Ahogy kúszik felfelé a hőmérséklet, úgy keressük itthon mindenből a leghidegebbet: víz, levegő, gyümölcslé, leves, szoba – csak minél hűvösebben. A kávé sem menekült: igen, egészen más íze van hidegen, mint melegen, de akkor próbáljuk meg jegesen. Nem állítom, hogy minden nap bevetem, de néha kora délután, alvásidőben, megajándékozom az érdeklődőket egy jeges frappéval.
Aztán úgy csinálok, mintha ez egy shaker lenne, és jól összerázom. Nem árt elsőre jól becsavarni az üveg kupakját. Kevesebb mint egy perc alatt jó magasra nő a kávéhab. Ezután édesítem egy kevés mézzel (ha előre belerakjuk, nem habosodik olyan jól), majd ezzel is kicsit összerázom.
Ezután jöhet a rétegezés, de előtte mindent karnyújtásnyira előkészítek. Először a behűtött tejszínt, vagy folyékony sűrített tejet verem fel egy habverővel jó habosra, kb. 1 perc alatt:
Aztán elő a jégkockákkal. A poharat először félig feltöltöm tejjel:
Majd beleöntöm a felhabosított kávét. Ekkor már klassz rétegek képződnek egymáson.
Végül rákanalazom a tejhabot, megszórom kevés fűszerrel.
Nos, az érdeklődők száma egyre nőtt. Persze, ha belegondolunk, ez akár gyerekkedvenc is lehet. Nem annak szántam, de kiderült: a frappé nem felnőtt-kiváltság.
További hűsítő finomságok Krémes eperfagyi 3 hozzávalóból Édes, hideg bogyók 2 gyümölcsös fagyi jégkrémformában