ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Kerti parti: 3 ínycsiklandozó vendégváró kence

2013. május 03. - időtetrisz

Kenyérsütő buli volt, kerti parti. Túl sok idő nem volt előre készülni, az alábbi 3 vendégváró kence azonban annyira jól sikerült, hogy muszáj megosztanom. Így, trióban is jól összeillenek, de egyenként is szépen teljesíthetnek otthon, reggelire, vacsorára, sőt, mindenféle egyéb (szilveszter, ó!) bulikon. Nem idényjellegűek, az alapanyagok olcsóak, egyszerűek, könnyen beszerezhetőek, a kencék pedig pimaszul gyorsan készülnek, és kellően pikánsak, változatosak, ízgazdagok ahhoz, hogy a válogatott vendégsereg minden tagja találjon köztük magának (egy vagy akár) több kedvencet is.

Hárman, sorban: lesz itt egy mentás-petrezselymes babkrém, egy bazsalikomos-paradicsomos krémsajt és egy mogyoróvajas répakrém.
Ha mindhármat készítjük, akkor a répát érdemes először tisztítva, karikázva megpárolni, addig dolgozhatunk a többi hozzávalóval, amelyeknél az előkészítési idő minimális, tekintve, hogy nem nyersek az alapanyagok.

Mentás-petrezselymes babkrém

Hozzávalók 1 babkonzerv (fehérbab, nettó 250 g)
4-5 evőkanálnyi tahini (szezámmagkrém / de ki is hagyható)
2-3 evőkanálnyi citromlé
néhány szál petrezselyemzöld
néhány szál menta
1 kiskanálnyi őrölt római kömény

1 nagyobb cikk fokhagyma

A babot csöpögtessük le minél jobban, akár egy szűrő segítségével, hogy minél kevesebb nedvesség maradjon rajta. A botmixer mély poharába adagoljunk bele minden hozzávalót, kivéve a fokhagymát ezt is beletehetjük, de a mixer ki fogja cincálni belőle a lelkét is, így elég domináns lesz az íze (gyerekek ezt nem mindig díjazzák). A petrezselymet és a mentát elég csak beletépkedni, a mixer szép zöldre színezi velük a babkrémet. A citromlével mindenki bánjon ízlése szerint, inkább fokozatosan adagolva (mi pl. nem kedveljük, ha túl erősen érezhető).
Ha ez megvan, félre is tehetjük a babkrémet, majd elöblíthetjük a botmixer fejét, mert a répakrémnél még szükségünk lesz rá.

Bazsalikomos-paradicsomos krémsajt

Hozzávalók 150 g paradicsompüré (kis tetra pak dobozosat használtam)
1 doboz natúr krémsajt (200 g), vagy saját készítésű 2-3 maréknyi friss, apróra vágott bazsalikomlevél

Ez a legkönnyebb, itt most még mixerre sem lesz szükségünk. Egyszerűen csak keverjük össze a hozzávalókat. Aki szükségét érzi, sózhatja is, de ez inkább egy kissé édeskésebb krém lesz.
Mogyoróvajas répakrém Hozzávalók 2 szál répa
2-3 evőkanál mogyoróvaj
ízlés szerint só
egy fél kiskanál őrölt koriander
fekete hagymamag (Ázsia boltból pl.)
Répakrémmel már régóta próbálkozom, de nem jött be sem a nyers, sem a majonézes, sem a sajtos változat. Mikor viszont napokig tettünk-vettünk egy majdnem kiürült mogyorókrémes üveget, benne alig 2-3 kanálnyi cuccal, akkor mint a villám, jött, és tudtam, hogy ez lesz a nyerő: ezzel kell bekeverni. A karikára vágott, puhára párolt répáról leöntöttem a főzővizet, és a mogyoróvajjal összemixeltem, fűszereztem. Mmmm. Aki szereti a mogyoróvajat, annak ez is be fog jönni, én csak jókat tudok mondani róla...
A kertben frissen sült pitákkal, lepényekkel és többféle salátával ettük. A gyerekek nagyra értékelték, amikor más-más kencével megkent színes kenyércsíkokat kaptak a tányérjukra, de a salátával, kencékkel töltött piták is jól csúsztak.
Témában még 3 gyümölcsös, unaloműző uzsonna Házi csirkemájkrém egyszerűen  Zsíros kenyér zsír nélkül

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr688803016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sneci 2013.05.04. 14:54:48

A paradicsomos-bazsalikomos volt tegnap este a vacsora. Isteni! Ma is az lesz:)

mimimo 2013.05.04. 22:40:48

Nálunk is :) Kösz!

Anonymous 2013.08.25. 20:34:50

Ma én is kipróbáltam a sajtkrémes-paradicsomosat... 2 perc alatt elkészül és nagyon finom... Egy kicsit a pestókrémre emlékeztet, biztos a bazsalikom+paradicsom kombináció miatt... Hálás köszönet az ötletért! :)))

mimimo 2013.08.25. 22:14:02

Örömmel!
süti beállítások módosítása