Jó ideje variálom a vaníliát: hogyan, milyen formában lehetne a legtisztábban hozzájutni, használni? Ami nem kivonat, nem pótlék, nem kémiai képlettel leírható, mesterségesen előállítható aroma, erős, tényleg ott van az igazi íze, zamata a vele készített végtermékben, legyen az házi vaníliapuding, zabkása, eperfagyi, vagy bármilyen piskóta, kevert tészta, tortaalap, krém, stb. Nem lesz olcsó mulatság, azt sejtettem, és némi kísérletezés után jelentem: megvan – ezután így fogom, házilag előállítani a 100%-os, szupererős, tiszta vanília őrleményt.
Forrás: Köhler's Medizinal-Pflanzen, 1887 |
Az igazi reveláció a Rapunzel-féle cucc volt, aminek az ára elsőre borsosnak tűnik: 15 gr 1480 forintba kerül, de akkor már nem annyira, ha hozzáteszem, hogy egy ilyen kis üvegcse jó pár hónapig biztosan bírja a strapát, márpedig elég gyakran lecsavargatjuk a fedelét, és nem feltétlenül azért, hogy csak szagolgassuk. Annyira tiszta, intenzív ugyanis, hogy elég belőle egy késhegynyi is például, hogy íze, illata teljesen átjárja a sütött-főzött édességeket.
Közben láttam, hogy már a BioBerta is előállt egy hazai változattal, és éppen készültem lecsapni rá, amikor az éppen kiürült Rapunzeles üvegcse feliratán elmerengtem: vanília őrlemény. Tehát nem kivonat, nem a belső, apró, fekete szemcsés, vastagon aromás, magos rész, hanem őrlemény. Mit lehet egy vanílián megőrölni? Hát az egész vaníliarudat, szőröstül-bőröstül. Utánanéztem, és ez teljesen oké, mármint ehető, fogyasztható a teljes vaníliarúd, és van íz, aroma a „héjban” is, nemcsak a belső részben.
A Vaterán elérhető egy kedves vetőmagos eladó, akinél általában egészen baráti áron lehet hozzájutni a jó minőségű vaníliarudakhoz, így némi fejszámolás és tippelés után belevágtam. A Bourbon vaníliarudakat először jól kiszárítottam.
Először a mixer S késes aprítójával próbálkoztunk, de végül nagyanyám elektromos kávédarálója vált be, mert azzal lehetett por finomságúra őrölni a rudakat. Mindent összevetve, 10 rúdból kb.17g tiszta vanília őrleményt nyertem, ami ár–érték arányban, ahogyan arra számítottam is, nem körözte le veszettül pl. a Rapunzelt, de az ízét, aromáját intenzívebbnek érzem, és nem volt túlságosan bonyolult előállítani sem.
Retró módszerrel címkéztem az üvegcsét.
Ha valaki eddig nem így használta a vaníliát, tegyen egy próbát: nemigen lehet ellenállni neki.
Összehasonlítás
Boltban kapható változatok
Rapunzel Bio Bourbon Vanília őrlemény: 15 g = 1420 ft
Bio Berta Bourbon Vanília őrlemény: 20 g = 1870 ft
Bourbon Vanília őrölve (Ázsia Bolt, saját zacskós kiszerelés): 10 g = 1067 ft
Vanília őrölve (Ázsia Bolt, saját zacskós kiszerelés):10 g = 853 ft
Bio Vanília őrölve (Ázsia Bolt, saját zacskós kiszerelés): 10 g = 1219 ft
Saját verzió
Madagaszkári Bourbon vaníliarudak: 10 db = 1400 ft = 17 g tiszta vanília őrlemény
Témában lásd még