ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Esti tejeskávé – habbal

2012. október 29. - időtetrisz

Egy kávét? általában igen, persze. Kivéve este, vagy bébivel, vagy netán túl magas vérnyomással. Ilyenkor inkább tea, gyümölcslé, esetleg kakaó. Vagy mégis inkább valami kávéra nagyon is emlékeztető, koffeinmentes ital? Amikor este elcsendesedik a lakás, és elkezdődik a felnőttélet, nálunk akkor nyílik a kávéház, horkan föl a kotyogó, és készül el a békésen elszürcsölhető, alvásbiztos, esti tejeskávé.

Sokaknak ismerős lehet kávé és terhesség különös kapcsolata, az ahogyan hirtelen az addig megszokott reggeli kötelező italnak már az illatkezdeménye is hányingerkeltővé változik. Aztán, ha ez elmúlik, a szoptatás újabb, másféle akadályként tornyosul: ha koffeinmentes (értsd: jól alvó) gyereket szeretnénk, magunknak is absztinenciát kell fogadnunk. Persze, mindezzel együtt, sokan tudják zavartalanul folytatni kedvenc szokásukat, kisgyerekesként is, de azok számára, akik nem ki tudja, talán segítenek a régen tömegesen, ma legfeljebb egy szűkebb réteg által preferált gabonakávék.
Pótkávéreklámok a negyvenes évekből (forrás: huszadikszazad.hu, zomanctabla.hu)
Az egykor pótkávé néven futó csoda általában az édeskés ízű malátából (tisztított, pörkölt árpamaláta) vagy a kesernyésebb aromájú cikóriából (szeletelt, aszalt, pörkölt cikóriagyökér), netán a kettő keverékéből készült, de különféle gabonákból, gyümölcsökből (füge, datolya), cukorrépából, szőlőmagból és tölgymakkból is pörköltek, főztek kávét, főleg az ínségesebb, világháborús időkben. A Magyarországon még a hatvanas években is kapható Franck pótkávé ízére egyesek még (déd)nagymamájuk konyhájából emlékezhetnek, akkoriban vízzel forralva, majd leszűrve, édesítve és tejjel felöntve fogyasztották. Gyerekeknek aztán jött a ma is kapható (sajnos előre ízesített) instant Maci kávé (egyes magyarázatok szerint ennek etimológiája: MA-láta + CI-kória), később ez tipikus menzai menüpontként jelent meg, melynek felnőtt változata, az ízesítetlen, szintén ma is kapható Inka.

 

Van persze bio instant (Biorganic), és vannak valódi kávéval különféle arányban feldúsított, olcsóbb, szintén vízben oldódó ún. kávékeverékek is (Inda, Franck Sláger, Kávémix, Otthon, stb.).
A mi konyhánkba valami téves tejszaporító tipp miatt tört be az instant gabonakávé (Inka és Biorganic, felváltva), és valahogy ottragadt, majd a mézzel ízesített, tejes változata a kakaót is überelő gyerekkedvenccé lépett elő. Mivel nincs benne koffein, nem emeli a vérnyomást, de nincs benne színező- vagy konzerválóanyag sem, és a valódi kávéval ellentétben nem serkenti a gyomorsavtermelést, nem bántja a fogzománcot, ráadásul emésztéskönnyítő hatása is van.

Mindez derék dolog, de ebbe az instantságba nem tudtam beletörődni, ízben valami karakteresebbet akartam. A kávétani nyomozások a hajdani Franck kávé felé vezettek, így került a képbe a szupermarketek eldugott polcain ma is ott tanyázó „Zamat, Cikória, Maláta és Családi–  a fantáziadús nevek tulajdonképpen különféle arányban kevert, szinte porfinomságúra őrölt, ezüstzacskóba csomagolt gabonakávé-keverékeket rejtenek, amelyeket vízzel felfőzve, majd leszűrve lehet fogyasztani. Nos, ez annyira macerás volt (felfőzés közben fölhabzik, kifut, majd meg kell várni, hogy leülepedjen), hogy tovább kerestem. Akkor jött a képbe a darabosabb kiszerelésű, a mezei katáng (vad cikória) gyökeréből készült, újabb elmés márkanéven futó: Katáng.

 

Na ez! Pontosan az volt, amire gondoltam: az őrleménybe szimatolva már az illat is előrejelzi azt az édeskés, kávésnak induló, de csokiba hajló, kakaós jellegű, mély, kiérlelt ízt, amit egyszerűen, kotyogós kávéfőzőn lefőzve kapunk, és amit sok tej hozzáadásával lehet finomra lágyítani. Aki a kávét kifejezetten az ízéért szereti, és főként koromfeketén issza, annak nem biztos, hogy elsőre be fog jönni, de a tejeskávé nagy barátainak biztosan.

A bioboltokban (egy ideje nagyobb CBA-kban olcsóbban, 359ft) fellelhető Katángot önmagában is be lehet vetni, de hogy a korábbi kísérletek eredményeit is felhasználjam, vegyítettem a kétféle őrleményt.

A durvább őrlésű, Katáng márkájú cikóriakávé
... és finomra őrölt, Cikória márkájú párja
Három üveg Katáng (3x100gr) és egy zacskó Cikória (200gr) pl. hosszú hetekre elegendő mixtúrát eredményezett, amit alaposan el kell keverni, hogy ne tömítse el a kotyogót (némi hordalékra így is számíthatunk a kiöntéskor, ez a porállagú részből jön). Érdemes mind a víz, mind a kávé adagolásával visszafogottan bánni, hogy a folyadék viszonylag könnyen át tudjon haladni a rendszeren (én a tartályok háromnegyedéig szoktam csak megtölteni mindkettőt).

Függőségünket az ízek variálásával mélyíthetjük. Kifejezetten estére 2-3 apró, szárított levendulavirágot szoktam egyenesen a kávéfőzőbe, az őrleménybe adagolni, de néhány fahéjdarabka, netán 2-3 szegfűszeg is kipróbáltan érdekes, nem tolakodó zamatot kölcsönöz a mixtúrának. A másik: a tejhab, ami számomra az utóbbi hetek legnagyobb felfedezése. Mikor kilehelte lelkét az ikeás, párszáz forintos vacak, valaki mondta a botmixert, de azzal kár volt próbálkozni, tejből habot nem tud. Ha viszont közelebbről megvizsgáljuk az elemes tejhabosító fejét, határozottan annak a konyhai eszköznek a formáját idézte, amely az utóbbi évek egyik legváratlanabb gasztrotechnikai meglepetése volt számomra (annyi krémet, mártást, kását és pudingot mentett meg, hogy egyszer talán önálló posztban kellene ecsetelni).

 

Nos ennyi. Körülbelül 23 másodperc alatt lett vastag hab a már forrósodó tejből.

Jó estét, jó kávézást – és jó éjszakát!

Témába vág még

Fűszeres Chai Latte Csinos tumbler, hordozható kávéhoz Esti fürdőjáték: kávé habbal

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr818802514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anonymous 2012.10.29. 20:44:36

hah! sok mindent tettem már a kotyogóba, de a levendula új nekem. kösz a tippet! (bár lehet, hogy igazi kávéval kísérletezem inkább. a cikóriát azokra a napokra tartogatom, amikor megengedett egy délutáni szunyóka)

mimimo 2012.10.30. 23:50:08

na, azóta ezen gondolkodom, most már megkérdem: miket tettél még a kotyogóba? :)

Anita 2012.11.03. 23:58:49

Bazi jó kis poszt lett. Körbejártad a témát rendesen :)

Anonymous 2012.11.04. 18:16:01

pl. pici kardamomot. vagy kakaót. vagy fahéjat, ahogy írtad. a levendulát ma próbáltam ki, köszi az ötletet :)

mimimo 2012.11.06. 23:36:57

ma kipróbáltam egy vékonyka réteg kókuszreszelékkel (alatta, fölötte katáng-cikória), mit mondjak, pompás lett :)

Anonymous 2013.09.29. 11:41:49

hol lehet beszerezni? melyik áruházba

mimimo 2013.09.29. 20:03:02

Szia! Az üveges Katáng és a fényes zacskójú cikória és társai (lásd a képeken) nagyobb CBA-kban nagy eséllyel szokott lenni. Egyébként bioboltok is rendszerint tartanak ilyesmiket.

Kinga Nádor 2014.10.17. 15:57:12

:))) ezen a "fölhabzik, kifut, leülepedik" hármason én is keresztülmentem :) a cikóriát nem lehet simán kávéfőzőbe tenni? Mármint azt, amelyik nem a Katáng, hanem a másik.

mimimo 2014.10.17. 16:07:25

hahó, sajnos bedugul a többi cikóriafajta, mert túl finomra vannak őrölve, és a kávéfőző kínlódik, alig jön belőle ki valami -- és bevallom, félek is néha, h. felrobban :) szóval presszóba csak durvára őröltet, vagy azzal keverve a finomra őröltet. a másik verzió: teatojásba tenni egy jókora adagot, azt leforrázni, áztatni.

Kinga Nádor 2014.10.20. 11:26:04

Köszi :) most az az ötletem támadt (szerintem a teatojás résein kijönne a finomra őrölt port), hogy veszek papír kávéfiltert, és azon keresztül szűröm le (csak hogy én is felhasználjam a korábbi keresés eredményeit :) ). És veszek ebből a katángból, mert a másikfajta (zacskós cikória) nem annyira jött be. Köszi a tippet :)

Kinga Nádor 2014.10.21. 17:17:47

Szia, bioboltban jártam, ott csak a zacskós volt, ugyanolyan ezüst színű mint a cikória (azonos termelőtől). Kérdeztem az üveges változatot, arra azt mondták, hogy már nem gyártják. De remélem ez is jó lesz, mert ugyanolyan darabos, kis golyócskák vannak benne.

mimimo 2014.10.21. 20:03:40

Kinga, igen is csak ilyet kaptam már, és ez valóban ugyanaz, mint az üveges. Remélem végre sikerül elkészítened :)
süti beállítások módosítása