nem muszáj megvenni ezentúl a krémsajtot.
Kencére fel!