A gyerekek születése után mindenkinél drámaian megnövekszik az otthon töltött idő mennyisége, ami közvetlen összefüggésben áll a kávézókban, sörözőkben és egyéb szórakozóhelyeken töltött idő csökkenésével. Ilyenkor kénytelenek vagyunk otthon megnyitni a kávéházat (sörözőt?), például egy levendulás esti kávéval. Most egy másik „komfort-ital” receptje következik: egyszerű hozzávalókból, különleges végeredménnyel.
Lehet, hogy a rózsatej nem a legprecízebb megnevezés, de nekem most egy gyerekkori emlékem vált valóra: akkoriban valaki egyszer hozott nekünk egy, így utólag beazonosítva, málna ízű instant italport, amiből forró tejjel lehetett isteni finom, és gondolom maximálisan egészségtelen italt készíteni, ami gyerekfejemben a tündérmesékben szereplő rózsatejjel is kapcsolatba került.
Soha többé nem ittam ilyet, de időnként eszembe jutott, és egyszer össze is kerestem a bioboltokat, hátha létezik valami értelmes változata. Találtam is málnaport, amit fagyasztva szárított és porított málnából állítanak elő, de ez nem oldódik olyan szépen vízben, és az íze is inkább savanykás, mint édes.
Gyakran isszuk itthon a fekete vagy a rooibos teát tejjel, így aztán egy pár napja, mikor beleszagoltam egy tiszta, aromáktól mentes gyümölcstea dobozába, beugrott, hogy mit kellene tenni.
A rózsa volt a ráadás.
Hozzávalók
1 filter tiszta (hozzáadott, mesterséges aromáktól mentes) gyümölcstea
néhány szárított rózsaszirom (Ázsia bolt pl.)
egy kevés laktózmentes tej, pl. Mizo (vagy: sovány tej és méz)
ízlés szerint: 1-2 csepp rózsavíz
Nekem filteres gyümölcsteám volt, amiben az eper íze volt a domináns, de mellett egyéb gyümölcsök és virágok (narancshéj, szárított alma, hibiszkusz) is voltak. Kb. 3/4-ig töltöttem fel forró vízzel egy nagy, 4 dl-es ikeás Pokal poharat.
A laktózmentes tej könnyű, édeskés, és nincs annyira erős íze, mint a normál tejnek, éppen ezért illik ebbe az italba, de sovány tej és egy kevés méz szintén megfelelő lehet, esetleg zab-, rizs- vagy mandulatej is, de ez utóbbiakkal nem próbáltam. Én egyéb édesítést nem is használtam, de mindenki keverje ki saját ízlése szerint.
Amikor a filter az előírt időt eltöltötte a forró vízben, következett a tej. Gyönyörű az az 1 másodperc, amíg a pirosból rózsaszínű lesz az ital, átlátszó üvegpohárban még szebb lehet. Legvégül a néhány csepp rózsavíz, bánjunk vele csínján, ha túl sokat löttyintünk, élvezhetetlen lesz a mix.
A végeredmény egy könnyű, bársonyos, édeskés, virágos-gyümölcsös ital, amelyet a tej és a rózsa egészen különlegessé, kényeztetővé tesz.
Ha van otthon egy nyugodt fél órátok,
próbáljátok is, és keverjetek ki egy ilyet magatoknak!
C'est magnifique! – ahogy a lányom a Kis királylány francia szakácsa nyomán mondja rá.
További lélekmelengető italok receptjei
Koffeinmentes, aromás esti tejeskávé habbal
Jeges frappé a nagy melegben, otthonra