ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Gyors, de nem junk #7: Puha keksz, két hozzávalóból

2012. október 19. - időtetrisz

Nagyon praktikus, földhözragadt szempontból gyerekkel úton lenni az olyasvalami, ami előbb vagy utóbb elemózsia-problémákat vet fel. Ha régebben elő is fordult egyszer-kétszer, az olyan emlékezetesre sikerült, hogy soha többé nem követtem el azt a hibát, hogy bármikor-bárhol előrántható rágcsálnivaló nélkül induljak útnak kiskorúval, legyen szó városi beszerző-túráról, játszóterezésről vagy kirándulásról. Persze, egy gyereknek nem kell folyton ennie, de ha az erre kijelölt időszakban netán mégsem lett volna hajlandó magához venni semmiféle élelmet, avagy tényleg elközelgett a következő étkezés ideje, akkor pl. különösen jól jöhet, ha a hisztifelhők gyülekezésének mélypontján akad a táskánkban valami értelmes majszolni való.

 

A hozzátáplálós időszak hajnalán lázasan kerestem olyan receptet, ami gyorsan, és ezért akár rendszeresen elkészíthető, nem igényel sok hozzávalót, és kellőképpen emészthető egy alig egyéves számára is. A zabkeksz jó kiindulópontnak tűnt (a gluténmentességet most ne forszírozzuk), de a legtöbb recept ehhez általában tojást, vajat és cukrot írt elő, illetve különféle lisztekkel való vegyítést javasolt. Ha tehát a száraz/nedves összetevők felállás mentén gondolkodunk, és a japános egyszerűsítéstől vezérelve mondjuk mindössze két komponensre szeretnénk ledolgozni a hozzávalók listáját, akkor a zabpehely felelhet meg a száraz résznek, a nedvesek helyett pedig olyasvalamit kellene találnunk, ami egyszerre édes (cukor), zsíros (vaj) és ezen felül netán még állagdúsító-finomító (tojás) tulajdonságokkal is rendelkezik. Sokáig az almából akartam ezt kihozni (reszelve, vagy pépesítve), de ezzel soha nem lehetett kellően kompakt állagú végeredményt elérni, ahogy az érett körte, és a mangó sem vált be. Aztán jött az, amikor egyik szombat délután valami ilyesmi, gondolom mindenki számára ismerős látvány meredt elő a hűtő mélyéről:
Innentől kezdve igen egyszerű a recept: végy, vagy érlelj pár banánt egészen puhára (jófej zöldségesek, főleg hétvégén, kérésre kedvezményesen is odaadják), így kellően édes, zsíros és omlós lesz ahhoz, hogy sütésállóan megtartson némi zabpelyhet. A két hozzávalót tehát csak össze kell keverni, ha a banán nem elég érett, krumplinyomóval szoktam kicsit rásegíteni, de villával összetörve is jól sül el, mert  nagyobb darabok maradnak, és más lesz az ízhatás.
Aztán, érzésre, némi finomabb, aprószemű zabpelyhet vegyítek hozzá (mondjuk kb.1 nagyobb banánhoz két kisebb maréknyit), de ez is ízlés kérdése: ha a banánból van több a masszában, puhább lesz a végeredmény, ha a zabpehelyből, akkor jobb lesz a tartása a gyártmányunknak. Ha viszont úgy érezzük, hogy kissé túladagoltuk a zabpelyhet, akkor egy kis (gabona)tejjel lehet lazítani az állagon, ha pedig nincs kellő számú érett banán a háznál, akkor némi reszelt almát lehet még hozzákeverni, de semmiképp sem a banán rovására (az alma, mint fakultatív harmadik elem, bevált!).
Ez lenne tehát az alapjárat, már ebből a két hozzávalóból is remek végtermék hozható ki, de némi mazsolával, esetleg fahéjjal, vaníliaőrleménnyel, egy kevés összemorzsolt dióval, netán kókuszreszelékkel, stb. lehet egyengetni a kreálmányt. Ha viszont gyorsan kell cselekedni, akkor ezt az alapmasszát egyből adagolni lehet a tepsibe, amelyhez érdemes kipróbálni a tartós sütőfóliát  (Aldiban, Lidlben gyakran előfordul), ami egy egyszerűen elmosható, és több százszor újrahasználható formája a sütőpapírnak. Lehet simán kiskanálnyi kupacokat pakolgatni, engem valamiért elkápráztat, ha olyan kis egyforma cuccok jönnek ki a végén, ezért egyszerűen egy sütiszaggatón keresztül adagolom őket: rárakom a fóliára, ebbe kanalazom a masszát, majd felhúzom a formát, és így tovább. (Ennek még annyi előnye van egyébként, hogy egyenletesebben sülnek az egyforma példányok). A gyors előkészülethez gyors sütési idő társul: mindössze további 10-15 percre van még szükség, 200 fokon, ennyi idő alatt ugyanis kézzelfogható állagúra összeáll a két alapanyag. (Nem kell teljesen megbarnulnia!) Ha kihűlnek kicsit, könnyebb levenni őket.
(Valami furcsa, megmagyarázhatatlan okból) a massza utolsó felébe 2-3 evőkanálnyi kakaóport szoktam tenni, így igazi csokis-keksz fílingje is lesz ennek a gyors rituálénak. Persze senki se gondoljon két hozzávaló és 15 perces sütési idő alapján ropogós zabkeksz-állagot elérni, ez egy puha, a kekszre legfeljebb csak kinézetében emlékeztető, de annál talán jóval egészségesebb finomság.
Az őszi jó hír az, hogy úgy tűnik, a sütőben megsült, villával összetört sütőtökpüré is tökéletesen megtestesíti a banán kvalitásait, így a recept erre is átírható, itt csak az előkészületi idő növekszik meg némiképp, a püré előállítása miatt (én ezt a verziót fahéjasan készítettem.) Amivel nem próbáltam, de el tudom képzelni, hogy működhet, az a banánhoz hasonló állagú avokádó (édesítve, és pl. kakaóval), vagy akár sós-fokhagymás verzióban is.

Egy ilyen gyors süti kirándulós időben is helyzetmentő lehet, akár a reggeli készülődés közben is össze lehet dobni. Ahogy én láttam, felnőttek sem vetik meg, zárt dobozban 2-3 napig sikerült eltárolnom, de ki tudja lehet, hogy tovább is bírná.

További gyors, de nem junk receptek  Villámgyors, nyers csokiszelet  Mogyorókrémes zöldségspagetti Gyors, házi csirkemájkrém Változatos lepény maradékokból  Serpenyős müzli reggelire

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr678802532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Meglesz 2012.10.20. 10:35:05

Sziasztok! Ma elkészítettem, és nagyon hálás vagyok a receptért. Aki kitalálta, egy zseni!!! Én 3 banánból készítettem, ez kb. 3oo g, ez felvett 12o g zabpelyhet /lidl, kék/, és extrának még tetem hozzá 2 csapott ek. vaníliás tejsavóport /müller - sajna ez édesítőszeres, de megbocsátható/. Ebből lett 18 kb. egyforma darab. Kiszámoltam az energitartalmát is: egy darab, kg 20-21 g, 41,5 kcal, 8,3 g ch, o,4 g zs, 1,3 g f.Még egyszer kösziiiiiiiiiiiii!!!Üdv,J.

mimimo 2012.10.20. 13:38:26

Szuper, J., és hajrá, előre! Köszi az adatokat :) A tejsavópornak egyébként van sima, nem édes változata is (Natura márkájú, bioboltokban), ha a fehérje miatt használod, egyébként pedig a banánok elég édesek, illetve pl. a fahéjnak is van egy édeskésséget elősegítő íze, ha bírod/szereted. De így is csak pár kcal különbség ez, persze :)

puszedli 2012.10.23. 17:48:29

most lett kész, az egyéves kisfiam a 3. darabot eszi épp. Köszi!:)

Meglesz 2012.10.24. 09:18:17

B., főképpen a vanília miatt tettem bele a tejsavó port...:)Itt nem nagyon jutok hozzá tiszta vaníliához.

puszedli 2012.10.24. 21:00:28

Szia! A vanília nekem is kardinális pont, mármint, honnan vegyem ( az igazi rúd nagyon drága, cukrot meg nem nagyon akarok adni a gyereknek, ahol lehet kihagyom). Most fedeztem fel, hogy lehet kapni bioboltokban bourbon vanília port. Olcsóbban, mint egy rudat, és sokkal több kijön belőle.

Crea Tű 2013.04.18. 18:13:48

Zseniális!

Anonymous 2013.06.25. 08:26:19

Én vanília esszenciát szoktam használni a sütikhez, melyet házilag is el lehet készíteni.http://herbacio.ezermester.hu/cikk-5620/Vanilia_esszencia_hazilag

mimimo 2013.06.25. 10:08:49

Köszönjük a linket. Épp készülőben van egy másik vaníliás posztunk is, júliusban érkezik itt az időtetriszen :)

sugarcandy 2013.07.28. 13:19:33

és mimimo vaníliás posztja meg is érkezett: http://idotetrisz.blogspot.hu/2013/07/100os-vanilia-orlemeny-hazilag.html

Toszkána és hétköznapok 2013.09.06. 22:23:14

Mivel a sütőnk épp nem működik, így ostyasütőben próbáltam meg e recept alapján alkotni valamit: két banánhoz tettem 1 tojást, pár kanál mogyorókrémmé darált mogyorót, és merülőmixerrel összedolgoztam. Beletettem annyi zabpelyhet, hogy szilárdabb legyen (fahéjra most épp nem vágytunk), majd az ostyasütő teflon lapjai közé tettem egy-egy diónyi gombóckát, és olyan 5-5 perc alatt megsütöttem. Nagy siker lett, köszi az ötletet! :-)

mimimo 2013.09.07. 11:34:53

Köszi, hogy megosztottad :)

Petra Peggy Mustlovecats 2014.03.07. 21:23:20

Bocsánat az offért, de miért hívod Liedl-nek a Lidl-t? :) Szerintem datolyaszilvával is teljesen jó lenne a recept, illetve majd ha megint lesz, akkor barackkal. De ha mondjuk datolyát áztatsz be, annak is jól kéne helyettesítenie a banánt.

mimimo 2014.03.07. 21:34:16

Azért, mert az I betű a logóban úgy megdől egy kicsit :) De javítottam, a kedvedért :) Igen, az a lényeg, h. a gyümölcs-része kellően édes, és ne túl leves legyen. Ha esetleg kipróbálnád valamelyikkel az általad javasoltak közül, és bevált, majd írd meg lécci, köszi!
süti beállítások módosítása