ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Kényeztető ital: gyümölcsös rózsatej

2014. július 11. - időtetrisz

A gyerekek születése után mindenkinél drámaian megnövekszik az otthon töltött idő mennyisége, ami közvetlen összefüggésben áll a kávézókban, sörözőkben és egyéb szórakozóhelyeken töltött idő csökkenésével. Ilyenkor kénytelenek vagyunk otthon megnyitni a kávéházat (sörözőt?), például egy levendulás esti kávéval. Most egy másik „komfort-ital” receptje következik: egyszerű hozzávalókból, különleges végeredménnyel.

11__rozsatej_ital

Lehet, hogy a rózsatej nem a legprecízebb megnevezés, de nekem most egy gyerekkori emlékem vált valóra: akkoriban valaki egyszer hozott nekünk egy, így utólag beazonosítva, málna ízű instant italport, amiből forró tejjel lehetett isteni finom, és gondolom maximálisan egészségtelen italt készíteni, ami gyerekfejemben a tündérmesékben szereplő rózsatejjel is kapcsolatba került.

Soha többé nem ittam ilyet, de időnként eszembe jutott, és egyszer össze is kerestem a bioboltokat, hátha létezik valami értelmes változata. Találtam is málnaport, amit fagyasztva szárított és porított málnából állítanak elő, de ez nem oldódik olyan szépen vízben, és az íze is inkább savanykás, mint édes.

Gyakran isszuk itthon a fekete vagy a rooibos teát tejjel, így aztán egy pár napja, mikor beleszagoltam egy tiszta, aromáktól mentes gyümölcstea dobozába, beugrott, hogy mit kellene tenni.

01__rozsatej_ital

02__rozsatej_ital

03__rozsatej_ital

04__rozsatej_ital

A rózsa volt a ráadás.

 

Hozzávalók

1 filter tiszta (hozzáadott, mesterséges aromáktól mentes) gyümölcstea

néhány szárított rózsaszirom (Ázsia bolt pl.)

egy kevés laktózmentes tej, pl. Mizo (vagy: sovány tej és méz)

ízlés szerint: 1-2 csepp rózsavíz

 

06__rozsatej_ital

Nekem filteres gyümölcsteám volt, amiben az eper íze volt a domináns, de mellett egyéb gyümölcsök és virágok (narancshéj, szárított alma, hibiszkusz) is voltak. Kb. 3/4-ig töltöttem fel forró vízzel egy nagy, 4 dl-es ikeás Pokal poharat.

A laktózmentes tej könnyű, édeskés, és nincs annyira erős íze, mint a normál tejnek, éppen ezért illik ebbe az italba, de sovány tej és egy kevés méz szintén megfelelő lehet, esetleg zab-, rizs- vagy mandulatej is, de ez utóbbiakkal nem próbáltam. Én egyéb édesítést nem is használtam, de mindenki keverje ki saját ízlése szerint.

07__rozsatej_ital

Amikor a filter az előírt időt eltöltötte a forró vízben, következett a tej. Gyönyörű az az 1 másodperc, amíg a pirosból rózsaszínű lesz az ital, átlátszó üvegpohárban még szebb lehet. Legvégül a néhány csepp rózsavíz, bánjunk vele csínján, ha túl sokat löttyintünk, élvezhetetlen lesz a mix.

10__rozsatej_ital

A végeredmény egy könnyű, bársonyos, édeskés, virágos-gyümölcsös ital, amelyet a tej és a rózsa egészen különlegessé, kényeztetővé tesz.

Ha van otthon egy nyugodt fél órátok,

próbáljátok is, és keverjetek ki egy  ilyet magatoknak!

C'est magnifique! – ahogy a lányom a Kis királylány francia szakácsa nyomán mondja rá.

 

További lélekmelengető italok receptjei

Fűszeres Chai Latte

00 mikulasvaro suti tea

 

Koffeinmentes, aromás esti tejeskávé habbal

08 kave habbal

 

Jeges frappé a nagy melegben, otthonra

07 jeges frappe_resize

 

Forró fahéjas-citromos tea

melegito ital megfazasra 2_resize

 

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr948803686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása