ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Hűsítő finomságok #3: Jeges frappé otthon

2013. május 10. - időtetrisz

Ahogy kúszik felfelé a hőmérséklet, úgy keressük itthon mindenből a leghidegebbet: víz, levegő, gyümölcslé, leves, szoba csak minél hűvösebben. A kávé sem menekült: igen, egészen más íze van hidegen, mint melegen, de akkor próbáljuk meg jegesen. Nem állítom, hogy minden nap bevetem, de néha kora délután, alvásidőben, megajándékozom az érdeklődőket egy jeges frappéval.

A görög származású habos frappét szigorúan instant kávéból készítik, vízzel, jéggel, és néha fagyival. Bevallom, mi nem használunk instant kávét (ami ebben az esetben a frappé habosságáért felelős) viszont gabonakávéból többfélét is, az instant Inka pedig szintén hajlamos a habosodásra – persze aki bírja, nyomja csak bátran a koffeint. Az alábbi, egyszerűbb, házi körülmények között is elkészíthető frappé-változat természetesen nem lesz pont olyan, mintha kávézóban hozták volna ki, de amit lehet, mi is kihozunk belőle.
Hozzávalók egy 4 dl-es pohárnyi adaghoz  3 kiskanál Inka kávé (vagy instant kávé)  0,5 dl víz 2 dl tej egy kevés tejszín vagy folyékony sűrített tej ízlés szerint: méz, kakaópor, őrölt fahéj, szegfűszeg, vaníliaőrlemény, stb. Nem akarunk, ugye, ünneprontó, pucér jégkockákat, melyektől mindig csak egyre hígabb és ízetlenebb lesz a pohárban pihenő maradék, ezért kávéból és tejből készítettem őket: előző este beraktam a fagyasztóba néhány kockányi előre bekevert (akár édesített, ízesített) Inka kávét, illetve sűrített tejet.
Délután pedig indul a buli: a frappéhoz néhány kanálnyi gabonakávét egy bébiételes üvegbe teszek, fűszerezem (itt csak fahéjjal), majd felöntöm fél deci vízzel.
Aztán úgy csinálok, mintha ez egy shaker lenne, és jól összerázom. Nem árt elsőre jól becsavarni az üveg kupakját. Kevesebb mint egy perc alatt jó magasra nő a kávéhab. Ezután édesítem egy kevés mézzel (ha előre belerakjuk, nem habosodik olyan jól), majd ezzel is kicsit összerázom.
Ezután jöhet a rétegezés, de előtte mindent karnyújtásnyira előkészítek. Először a behűtött tejszínt, vagy folyékony sűrített tejet verem fel egy habverővel jó habosra, kb. 1 perc alatt:
Aztán elő a jégkockákkal. A poharat először félig feltöltöm tejjel:
Majd beleöntöm a felhabosított kávét. Ekkor már klassz rétegek képződnek egymáson.
Végül rákanalazom a tejhabot, megszórom kevés fűszerrel.
Nos, az érdeklődők száma egyre nőtt. Persze, ha belegondolunk, ez akár gyerekkedvenc is lehet. Nem annak szántam, de kiderült: a frappé nem felnőtt-kiváltság.
 

További hűsítő finomságok Krémes eperfagyi 3 hozzávalóból Édes, hideg bogyók 2 gyümölcsös fagyi jégkrémformában

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr58803004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hard_cyclone 2013.06.20. 15:38:58

Wow ez a "kávé" tényleg jó ötlet. A gyerekek úgyis szeretik a felnőttes dolgokat. Ki is próbálom, már mentettem is a receptet :).
süti beállítások módosítása